Ga naar inhoud
Favorieten 0

Beeldenroute "de Famkes van Kolderwolde”

Kolderwolde

Een beeldenroute (gemaakt door kunstenaar Evert van Hemert) in Kolderwolde, waar langs de openbare weg zomaar 11 bronzen beelden staan. Het meest zijn het pronte dames, al dan niet op een paard, of stier.

Het is een beeldenroute (gemaakt door kunstenaar Evert van Hemert) in Kolderwolde, waar langs de openbare weg zomaar 11 bronzen beelden staan. Elk van hen heeft een naam en een verhaal.

Rond 1993 heeft Evert van Hemert een timmermanswerkplaats in Kolderwolde verworven. De beeldenroute Famkes van Kolderwolde is ontstaan doordat de kunstenaar een beeld schonk aan het dorp “the Milkmaid” genaamd. Het beeld staat recht tegenover het toenmalige illustere café “De Skutsjes” in Kolderwolde.   

Bij de oude gemeente Gaasterlan Sleat kwam men in die tijd (negentiger jaren van de vorige eeuw) er achter dat Gaasterland zich vooral kenmerkte door heel veel natuur en weinig cultuur. Na een gesprek met de toenmalige burgemeester W. Pitlo kwam dhr. Van Hemert met het voorstel om een beeldenroute te maken in Kolderwolde en aldus geschiede: de “Famkes van Kolderwolde”.  

Elk van de 11 beelden heeft een verhaal: Vanaf Oudega staat op de hoek bij de Algemiene Wei een paard ''Klaske'' genaamd - een eerbetoon aan het Friese paard, wat in een wei in het Rijsterbos stond en daar mishandeld werd. 

Aan de andere kant staat "Europa", een dame te paard gemaakt van draadstaal met een geel eendje op het hoofd van de dame. Het beeld is gemaakt door de buurjongen die op de boerderij er naast woonde.  

Een stukje verderop tegenover de bushalte staan drie beelden op een rij: - Het eerste beeld heet "Een dagje naar de stad": twee dames die met hun teckeltjes op de bus staan te wachten. Je kunt nog steeds met de bus naar en van Kolderwolde gaan. - Het tweede beeld "The Milkmaid” is waar de beeldenroute mee begon.
- Het derde beeld heet "de Trekzakspeelster” - in vroeger dagen was er het shantykoor "Gjin C te heech” met mannen die stevig door een trekzakspeelster zangtechnisch in bedwang werd gehouden.  Bij deze beelden staat een bankje zodat men op zijn/haar gemak optimaal van dit weidse landschap kan genieten.  

Schuin tegenover aan de andere kant staat "Sietske". Deze dame te paard zit met haar armen in de lucht om het leven te vieren en is vernoemd naar één van de buurmeisjes van de kunstenaar.

Aan de einder zie je de Fluessen liggen. Dan 400 meter verder bij de boerderij aan de linkerkant staat "de Verleiding". In eerste instantie zie je een stevige dame, maar achter op haar rug houdt zij een appeltje.

Voorbij het Kolderwolderbos staat "de Laatste Kerkgangster” als een soort eerbetoon aan het kerkje van Kolderwolde wat tot halverwege de negentiende eeuw daar aan de weg stond. Er was ook een kerkhof bij. Jaren geleden werden er nog resten van graven gevonden. De dame heeft een beursje bij zich om wat in het kerkenzakje te doen.   

Er tegenover staat "de Venus van Kolderwolde met poes” een volle dame die richting de Fluessen kijkt.  

Bij de volgende boerderij staat "Faam op ‘e bolle” als een soort blijk van waardering voor alle boerinnen.  

Tot slot staat bij de Woudbrug (over de Rijstervaart) "de Reedydster”. Bij de laatste tocht der tochten stond een buurvrouw van Evert in ochtendjas de wedstrijdschaatsers bij te lichten: onder hen ook wedstrijdschaatsters. Dit beeld vormde de aanzet tot de elfstedenbeeldenroute.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Beeldenroute "de Famkes van Kolderwolde”

Beeldenroute "de Famkes van Kolderwolde”
Oordenwei
8583 KN Kolderwolde
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten