Ga naar inhoud
Favorieten 0

Spoorhaven van Stavoren

Stavoren

Toen de Afsluitdijk nog niet was aangelegd, was de veerpont tussen Enkhuizen in Noord-Holland en Stavoren een populaire en belangrijke verbinding. Je kwam aan met de trein in Stavoren, stapte op de pont en kon in Enkhuizen weer verder reizen met de trein.

Toen de Afsluitdijk nog niet was aangelegd, was de veerpont tussen Enkhuizen in Noord-Holland en Stavoren een belangrijke verbinding. Je kwam aan met de trein in Stavoren, stapte op de veerboot en kon weer in Enkhuizen verder reizen met de trein.

Verderop in de Spoorhaven legde de stoompont aan. Hierop werden goederen en vee vervoerd. Geladen treinwagons werden via een brug met rails zo de stoompont opgesleept. De locomotief bleef aan wal omdat die te zwaar was voor de pont. Maar in Enkhuizen stond een andere locomotief op de kade klaar. Hier was een gelijksoortige constructie gemaakt voor aankomst van de wagons, zodat de lading via het spoor naar de eindbestemming kon worden getransporteerd.

In 1934 kwam een einde aan deze dienst. Want omdat in 1932 de Afsluitdijk een feit was geworden, nam het belang van deze verbinding langzaam maar zeker af. In 1950 werd uiteindelijk alles afgebroken, waardoor er een gat in de haven ontstond, het zogenaamde pontgat. In 2015 zijn de resten van deze oprit gerestaureerd en vormen nu een blijvend monument in de Staverse spoorhaven. Er is een replica gemaakt voor de brug en informatieborden vertellen meer over dit voor Nederland uniek stukje spoorweggeschiedenis.

Veerdienst Stavoren - Enkhuizen
Wat nog steeds actueel en functioneel is, is de veerdienst tussen Stavoren en Enkhuizen. Hier kun je van circa maart tot oktober gebruik van maken. Met het salonschip de ‘Bep Glasius’ vaar je in circa 80 minuten comfortabel over de oude Zuiderzee. Ideaal voor een mooi rustmoment tijdens een lange fietstocht of fietsvakantie, want je mag je fiets meenemen. Of om vanuit Friesland een uitstapje te maken naar het Zuiderzee Museum of Sprookjeswonderland in Enkhuizen.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Spoorhaven van Stavoren

Spoorhaven van Stavoren
Spoorhaven
8715 EP Stavoren
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten