Ga naar inhoud

Voedselvernieuwing van Friese bodem

Folkert Botma wil geen boer zijn zoals zovelen. Hij wil laten zien dat het anders kan. Dat het beter kan. Vanuit de boerderij van zijn voorouders, diep in de vruchtbare Friese kleigrond geworteld, werkt hij aan een nieuw voedselsysteem. Eerlijk, gezond en regeneratief. “Ik wil mensen voeden, niet vullen.”

Folkert groeide op met een familiegeschiedenis die eeuwen teruggaat. Generaties Botma’s stonden hier al op het land. Toch koos hij eerst een andere weg. Hij studeerde commerciële economie, begon zijn carrière in Amsterdam en werkte in het vastgoed. Tot hij zich afvroeg: “Als ik alles zou kunnen doen wat ik wil, wat zou ik dan doen?” Het antwoord was helder: boer worden. Maar dan wél op zijn eigen manier.

Wereldwijd boerenverstand

Om te weten of hij het écht wilde, ging hij op wereldreis. Hij werkte op tientallen boerderijen, waaronder een grote ranch in Canada. Overal zag hij hoe boeren werken met de natuur. Het voedde zijn droom én zijn overtuiging: regeneratieve landbouw is de toekomst.

Een boerderij met missie

In 2020 nam Folkert het familiebedrijf over. Niet als doorsnee akkerbouwer, maar als voedselvernieuwer. Hij teelt biologisch én regeneratief, met strokenteelt, minimale bodemverstoring en een bouwplan van 1 op 8. Hij levert inmiddels verse, gesneden en bereide producten via zijn merk Botmas, onder andere aan zorginstellingen. In september volgt de consument via een eigen webshop.

Friesland als vruchtbare voedingsbodem

Fryslân blijkt uitermate geschikt voor alle plannen. “We hebben hier een uniek stukje land,” vertelt Folkert. “De hele noordelijke kleischil is uniek in zijn vruchtbaarheid en in de mineralen die hier in de bodem zitten. Misschien wel uniek in de wereld. Onze bodem is één van de grootste assets van Nederland.”

Ook het ondernemersklimaat in Fryslân noemt hij bijzonder: “Ik vind dat er hier een serieuze drive in zit. Het is een kleine wereld, met allemaal korte lijnen – dat werkt supergoed. Iedereen is heel trots op onze provincie. In die zin is het meer een gemeenschap hier. Een mienskip, zeg je dan in het Fries.”

 

Wijsheid van vroeger, kennis van nu

Met Botmas wil Folkert meer dan gezond eten leveren. Hij wil mensen opnieuw verbinden met hun eten, met de boer, met het seizoen. “We maken maaltijden zonder troep,” zegt hij. “Gezond eten hoeft niet ingewikkeld te zijn.” Zijn wekelijkse groentebox bevat zo’n 400 tot 500 gram groente per persoon per dag: “Dan ben je al heel goed bezig.”

De box is gebaseerd op de Japanse filosofie Shun: eten op het hoogtepunt van het seizoen. “Als een aardbei in juli op z’n top is, dan is dat volgens de Japanners Shun. En het Friese woord voor ‘gezond’ is sûn. Daarom noemen we onze groenteboxen shûn, grappig toch?”, lacht Folkert.

Friese innovatie in de praktijk

Botma’s is meer dan een merk. Het is een beweging. Folkert wil andere boeren helpen om ook stappen te maken, want hij weet dat regeneratief boeren om lef én ondernemerschap vraagt. “Veel boeren zijn opgeleid als producenten, niet als verkopers. Ik hoop dat wij kunnen laten zien hoe het beide kan, met toekomst voor de boerderij én voor onze planeet.”

Zo doen we dat in Friesland

Folkert laat iedere dag zien dat gezond eten, duurzame landbouw en ondernemerschap samen kunnen gaan. Op de akkers in Noord-Friesland leeft hij voor hoe je met visie, daadkracht en 54 hectare Friese klei het verschil maakt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Je ontvangt elke maand inspiratie, unieke tips en winacties van Visit Friesland.