Ga naar inhoud
Favorieten 0

Reizen binnen en naar Friesland met het openbaar vervoer

Van en naar Friesland zijn er meerdere goede trein- en busverbindingen. Zo ben je bijvoorbeeld in twee uur vanaf Amsterdam Centraal in onze hoofdstad en er is een snelle verbinding met Groningen zodat je binnen 30 minuten in Leeuwarden bent.

Wil je weten hoe jij het gemakkelijkst en snelst naar en binnen Friesland reist? Op 9292ov.nl vind je de actuele reisinformatie, zie of je het beste per trein of bus kunt reizen en waar je mogelijk moet overstappen.

 

Met de bus

Friesland kent een uitstekende busverbinding met andere provincies en tussen plaatsen onderling. Zelfs naar en op de Waddeneilanden is reizen per bus goed te doen. Hoofdvervoerder binnen Friesland is Arriva. Alle bussen beschikken over een betaalsysteem waarmee je als reiziger kaartjes kunt betalen met je OV-chipkaart, pin, contactloos of creditcard. 

Lees meer over uw reis met de bus

Met de trein

De grote steden en plaatsen in Friesland zijn goed bereikbaar per trein. In de hoofdstad Leeuwarden stopt de trein zelfs in hartje centrum. Arriva en de Nederlandse Spoorwegen (NS) zijn de twee vervoeraanbieders in onze provincie. Beiden bieden een handige reisapp, waarbinnen ook direct vervoersbewijzen te koop en te downloaden zijn.

En dan? Huur je een OV-fiets!

Heb je een persoonlijke OV-chipkaart? Dan kun je ook een OV-fiets huren. Dit is een huurfiets die je het laatste stukje van je reis gemakkelijk maakt. Op je persoonlijke OV-chipkaart kun je gratis het OV-fietsabonnement zetten. Je betaalt alleen een ritprijs van €3,85 per 24 uur, met een maximale huurperiode van 72 uur. Na 72 uur betaal je per 24 uur nog een toeslag van €5. De kosten voor het gebruik van OV-fiets worden automatisch van je rekening afgeschreven.

In Friesland is dit mogelijk op de stations van Leeuwarden, Sneek en Heerenveen.

Lees hier meer over de huurlocaties

En hieronder nog enkele tips.

Goed om te weten
  • Snel weten hoe je van A naar B komt met het OV? Download dan meteen de app van 9292ov.nl. Die is lekker overzichtelijk en handig in gebruik.
  • Ga voorbereid op pad en check https://9292.nl/meldingen. Zo ben je op de hoogte van eventuele vertragingen en/of storingen tijdens je reis.
  • Wil je écht rustig per trein naar Friesland reizen? Stap dan in een stiltecoupé en laat het schitterende landschap geruisloos langs je heen trekken.