Ga naar inhoud
Favorieten 0

Klokkenstoel Skarl

Hemelum

Op een verhoogd rond kerkhof (natuurlijke terp) staat een houten klokkenstoel uit 1898 met metalen helmdak en één klok. Een eerdere versie van deze klokkenstoel was mogelijk uitgevoerd met een zadeldak.

Op een verhoogd rond kerkhof (natuurlijke terp) staat een houten klokkenstoel uit 1898 met metalen helmdak en één klok. Een eerdere versie van deze klokkenstoel was mogelijk uitgevoerd met een zadeldak. Naast de klokkenstoel, die in deze vorm uit 1898 dateert, liggen nog twee zwerfkeien die vroeger dienst hebben gedaan als fundering.

De huidige klok uit 1903 is afkomstig uit Stavoren, waar hij dienst deed als mistbel. Hij vervangt de klok die in 1597 werd gegoten door Henrick Wegewart te Kampen. Deze is tijdens WOII helaas verloren gegaan. 

Op de klok staat de tekst: GEGOTEN  DOOR  GEBR. VAN BERGEN MIDWOLDA 1903
Op de schedel in slagletters staat:  AANGEBODEN DOOR VER. ‘DORPSBELANG’ EN BURGERY 1947 KOUDUM

De klokkenstoel als losstaande stellage is een typisch Fries bouwwerk om de doden te beluiden. Klokkenstoelen werden waarschijnlijk gebouwd in gebieden die te arm waren of de gemeenschap te klein om een kerk te bouwen. Of er werd een kerk gebouwd zonder toren. En soms was de kerk/kerktoren vervallen tot ruïne en werd er een losse klokkenstoel gebouwd. 

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Klokkenstoel Skarl

Skarl 9
8721 EX Hemelum
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten