Ga naar inhoud
Favorieten 0

Waddenzee UNESCO Werelderfgoed

Waddenzee

Zowel landinwaarts als buitendijks zie je wat het dynamische Wad teweeg kan brengen. Het binnendijkse land ligt er nu keurig droog bij. Zonder dijken zou ook hier de Waddenzee nog steeds oppermachtig zijn.

Zowel landinwaarts als buitendijks zie je wat het dynamische Wad teweeg kan brengen. Het binnendijkse land ligt er nu keurig droog bij. Zonder dijken zou ook hier de Waddenzee nog steeds oppermachtig zijn. De tastbare herinneringen aan de strijd tegen het water zijn overal aanwezig in het landschap: de talrijke dorpjes op hoger gelegen wierden, de kronkelende maren die voormalige prielen volgen en de dorpshaventjes die ooit in open verbinding met de Waddenzee stonden.

De dynamiek van eb en vloed houdt nooit op, en dat is maar goed ook. Dit is een van de redenen waarom de Waddenzee door UNESCO tot Werelderfgoed is uitgeroepen. Én is aangewezen als ‘Mooiste Natuurgebied’. De getijden zorgen voor een constante aan en afvoer van slib, zand en voedselrijk zeewater en zijn van groot belang voor miljoenen vogels en vissen. Bij eb komt de zeebodem droog te liggen. Vogels maken dankbaar gebruik van de paar uur laagwater om voedsel te zoeken. 

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Waddenzee UNESCO Werelderfgoed

Waddenzee
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten