Ga naar inhoud
Favorieten 0

Schaatsen in Friesland

De winterse kou heeft ons land in zijn greep en de Friese meren en sloten beginnen langzaam maar zeker te transformeren in schitterende ijsvlaktes. Iedereen wacht met spanning: wanneer is het ijs sterk genoeg voor een onvergetelijke schaatstocht over het natuurijs? Wees gerust, wij houden je op de hoogte! Zodra de ijsmeesters het groene licht geven, kun je hier lezen dat het veilig is om je schaatsen onder te binden en te genieten van de prachtige Friese natuur vanaf het ijs.

Kan er al geschaatst worden?

Of ga indoor schaatsen

thialf, heerenveen

Wie kent deze wereldberoemde schaatshal niet? Thuishaven van vele olympische kampioenen en host van belangrijke wedstrijden en world cups. In het Thialf kun je naast schaatsen op de 400 meter baan ook terecht op de 333 meterbaan en de 30x30 krabbelbaan voor de kleintjes. Ook heeft het Thialf een heuse IJshockeyarena en uiteraard kun je de ijzers ook huren.

Ontdek het Thialf

elfstedenhal, leeuwarden

Ook in Leeuwarden giet it oan. Indoor schaatsen kun je hier in de Elfstedenhal welke sinds 2015 open is voor publiek. Hier worden onder andere diverse schaatslessen- en clinics gegeven en kun je ook komen schoonrijden, iisstoksjitten, ijshockeyen en curlen. 

Ontdek de Elfstedenhal

Genietsje fan de natuer op har moaist

Inspiratie om de elf steden te ontdekken

De elf steden

De elf steden

Heb je al elfstedentochtkoorts? Maak dan vast kennis met Hindeloopen, Dokkum, Sneek en de rest van de elfstedenfamilie!

Elfstedenroutes

Elfstedenroutes

Schaatsen kunnen we hem nog niet, maar ook zonder ijs zijn onze steden de moeite waard om te bezoeken! Beleef de tocht der tochten zoals jij dat wilt.

Musical De Tocht

Musical De Tocht

Beleef de magie van de Elfstedentocht in het theater. Over vijf vrienden die samen beginnen aan de Tocht der Tochten. Op écht ijs!

De laatste Elfstedentocht

De laatste Elfstedentocht

"It giet oan", de laatste keer dat een voorzitter van de Elfstedentocht die woorden uitsprak is 26 jaar geleden. Bekijk de terugblik van de klassieker uit 1997 met het bruggetje van Bartlehiem, het klunen, het dweilorkest, de winnaars en de uitvallers is hier te zien.

Schaatsprovincie Fryslân

Schaatsen speelt logischerwijs een belangrijk rol in onze Friese cultuur.

It giet oan
Laat je meeslepen door de schaatstradities en beleef de trots van de Friese gemeenschap. Met uitgestrekte meren en kanalen is schaatsen op natuurijs in Friesland een populaire en pittoreske activiteit. Zodra het ijs dik genoeg is, komen schaatsliefhebbers vanuit het hele land naar Friesland om te genieten van het schaatsen in de prachtige Friese natuur. Het grootste voorbeeld hiervan is natuurlijk de bekende Elfstedentocht, die helaas voor het laatst verreden is in 1997.

Geen ijs?
Friesland heeft twee kunstijsbanen, waar zowel beginners als gevorderden hun schaatstechniek kunnen verbeteren en plezier kunnen hebben op het ijs.In zowel Thialf in Heerenveen als de Elfstedenhal in Leeuwarden zijn er schaatswedstrijden en toertochten die veel schaatsliefhebbers aantrekken. De sport bevordert niet alleen de gezondheid, maar brengt ook mensen samen en versterkt de gemeenschapszin. Of je nu wilt deelnemen aan een schaatstocht op natuurijs of plezier wilt beleven op een kunstijsbaan, schaatsen in Friesland biedt voor iedere schaatsliefhebber iets bijzonders.