Ga naar inhoud
Favorieten 0

Ontdek de Friesland Style

In het Hoge Noorden van Nederland ligt een eigenzinnige provincie met een eigen karakter. Hier leven mensen nét even anders, wat relaxter, wat gemoedelijker en wat vrijer. Daar hebben we tenslotte de ruimte voor. Deze eigen manier van doen, noemen we de Friesland Style.

De Friese historische nieuwbouw is de staten en stinzen die ondanks stormen en onrustige tijden na honderden jaren nog overeind staan. Deze machtige gebouwen maken deel uit van de Friese cultuur. Samen vertellen zij het verhaal van Tota frisia en haar inwoners. Een volk bestaat uit gedeelde historie, cultuur en verhalen. Zo ook het Friese volk. Dit is verankerd in het metselwerk en geraamte van de gebouwen die onderdak boden aan adel, boeren en alles daar tussenin.

Een koele bries door je haar, de zonnestralen op je huid, je hand aan het roer van je cabrio. Glijdend door de grachten van één van de Friese elf steden vaar je al je zorgen weg. Vanaf het dek van een praam krijg je een ander uitzicht op de pittoreske winkelstraten en monumentale historische panden. Venetië in Friesland, maar dan rustiger en gemoedelijker. Waarom gas geven als je lekker kan cruisen?

Uren rondhangen in een museum is leeftijdsloos genieten. Of je nu van hypermodern of historisch houdt. Hier maak je kennis van kunstenaars die de tijd doorstaan en roots in Friesland hebben. Alma Tadema, Escher, Jan Mankes en ook een eigenzinnig en filosofisch man als Jopie Huisman. Friesland heeft haar eigen Avant Garde, de vooruitstrevende voorhoede van trendsetters die anderen doet volgen. Ontdek je eigen stijl in één van de 70 musea die onze eigenzinnige provincie rijk is. 

Urenlang bingewatchen kan ook zonder een deftig HDTV. Hier is virtual reality de werkelijkheid. Het grootste getijdengebied ter wereld, beïnvloed door eb en vloed, zorgt voor een eeuwigdurende speelfilm. Aanschouw hoe de kracht van de maan en de enigmatische sterrenhemel dit complexe stukje natuur verlicht. Leun achterover en geniet van het Waddengebied. 

Koning, keizer, admiraal een park aanleggen doen ze allemaal. De landschapstuinen van de adel met koninklijke connecties zijn met de jaren alleen maar mooier geworden. Rondom de Staen en Stinzen vind je de lommerrijke bossen, tuinen en parken waar je van naast je schoenen gaat lopen. Je neus ophalen mag, maar alleen om de frisse lucht op te snuiven. 

De Friese Meren, Skûtsjesilen, de waterlinie... In Friesland zijn net zo veel auto- als waterwegen. Friezen lijken in het water geboren te zijn en in plaats van met de fietsen, verplaatsen we ons met kites, boten, planken, jetski's en kajaks. Of we nu naar school gaan, naar ons werk of gezellig naar de winkelstraat. 

Modder is de motor van het leven in de Waddenzee. Maar spa's werken hier toch iets anders. We doen niet aan lockertjes, kamerjassen en een whirlpool in de andere ruimte. Scrubben doen we gewoon ‘op het wad'. Als een vrij mens. 

Beekjes, vaarten, plassen, sloten, singels... We kunnen nog wel even doorgaan, want in Friesland kennen we meer woorden voor de wateren dan voor brood. Logisch; we hebben er al eeuwen mee te maken. We verdrijven de zee, bevaren de vaarten, fierljeppen over sloten en zoeken altijd nieuwe manieren om droge voeten te houden. Het is onze vriend en vijand, al zolang we ons kunnen herinneren. 

De Hindelooper kledingdracht maakt nog steeds indruk. Wat goed is, blijft het ook. Zo ook deze Kassekijntjes voor over je jurk. Aan de (hoofd) kappen kan je zien of een dame wel of niet getrouwd is. Een typisch staaltje Friese non-verbale communicatie dus. 

Lokaal, biologisch en kleinschalig. Tja...deden wij dat niet al gewoon een paar eeuwen? Wat er bij is gekomen zijn koffietentjes, hippe sterrenrestaurants en ontbijt-bars. We zijn ten slotte ook niet van gisteren. 

Nationaal park De Alde Feanen gaat vooral over kijken en niet teveel willen zeggen. Overdag langs het wateroppervlak glijden met de picknickmand aan boord en 's nachts, als de Feanen in de donkerste plek van Nederland veranderen, zie je er meer sterren dan waar dan ook. En dan zeggen ze dat friezen niet romantisch zijn... 

Zeilen is veel meer dan alleen maar zeilen. Vraag dat maar aan iedereen onder de 30 die wel eens op het IJsselmeer, de Friese Meren of de Waddenzee is geweest. Onder invloed van de zeewind en het woelige open water worden vriendschappen voor het leven, een week en soms nóg korter gesloten. 

De handen uit de mouwen steken als een baas. Door de eeuwen heen trokken de vrouwen van vissers de kust in om kokkels en mosselen te rapen. Terwijl de mannen naar verre landen zoals Nieuw Amsterdam en India reisden om te handelen, zorgden de vrouwen voor huis en haard in de Friese havensteden. Als symbool van de hardwerkende vrouw is een viswijf iemand om trots op te zijn.

Wij doen het Friesland Style

Bekijk deze korte video en ontdek hoe is om te leven als een Fries. Wie weet is het dé inspiratie om het ook nét even anders te doen en op avontuur te gaan in Friesland. 

Bekijk op YouTube
De Friesland Style (video)
  • De Friesland Style (video)