Van Lippenhuizen naar Tijnje | Koningspad XL

(20,2 km)

Vanaf mijn eigen voordeur aan de Compagnonsfeart in Lippenhuizen breng ik de route in kaart die onderdeel uitmaakt van Koningspad XL. Zodra ik…

Lees verder

Vanaf mijn eigen voordeur aan de Compagnonsfeart in Lippenhuizen breng ik de route in kaart die onderdeel uitmaakt van Koningspad XL. Zodra ik de deur uitstap snuif ik de geuren van pas gemaaid kruidig gras op. Augustus is nog altijd, en dat blijft in het ritme van de boeren door de eeuwen heen ongewijzigd, de hooimaand. Een koolwitje fladdert een stukje met me op. Ik neem het fietspad naar Lippenhuizen langs de vroegere opvaart die vanaf de Compagnonsvaart tot aan de dorpskom liep. Nu is er een heel stuk van de Buorsterwyk gedempt. Het eerste stuk is nog open. Tussen het roos en het riet scharrelen waterhoentjes. Hun jongen zoeken instinctief dekking tussen het riet in de walkant als ze mij horen. De zon schijnt behaaglijk in mijn rug. Ik loop door de dorpskom langs de snackbar en het eetcafé Samen Eten. Wattenwolken drijven vanaf zee het land op. Over de Krûme Leane wandel ik naar de Bûtewei. Tijdens het lopen geniet ik van licht, lucht en geuren en de geluiden van vogels in het struikgewas. Vanaf hier begon de kolonisatie van Lippenhuizen. De kolonisten voeren met bootjes over de Boorne om het land stroomopwaarts in bezit te nemen. Op een viersprong van landwegen ga ik naar links over de Ald Hearrewei, alweer zo'n verwijzing naar de reikwijdte van de Heeren van Beetsterzwaag. Hoewel het een doordeweekse dag is in de zomervakantie is er vrijwel geen mens te bekennen op het zandpad dat dwars door de Lippenhuisterheide voert. De heide is een belangrijk leefgebied voor adders, ringslangen en levendbarende hagedissen. Het pad over de Walle, de middeleeuwse dijk om het hoger gelegen land te beschermen tegen het wassende water van de Boorne, volgt de bosrand. De oude waterkering biedt mooie doorkijkjes op het beekdal. In de grote eiken die de parkeerplaats bij de Boorne omgeven en verderop langs de weg tussen Beetsterzwaag en Lippenhuizen nestelen ruim twintig ooievaarspaartjes. De uitvalsbasis is uitgegroeid tot een van de grootste 'natuurlijke' kolonies van het land. Het zandpad voert door Kolderveen en het Terwispeler Grootschar langs de Nieuwe Vaart, door blauwgraslanden, weilanden en ruilverkavelingsbossen naar Tijnje. Het land ligt loom onder de brandende zon. Tot halverwege de 19e eeuw woonde er vrijwel geen mens permanent in het veenmoeras. Daarna ging het snel. Tijnje heeft dan ook als motto: In doarp riist ut 'e puollen'. De bebouwing is letterlijk uit de lage veengronden opgerezen. Er is een klein Arcadië geschapen.

 Wandelknooppunten: 75 - 65 - 43 - 30 - 31 - 32 - 33 - Voorbij de gasinstallatie en de oprit naar de boerderij aan de rechterhand linksaf de weg oversteken en de paden langs de bosrand volgen. Terug op de grote weg op het fietspad even RA en vervolgens LA naar de Heidereed - 96 - 99 - 86 - 88 - 53 - 18 - 10 - 61 - 62 - 65.

Lees minder

Dit ga je zien

Startpunt: 8408 HH Lippenhuizen
Eindpunt: Tijnje