Ga naar inhoud
MAP

Ontdek de Wouden in Friesland

Friesland staat bekend om haar wateren, maar wist je dat je ook heerlijk kunt dwalen, fietsen en wandelen door de Friese Wouden? Ontdek de prachtige bossen, houtwallen, heideveldjes, graslanden, kronkelende beekjes in dit continue afwisselende landschappen van Noordoost-, Zuidoost- en Zuidwest-Friesland. Of je nu natuurliefhebber bent, met je gezin eropuit gaat of lekker met zijn tweeën op pad wil, er is altijd wel iets te ontdekken in de Wouden van Friesland! 

Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden

Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden belooft je een uniek en eeuwenoud gebied tussen Dokkum en Drachten met een rijke geschiedenis dat zijn oorsprong kent uit een ver verleden. Al dwalend zie je nog steeds de honderd jaar oude sporen van pingo’s en dobben uit de IJstijd. Samen met de hoge zandgronden, houtwallen, elzensingels, veenvorming- en afgraving vormen zij het unieke coulisselandschap in Noordoost-Friesland. Bijzonder is dat dit landschap nog steeds wordt onderhouden door lokale boeren waardoor vele houtwallen en elzensingel nog volledig intact zijn. Verborgen in de wouden vind je ook nog een aantal prachtige buitenhuizen die door de vele adels werden gebouwd.  

Laat je verrassen door het Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden. Ontdek de mooiste overnachtingslocaties, routes en de leukste activiteiten. 

Leuke routes en mooie gebieden in Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden

Nationaal Park Drents Friese Wold

Ga op in het woud zonder grenzen, dwaal van zandduinen naar vennetjes en van uitgestrekte heidevelden naar moerasgebieden. Groet de herder met zijn schapen, spot een groep Sayguesea-runderen en doorkruis de wildernis van het Nationaal Park Drents Friese Wold. Te paard, te voet of op de fiets, hoe je het landschap ook doorkruist we beloven je dat jij je zult verbazen over één van de mooiste Natura2000 gebieden van Europa.  

Welkom in het op één na grootste aangesloten bosgebied van Nederland. Waar je moet zijn? Wij zetten het voor je op een rij! 

De mooiste gebieden, wandel- en fietsroutes van Nationaal Park Drents Friese Wold

De bossen van Gaasterland

Denk je aan Zuidwest-Friesland dan denk je al snel aan het prachtige waterlandschap, maar ken je de bossen van Gaasterland al? De bossen kenmerken zich door majestueuze beuken en eiken en een rijke historie. Brede evenwijdige aan elkaar lopende lanen die diagonaal worden gekruist door smalle dwarslanen met imposante beuken. Waar later aangelegde delen van zich kenmerken door ronde vormen en grillig slingerpaden. In natuurgebied de Wyldemerk waan je je weer in een totaal andere omgeving. Hier wisselen zandgaten en ruige bosachtige natuur elkaar af. En is de kans groot dat je tijdens je wandeling of fietstocht ineens oog in oog staat met één van de koeien of geiten die hier loslopen.   

Ga op pad in het Rijsterbos, Bos Elfbergen, het Fonteinbos of in natuurgebied de Wyldemerk. 

Op pad in Gaasterland

Ontdek het regionale aanbod per regio

  • Noordoost

  • Zuidoost

  • Gaasterland

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen van Friesland.nl


Menselijke validatie is mislukt

Lees hier hoe wij omgaan met je gegevens