Ga naar inhoud
Favorieten 0

Monument executies IJselmeerdijk Nijemirdum

Nijemirdum

Op 6 april 1945 werden hier achter de IJsselmeerdijk vijf leden van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten en de Knokploeg Sneek/IJlst gefusilleerd en begraven. Het monument is op de dijk geplaatst en is te bezoeken via het privéterrein van burgen 42.

Op 6 april 1945 werden hier achter de IJsselmeerdijk vijf leden van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten en de Knokploeg Sneek/IJlst gefusilleerd en begraven. De slachtoffers waren Gerrit Vlietstra, Durk Dijkstra, Herre Winia, Jurjen Hoomans, Hendrik Huizinga.

Er werden vier mannen uit de gevangenis in Sneek gehaald en naar het radarpeilstation Eisbär in Sondel gebracht. Daar zat ook Gerrit Vlietstra opgesloten. De executiecommandant Strobel vroeg om een geschikte executieplaats waarbij hij ‘niet op de handen gekeken’ werd. De plek aan de IJsselmeerkust werd ook gebruikt als oefenschietbaan voor de Duitse soldaten. De geluiden van de executie zouden hierdoor niet opvallen.

Hier werden de mannen zonder enige vorm van proces en zonder directe aanleiding omgebracht. Aanvankelijk zweeg het vuurpeloton over de executie en hierdoor was het onbekend waar de vijf mannen naar toe waren gebracht.

Pas op 18 oktober 1946 werd de executieplaats bekend gemaakt tijdens een rechtszaak en als zodanig aangewezen door Richard Nitch, de ondercommandant van het vuurpeloton. De mannen werden vervolgens in hun woonplaats herbegraven. In 1950 werd het monument op de dijk geplaatst. Het monument is te bezoeken via het privéterrein van Heaburgen 42, het is toegestaan om de plek te bezoeken.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Monument executies IJselmeerdijk Nijemirdum

Heaburgen 42
8566 HJ Nijemirdum
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten