Ga naar inhoud
Favorieten 0

Poptaslot of Heringastate

Marsum

Het Poptaslot of Heringastate is een compleet bewaard landgoed uit begin 16e eeuw met slot, poortgebouw, tuinen, grachten, singels en een vrouwen gasthuis (hofje).

Het Poptaslot of Heringastate is een compleet bewaard landgoed met slot, poortgebouw, tuinen, grachten, singels en een vrouwengasthuis (hofje).

Heringastate, vaak genoemd het Poptaslot, is een adellijke state uit begin 16e eeuw. Het huis is bewoond door de adellijke families Heringa en Eysinga, deze waren gerelateerd aan elkaar.

In 1687 kocht de vermogende advocaat Henricus Popta uit Leeuwarden de state met tuinen en singels van de nazaten van de familie Van Eysinga. Hij gebruikte Heringastate als zomerwoning.
Tijdens de Eysinga periode in 1631 is het huis aanzienlijk verfraaid met poortjes, schouwen en eiken betimmeringen. Het poortgebouw is toen van een nieuwe gevel voorzien, in de stijl van Hendrick de Keyser. In zijn omvangrijke testament bepaalde Dr. Popta o.a. dat het huis na zijn dood (1712) nimmer meer bewoond mocht worden.

Sinds de dood van Popta dragen steeds 4 Voogden zorg voor zijn nalatenschap, al meer dan 300 jaar! Het bijbehorende Popta Gasthuis aan de Hegedyk was bestemd voor ongetrouwde of weduwvrouwen. Zeer bezienswaardig is het hofje met washuis, museumkamer en Heerenkamer.

Op afspraak kun je een interessante rondleiding krijgen, neem contact op met het Poptaslot. De voortuin is geopend van maandag t/m zaterdag tussen 8.00 uur en 17.00 uur, je hebt dan vrij de toegang om rond te wandelen in de voortuin.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Poptaslot of Heringastate

Slotleane 1
9034 HM Marsum
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten