Ga naar inhoud
Favorieten 0

Varen binnen en naar Friesland

Beekjes, rivieren, meren, vaarten, plassen, baggersloten en singels. In Friesland kennen we meer woorden voor de wateren dan voor brood. Logisch; we hebben er al eeuwen mee te maken. We verdreven de zee, bevoeren de vaarten, fierljeppen over sloten en bouwden terpen voor een drogevoetengarantie. Ervaar ons prachtige waterlandschap per veerboot, fietspont of vanaf je eigen (gehuurde) boot!

Veer- en fietspontjes

Hoewel Friesland natuurlijk uitstekend bereikbaar is per auto en fiets, zijn er een paar uitzonderingen. Want inherent aan de vele waterwegen is dat je er soms niet aan ontkomt een veerpont te nemen. Om een kanaal over te steken bijvoorbeeld, of om een Waddeneiland te bereiken. Het geeft jou de gelegenheid om het schitterende Friese landschap eens vanaf het water te aanschouwen. 

Als je op de fiets of met de auto de provincie doorkruist, kom je her en der mogelijkheden tegen om een veer- of fietspontje te nemen. Laat die kans niet aan je voorbijgaan! Zo’n kort intermezzo over het water is een verrijking van je route. Voor de echte liefhebbers is er een heuse pootjes-fietsroute waarbij je kunt kiezen uit afstanden tussen de 27 en 74 kilometer. Bij een aantal pontjes kun je even stoppen voor een hapje en/of drankje. 

Pontjes Route "De 8 van Grou"

Naar de Waddeneilanden

Met de boot naar Terschelling of Vlieland
Rederij Doeksen brengt je vanuit Harlingen naar Terschelling of Vlieland.
Ga je naar Terschelling? Dan kun je (eventueel met auto) met de veerdienst (vaartijd ca. 120 minuten) of met de sneldienst (ca. 45 minuten). Het autoluwe Vlieland bereik je per veerdienst in 95 minuten en per sneldienst (via Terschelling) in 90 minuten. Tip: Tickets kun hier van te voren te boeken.

Met de boot naar Ameland of Schiermonnikoog
Wil je naar Ameland, dan vertrek je vanaf Holwerd. Vanaf Lauwersoog vertrek je naar Schiermonnikoog. Je bereikt beide eilanden in zo’n 45 minuten met Rederij Wagenborg. De watertaxi doet er twintig minuten over. Auto's, fietsen en motoren kunnen alleen met de veerboot mee naar Ameland. Schiermonnikoog is autoluw. Tip: Tickets kun je hier van te voren boeken.

Parkeren
Zowel bij Doeksen als Wagenborg kun je de auto kwijt op loopafstand van de vertrekhal. Meer informatie over parkeren in HarlingenHolwerd en Lauwersoog.

Lees hieronder nog meer tips

  • Tickets voor de veerdiensten naar de waddeneilanden kun je ter plekke kopen, maar beter online bestellen. Zeker tijdens het hoogseizoen en wanneer je er een evenement bezoekt!
  • Varen er kinderen met je mee? Dan moeten zij het ook naar hun zin hebben. Huur daarom een volgbootje! Een 2,5 pk motorbootje is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar. Zijn ze jonger, dan kun je ze in een rubberbootje achter je zeilboot of motorjacht hangen. 
  • Ben je nog niet bekend op de Friese wateren? Download de ANWB Waterkaarten app! Hiermee weet je zeker dat je de juiste kant op vaart.