Alle vaarroutes van Visit Friesland

Blokje om met de boot? Dobberen op de glimmende golven in een sloep? Je voelt aan je vaarwater dat je de Friese meren wilt ontdekken of juist onontdekte routes als de Acht van Grou of de Turfroute. Ken je Friesland al op je duimpje? Ga toch varen! Er is vast wel een route die je nog niet als je broekzak kent. Boek een huisje aan het water, huur een bootje, bestel een picknickmand en ga het water op. Kijk voor praktische informatie over varen in Friesland ook bij recreatieschap Marrekrite.

Wat zoek je

Sorteer op:

15 resultaten

Oudega SWF

In 2020 was het 75 jaar geleden dat ook Oudega bevrijd werd. Er hebben zich heel wat zaken afgespeeld in en rond het dorp tijdens de oorlogsjaren. Wil je meer over deze verhalen te weten komen? Download dan de MeAR Fryslân app op je smartphone.

Afstand
10,5 km
Duveldrek
Vaarroutes

Vaarroute Harlingen

Hitzum

Eindeloos variërende luchten, wind in de haren, een weidse horizon waar je altijd ver kunt kijken… genieten vanaf het water van de verrassende schoonheid van de Friese weidsheid

Afstand
0 m
Kleiroute
Vaarroutes

Kleiroute

Franeker

Rembrandt schreef ooit aan zijn vrouw, Saskia van Uylenburgh: ‘Een land vol rust, sfeer en charme, voor een deel bepaald door het helder goudenlicht, zoals men dat aan de zeekant vindt.

Afstand
15,0 km
Duur
1 uur 30 minuten
Turfroute zeilen
Vaarroutes

Turfroute

Appelscha

De Turfroute is een cultuurhistorische vaarroute die door Het Andere Friesland kronkelt langs bossen, natuurgebieden en heidevelden.

Afstand
105,0 km
Duur
17 uren
Rondje Franeker
Fietsen - Vaarroutes

Rondje Franeker

Hitzum

Leuk rondje varen om en door Franeker, Ster van de elf steden

Afstand
0 m
Stiekem over het IJsselmeer
Vaarroutes

Stiekem over het IJsselmeer

Lemmer

De vaarroute Stiekem over het IJsselmeer is, zoals de naam het al zegt, een route die over het IJsselmeer gaat. De route is bedacht door Marieke Rosier van de Canicula.

Afstand
86,2 km
Sudwest
Vaarroutes

Rondje Súdwest

IJlst

De tocht is een 'staande mast route'. De vaarroute gaat over de Friese meren en over kleine vaarten waarvan de Wymerts tussen Boslward en IJlst, met zijn rietkragen en kleine dorpjes en bruggen, een van de mooiste is van Friesland (bruggen ...

Afstand
40,2 km
Elfstedenroute varen
Vaarroutes

Elfstedenroute

Leeuwarden

Maak een rondje langs de Elfsteden en ontdek de vele bezienswaardigheden van Fryslân. Of de Elfstedentocht ’s winters geschaatst kan worden is ieder jaar weer afwachten. Maar zeker is dat hij nu te varen is. Van begin tot eind.

Afstand
231,0 km
woudaap
Vaarroutes

Woudaaproute

Sneek

Varen wordt een familie-uitje. De vele kinderactiviteiten maken van deze vaarroute een ontdekkingsreis voor het hele gezin. De nieuwe Woudaaproute laat het hele gezin genieten van het Friese merengebied.

Afstand
64,3 km
Duur
6 uren 20 minuten
Oudkerk
Vaarroutes

Route Oudkerk

Snakkerburen

Deze route voert langs het van de elfstedentocht beroemde bruggetje van Bartlehiem waar u naar stuurboord richting het pitoreske dorpje Oudkerk vaart.

Afstand
2,5 km
Duur
2 uren 30 minuten
Staandemast
Vaarroutes

Staandemastroute

Dokkum

Van Dokkum, varend rondom Leeuwarden en van de Friese hoofdstad naar Terherne. Naar de rust van de weilanden en dorpen... en weer terug.

Afstand
4,0 km
Duur
4 uren 10 minuten
Aquaductroute
Vaarroutes

Aquäduktroute

Stavoren

Varen door het zuidwestelijk deel van de Friese meren is nog aantrekkelijker geworden. De bouw van vijf aquaducten geeft de watersporter ruim baan: in plaats van wachten voor bruggen is het nu lekker doorvaren.

Afstand
76,0 km
Duur
7 uren 30 minuten
Alde Feanen sloeproute
Vaarroutes

Sloeproute De Alde Feanen

Earnewâld

Beleef deze prachtige route die je door het mooie national park De Alde Feanen leidt. Daarnaast voert deze route je langs Warten, Warga en Grou, waar een tal musea te bezoeken zijn. Deze route duurt ongeveer vijf uren en is vooral geschikt voor sloeps.

Afstand
31,4 km
Duur
5 uren
Binnenstad Leeuwarden
Vaarroutes

Route binnenstad Leeuwarden

Snakkerburen

Route binnenstad Leeuwarden.

Afstand
1,5 km
Duur
1 uur 30 minuten
Sneekermeer
Vaarroutes

SKS Vaarroute

Grou

Ervaar de nostalgie van de SKS-kampioenschapstour en maak kennis met de SKS-dorpen, steden en streken met hun eigen charme én gastvrijheid.

Afstand
135,0 km