Ga naar inhoud
Favorieten 0

Ondernemen, wandelen, creatief

Remco van Hettema en Claartje Lunter | Dolleke (14), Jackie (12) en Lou (8) met hond Nelson in Noordwest Friesland

Claartje en Remco wonen samen met hun 3 dochters Dolleke, Jackie en Lou en hun prachtige hond Nelson naast hun zeilschool in Hemelum. De zeilschool is 20 jaar geleden overgenomen door de familie van haar man. Opvallend is dat Claartje altijd haar eigen ding is blijven doen. Haar hart lag altijd bij de mode. Jarenlang heeft ze de inkoop gedaan bij diverse retail en fashion merken, zowel in Amsterdam als vanuit Friesland.

Scroll door naar beneden voor tips en handige linkjes.

Ondernemen

Op een gegeven moment veranderde haar ambitie en vond ze meer voldoening en uitdaging in het verder ontwikkelen van it Flinkeboskje en de Flinkefarm samen met haar zus Rixt. Een prachtige evenementen locatie waar ze ook de Pop-up store Sip & Clara is gestart. Zo blijft ze haar liefde voor design, stoffen en vormgeving voeden. Daarnaast verhuurt ze nog 4 vakantiehuizen waarvan ze deels de styling doet.

Sinds Claartje de mode 5 jaar geleden heeft verlaten, ervaart ze pas echt de rijkdom van wonen in Friesland. De kwaliteit van de leefomgeving en de mooie mix van allerlei verschillende type mensen om haar heen, is enorm belangrijk geworden voor haar en het gezin. “Voor mij is een prikkelvrije omgeving, een ‘life saver’ gebleken om mij met beide benen op de grond te houden”, aldus Claartje.

Voor Remco is het misschien altijd gewoon goed geweest. Hij past zich overal aan en geniet enorm van het water, de drukte van de zeilschool en de dynamiek van alles wat daar gebeurt. “Als je onderneemt, kun je altijd bezig blijven”, vertelt Claartje. “Ik ontspan als ik wandel. En gelukkig vinden mijn dochters dat ook heerlijk. Het is best lastig om iets te vinden wat ze allemaal leuk vinden met die verschillende leeftijden. Mijn jongste vindt het vooral leuk als er tijdens het wandelen iets te doen is. Daarom zijn de routes van Staatsbosbeheer zo leuk.”

Wandelen

De lievelingsroute van hun jongste dochter Lou is het hippe heksen pad met klauter paddenstoelen. Het is een klein stukje rijden. Vanaf hun huis met de fiets ben je er zo. Nelson kan er heerlijk vrijuit rennen. Halverwege is er een fijne speeltuin met picknickbank waar de meiden even hun turn capriolen kunnen uithalen. Met mooi weer maken ze graag het rondje om de Fûgelhoeke vanuit Hemelum, langs de Galamadammen en zo weer rechtsaf, richting Hemelum. In welk jaargetijde dan ook, daar is altijd van alles te zien.

Als het enorm hard waait, dan zoekt Claartje liever het bos op. “Mijn favoriete bos en eigenlijk een geheime tip, want er wandelen zo weinig mensen, is het bos bij landgoed Kippenburg. Als je hier je auto parkeert, en gewoon begint te lopen, kom je iedere keer weer op nieuwe plekken en wisselen landschappen, bos en weidse gezichten elkaar af. Uren kun je hier doorlopen. “

Uren kun je hier doorlopen

Creatief

“Ons lievelingsmuseum is Het Jopie Huisman museum. Toen de kinderen nog kleiner waren, gingen we daar in de vakanties altijd heen om mee te doen met de voor kinderen bedachte programma’s. Nu, omdat Beppe (oma in het Fries) daar als vrijwilliger werkt. Maar ook voor Jopie zelf. Waar vind je een museum, waarbij de schilder je zelf meeneemt langs zijn schilderijen en vertelt over het waarom, waar en wie of wat hij schilderde? Mijns inziens is dit de manier, om kunst bij ons allemaal te laten beklijven.”

Verder noemt Claartje overduidelijk museum Belvedère. “Het is voor ons niet echt in de buurt, maar wij zijn dol op Belvedère. Eerst een eind wandelen met de hond door de bossen van Oranjewoud en dan naar het museum. Wij voor de kunst en de kinderen voor het restaurant. Doordat het klein is, ben je zo klaar, (vooral fijn voor de kinderen), en de taart is daar top! En dat is ook weer fijn voor de kinderen…. Kortom win win win!”

Kidsproof tips van Remco en Claartje

rust en ruimte

 • Varen met de Simmermoarn, een grote praam, die uitvaart vanuit Stavoren. Schipper Wiepke vertelt van alles over het gebied waar je doorheen vaart.
 • Het strand van Workum bij It Soal is groot en breed, vooral aan het eind van de middag is dit een top plek om af te spreken met meerdere stellen en kids voor een mega picknick.
 • Fietsen door It Heidenskip. Als je boek 'de oerpolder' hebt gelezen van Hylke Speerstra, dan heeft dit gebied een magische sfeer. Je fietst er door de weilanden ver onder zeeniveau en kunt via een pontje over naar Gaastmeer. Daar zit je genoeglijk bij D'ald Herberch aan de brug en fiets je zo via Nijhuizum en Workum weer terug.
 • Of maak een prachtige wandeling langs het IJsselmeer.

cultuur

 • Bezoekerscentrum Mar en Klif in Oudemirdum. Hier word je meegenomen door de tijd op een interactieve manier.
 • Het lievelingsmuseum van de kinderen is het Jopie Huisman museum.
 • Niet in Zuidwest Friesland, maar het gezin is dol op museum Belvedère in Oranjewoud.

slapen en eten

 • Claartje en het gezin houden van kamperen, camping de Waps is de ideale camping voor hen. Middenin het bos, prachtige grote plekken, de perfecte uitvalsbasis voor mensen met honden.
 • Hotel Jans in Rijs. Dit pand ademt de gezellige sfeer uit van 100 jaar geleden. De kamers hebben recentelijk een grote beurt gehad en zien er helemaal up to date uit. De kwaliteit van de keuken is top, dus je kunt hier zeker helemaal tot rust komen.
 • Een plek waar Claartje zelf nog wel een huisje zou willen bemachtigen is in het Fonteinbos. Dit ligt ook weer in de bossen, het is een parkje maar eigenlijk ook weer niet. De huisjes staan midden in het bos, niet omheind, dus in alle vrijheid.
 • Pizza met Pazzi. Op donderdag staat deze mobiele pizza foodtruck op de schoolstraat in Workum. De chef heeft speciaal in Napoli een opleiding pizzabakken gevolgd. Lekker opeten op het strand van It Soal met de ondergaande zon voor je neus, zakkend in het IJsselmeer.
 • Brasserie de Mallemok in Sloten. De tuin van Martrude en Björn is een fantastische plek om lang te zitten.
 • Restaurant Omke Jan in Woudsend, ingericht door Piet Heijn Eek.
 • Soms is het fijn om ergens te zijn, waar het niet verhipt is, maar totaal eigen. Dat is in Laaksum op het terras van familie Overwijk.

Alle tips van Remco en Claartje op de kaart

Lees alle kidsproof blogs