Ga naar inhoud
Favorieten 0

Fietsen in en naar Friesland

Je ziet meer als je fietst. In Friesland vind je maar liefst 2.750 km aan fietspaden. Door bos, heide, stuifzand en over de zeedijk langs de Waddenkust, van pittoreske dorpen naar historische steden, via pontjes over waterwegen, op eilanden en dwars door natuurgebieden. Friesland is dé provincie voor fietsers. Sterker nog, we zijn al 3x op rij uitverkozen tot beste fietsprovincie van Nederland!

Met ons provinciaal dekkend fietsnetwerk, culinaire fietsroutes langs de elf steden en onze toegankelijkheid voor E-bikes is Friesland geschikt voor iedere fietser. 

Eigen fiets of huurfiets

Heb je zelf een goede fiets? Dan kun je die natuurlijk meenemen. Als dit geen optie is, dan kun je die op talloze plaatsen in de provincie huren. Van damesfiets tot mountainbike en van elektrische fiets tot tandem!

Download de Routes Friesland Style app want dan heb je alle routes binnen handbereik

Fietsroutes

Als nummer 1 fietsprovincie ontbreekt het in Friesland natuurlijk niet aan een ruime keuze aan fietsroutes. Binnen Friesland.nl vind je al een flink aanbod als je hier klikt. Een andere geweldige optie is om de app Routes Friesland Style te downloaden. Daarin vind je een royale keuze aan routes tot in elke uithoek van de provincie. Sommige van deze routes dienen zelf als persoonlijke reisgids, omdat ze je automatisch vertellen over de omgeving.

Ontdek Routes Friesland Style hier.

Heb jij zin in een fietsvakantie in Friesland en wil je hierbij volop gebruikmaken van al het mooist dat Leeuwarden Culturele Hoofdstad je te bieden heeft? Dan kun je hier voor de leukste arrangementen terecht.

Elektrisch fietsen
Steeds meer mensen kopen een elektrische fiets. Heb je er zelf nog niet een, maar lijkt het je leuk om er eens eentje te proberen? Grijp dan in Friesland je kans! Elektrische fietsen zijn bij alle fietsverhuurbedrijven te huur en omdat je met gemak langere afstanden aflegt, zie je nóg meer van de provincie. Bijvoorbeeld met deze speciale, 63 kilometer lange e-bikeroute rond het Tjeukemeer!

Fietsen op de waddeneilanden

Als ergens veel wordt gefietst, dan is het op de waddeneilanden. Natuurlijk omdat het hier schitterend fietsen is, naar het strand, langs zee en door het bos, maar ook omdat je hier met de boot naartoe komt en verreweg de meeste mensen hun auto op de wal laten staan. Sterker nog: op Vlieland en Schiermonnikoog mág je niet eens met de auto komen. Er wordt dus veel gefietst.

Nu is het natuurlijk mogelijk om je eigen fiets mee te nemen op de boot, maar dit is in principe niet nodig. Op alle eilanden zijn fietsen te huur in alle soorten en maten. Voor dames, heren en kinderen, met of zonder fietsstoeltjes, met of zonder versnellingen, al dan niet elektrisch, off road mountainbikes, tandems, zelfs (elektrische) bákfietsen zijn er te huur.

LEES HIERONDER NOG MEER TIPS

  • Vind je het leuk om eens op een andere manier met je kinderen over een waddeneiland te fietsen? Stap dan samen op een kindertandem! Hiervan zijn zowel gewone als elektrische exemplaren te huur.