Ga naar inhoud
Favorieten 0

Voormalig Bergklooster Burgum

Burgum

In de 12e eeuw stichtten de Reguliere Kanunniken het Bergklooster (of Barraconvent) te Burgum aan de Kloosterlaan. Dit klooster was gewijd aan "Sinte Nicolaas. Dit klooster was opgericht in de 12e eeuw en had een belangrijke functie m.b.t. de turfwinning

Het voormalig Bergklooster (of Barraconvent) aan de Kloosterlaan, in de 14e eeuw gesticht door de Reguliere Kanunniken en gewijd aan "Sinte Nicolaas". Het was een klooster met rijke bezittingen en werd bewoond door talrijke monniken, die zich niet alleen bij geestelijk werk hielden, maar ook veel handwerk deden.

Verschillende belangrijke overeenkomsten werden hier gesloten. In 1567 vertoefde stadhouder Aremberg er enige tijd, terwijl in 1578 de Friese bisschop Curenis Petri er tijdelijk gevangen werd gezet. In 1580 ging het in eigendom over aan de provincie en deze maakte bekend dat ieder het klooster mocht afbreken. Later bij resolutie van 6 november 1581 werd o.m. besloten dit klooster af te branden, "opdat de vijanden (Spanjaarden) daarvan geen roofnesten make". De gebouwen met de historische namen Martinushof en Kleasterhof op de Kloosterlaan 8 en 10 herinneren hier nog aan.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Voormalig Bergklooster Burgum

Kleasterhof
Kloosterlaan 8
Burgum
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten