Ga naar inhoud
Favorieten 0

Fietsvakantie in Friesland

Op fietsvakantie gaan wordt steeds populairder. Dat is niet vreemd als je je bedenkt dat je vanaf je fiets veel meer ziet. Je passeert de mooiste plekjes, plaatsen waar andere vakantiegangers met hun auto nooit zullen komen. Friesland is ideaal voor een fietsvakantie dankzij goed onderhouden en bewegwijzerde fietspaden en een gevarieerd landschap. Fiets langs water, steek over met veerpontjes en geniet van de Friese sfeer met kleinschalige B&B's, lokale lekkernijen zoals oranjekoek en het geluid van weidevogels.

 

elfstedentocht

De beroemde Elfstedentocht in Friesland is niet alleen populair op de schaats, maar ook op de fiets. Je kunt complete arrangementen met overnachtingen en bagagevervoer boeken, of de tocht zelf plannen. We hebben de route in vier etappes verdeeld, zodat je zelf overnachtingen kunt regelen. Een handige tip is om centraal in Friesland een overnachtingsadres te boeken voor een midweek en van daaruit de verschillende etappes te fietsen. Drie van de vier startplaatsen zijn bereikbaar per trein, wat duurzaam is. De Elfstedenfietstocht is volledig bewegwijzerd, dus verdwalen is onmogelijk!

Elfstedenmonument Tegeltjesbrug in Gytsjerk

elfstatentocht

Minder bekend dat de Elfstedentocht maar zeker zo mooi: de Elfstatentocht. Deze tocht bestaat uit vijf etappes langs de elf mooiste historische huizen en tuinen van Friesland, ook wel de ‘staten en stinzen’. Wil je een meerdaagse fietsvakantie maken en hou je van cultuur? Kies dan voor de Elfstatentocht! Deze tocht is ingedeeld in vijf etappes die ook los van elkaar te fietsen zijn. Zo kun je je fietsvakantie rustig over vijf weekenden uitsmeren. Het leuke is dat je op iedere etappe kunt logeren en verpozen in de mooiste historische gebouwen. Speciaal voor de liefhebbers.

Man en vrouw fietsen voor de Stania State in Friesland

LF weekendtochten

Heb je komend weekend nog geen plannen en wil je een mooie ervaring meemaken? Pak dan je fiets en maak een LF weekendtocht in Friesland! LF staat voor Langeafstand Fietsroute, dat zijn die lange meerdaagse fietstochten die vaak half Nederland doorkruisen. De LF weekendtochten zijn zo uitgedacht dat je kunt proeven aan een complete Langeafstand Fietsroute, maar dan in de vorm van kortere rondjes waarbij je de fietsknooppunten volgt. Na twee of drie dagen fietsen kom je gewoon terug bij het startpunt. Hier kun je dan - een ervaring rijker - weer in de auto of op de trein naar huis stappen. Boek vooraf wel even een overnachtingsplekje, want het kan in Friesland soms best druk zijn in de weekenden… 

In Friesland hebben we de volgende LF weekendtochten te bieden:

Friese waterlinie fietstochten

Van de Hollandse Waterlinie heb je vast en zeker gehoord. Heb jij geen zin om in colonne te fietsen en ga je liever op fietsvakantie naar een onontdekt gebied? Denk dan eens aan de Friese Waterlinie. Ja, ook in Friesland werd ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog een ingenieuze verdedigingslinie met hulp van water aangelegd. De linie liep van de voormalige Zuiderzee tot aan de Groningse grens, waar de waterlinie doorliep tot aan Delfzijl. Dit alles om de Noordelijke hoofdsteden Leeuwarden en Groningen te beschermen tegen de Spanjaarden en andere gespuis.

Ben je geïnteresseerd in geschiedenis, hou je van mooie landschappen en heb je enige verbeeldingskracht? Dan is fietsen langs de Friese Watelinie zeker iets voor jou. Veel van de oude schansen zijn misschien niet meer direct als zodanig herkenbaar, maar als je afstapt en de tijd neem om er rond te lopen, dan komen de verhalen vanzelf boven. Bijvoorbeeld het verhaal over de dode eikenboom op de Bekhofschans waaraan volgens de overlevering soldaten werden opgehangen.  

De Friese Waterlinie bestaat uit drie etappes die ook los van elkaar af te leggen zijn:

Goeie!

Wees niet verbaasd als je onderweg wildvreemden tegenkomt die ‘goeie’ roepen. Dat is goed bedoeld: op het Friese platteland is het nog steeds gebruikelijk dat mensen elkaar groeten als je iemand tegenkomt.

Meer informatie voor het voorbereiden van je fietsvakantie