Ga naar inhoud
Favorieten 0

Schoorsteen van Nooitgedagt

IJlst

Het silhouet van IJlst wordt mede bepaald door de oude schoorsteen van de fabriek, waarop van boven naar beneden Nooitgedagt te lezen valt. De fabriek was decennialang toonaangevend in het ontwerpen en maken van schaatsen, kinderspeelgoed en gereedschap.

Wie heeft er nog gespeeld met houten speelgoed uit de bekende Nooitgedagt fabriek? Het silhouet van IJlst wordt mede bepaald door de oude schoorsteen van de fabriek, waarop van boven naar beneden Nooitgedagt te lezen valt. De fabriek was decennialang toonaangevend in het ontwerpen en maken van schaatsen, kinderspeelgoed en vooral gereedschappen.

Z’n grootste bekendheid dankt de Koninklijke Fabrieken J. Nooitgedagt & Zn. uit IJlst aan de houten schaatsen. Grappig, want schaatsen en houten speelgoed waren eigenlijk bijproducten en houtbewerkingsgereedschap het hoofdproduct. Ze werden met vakmanschap en liefde gemaakt door de werknemers van deze toenmalige, grootste werkgever van IJlst. Van de fabriek in het hart van de stad resteert nu slechts nog de schoorsteen.

Een reuzebeitel, die ooit voor de fabriek stond, herinnert aan de bloeitijd. Dit vakkundige kunstwerk staat nu op de rotonde bij het treinstation in IJlst. In Museum Houtstad IJlst kun je kennismaken met 150 jaar productontwikkeling. Nog steeds wordt Nooitgedagt gereedschap geroemd om z’n kwaliteit. Daarom verdient dit gereedschap een tweede leven en zijn ‘dubbele’ exemplaren bij Museum Houtstad IJlst te koop.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Schoorsteen van Nooitgedagt

Eegracht
8651 EG IJlst
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten