Ga naar inhoud
Favorieten 0

Sint-Bonifatius Kerk

Leeuwarden

De kerk is gewijd aan de heilige Bonifatius. De Sint Bonifatiuskerk in Leeuwarden werd in 1882/84 gebouwd naar een ontwerp van de architect P.J.H.Cuypers.

Dat hoge bomen veel wind vangen is in Leeuwarden een bekend gezegde geworden en dat geldt zeker ook voor hoge torens. Tijdens een orkaanstorm op 3 januari 1976 waaide de toren van de kerk. Gelukkig is hij weer hersteld en kun je vanaf hier prachtig ver kijken. De spits van de toren kwam in de tuin terecht en bracht tijdens zijn val veel schade aan een bijgebouw. Jarenlang stond de toren in de steigers, voorzien van reclameborden. Na een periode van geld inzamelen werd de torenspits herbouwd. In 1980 werd de spits weer bovenop de toren gezet. 

De kerk is gewijd aan de heilige Bonifatius. De Sint Bonifatiuskerk in Leeuwarden werd in 1882/84 gebouwd naar een ontwerp van de architect P.J.H.Cuypers. Dezelfde architect die ook het Centraal Station in Amsterdam bouwde. Hij was één van de grootste bouwmeesters van de neogotiek, de nieuwe gotiek, de stijl waarin deze kerk is uitgevoerd. De grondvorm van de kerk is een kruis. Het was en ís een katholieke kerk. 

De kerk is niet heel oud, maar is wel heel mooi. Het interieur is rijk versierd met beschilderde wandpanelen, er zijn wel vijf altaren, enorme gebrandschilderde ramen en vele bijzondere ornamenten. De kerk heeft twéé orgels. Het uit 1899 stammende Adema-orgel , en het monumentale Cavaillé-Coll orgel. De kerkbanken komen uit het atelier van Cuypers evenals de piëta. Laat je verrassen door de pracht van deze kerk.  

In vroeger tijden was de kerk niet eens vanaf de straatkant te bereiken. De kerk lag verscholen achter een woning en alleen via twee smalle stegen kon je bij de kerk komen. De kerk deed dienst als schuilkerk. Ook in 1944 was de kerk een schuilplek voor een groep mensen uit Roermond. Zo is de Bonifatiuskerk een korte tijd de voorlopige "zetel" en verblijfsplaats van de Bisschop van Roermond geweest.

Bekijk de agenda hieronder voor de actuele vieringen en open kerk dagen.

De kerk is te bezichtigen op woensdag en zaterdag tussen 14.00 en 16.00.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Sint-Bonifatius Kerk

Bonifatiusplein 20
8921 JT Leeuwarden
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten