Van het Schar over Olterterp naar Lippenhuizen | Koningspad XL

(17,0 km)

De zon breekt met ragfijne stralen door het wolkendek. De scheuren in het grijs verbreden zich. De grauwsluier van de vroege ochtend valt uite…

Lees verder

De zon breekt met ragfijne stralen door het wolkendek. De scheuren in het grijs verbreden zich. De grauwsluier van de vroege ochtend valt uiteen in ijle brokstukken. Pluizig dons met stukken blauw ertussen. Vlinders dansen uitgelaten boven de geurige heide in het Wijnjeterper Schar. Een mens kan moeilijk chagrijnig blijven bij het zien van zo'n fijnzinnig ballet. Lichtvoetig rijgen de koolwitjes en atalanta's hun pas de deux en acrobatische vluchtelementen aaneen tot een vrolijke choreografie. De natuur verlicht elk zwaar gemoed. Er is alleen maar ruimte voor het hier en nu. Lopen is een zegen voor de geest. Oernatuur is nog maar op weinig plekken in Nederland te vinden. Het suggereert misschien ook teveel dat je de natuur onder een kaasstolp kunt bewaren, bevroren in de tijd. Toch zijn er plekken waar we ons kunnen voorstellen hoe het oorspronkelijke ruige landschap er heeft uitgezien. De Waddenzee wordt wel eens het laatste stukje wildernis in Nederland genoemd. Op sommige plekken sluit het woud op de flank van beekdal Koningsdiep|Alddjip naadloos aan op het poëtische natuurbeeld dat ons terugkijkend voor ogen staat. Maar ook dan worden we vaak op het verkeerde been gezet. De uitgestrekte bossen bij Olterterp danken we aan een Heer van Stand die er behagen in schepte het landschap naar zijn hand te zetten. De route die de boeren uit Duurswoude eeuwenlang volgden bij het hooien in de vochtige blauwgraslanden in het beekdal bij Tijnje, draagt de toepasselijke naam Nije Heawei. In het dichte bos loop ik tussen velden met bosbessen door. Een specht klopt op een boom vlak bij het Koningsdiep. Het bospad gaat pal langs de beek. Het is een magnifiek stukje. Alles valt hier op zijn plek. Wat verderop staan in een weiland twintig hoogpotige ooievaars op een rijtje geduldig te wachten op hun beurt voor een hapje. Het heeft iets van een snackbar, maar dan wel met zelfbediening.

Wandelknooppunten: 34 - 24 - 84 - 85 - 86 - 70 - 74 - 16 - 17 - 18 - 19 Op knooppunt 19 LA over pad langs golfcourses door het oude stroomdal van het Koningsdiep. Op viersprong van zandpaden RA pad parallel aan beek vervolgen, rechtdoor door klaphek pad vervolgen en in de bocht naar links RA over mountainbike pad langs het Koningsdiep. Bij de fietsbrug over het Koningsdiep RA fietspad volgen richting Hemrik en bij de bosrand zandpad LA en vervolgens RA zandweg naar de Bûtewei. Op de Bûtewei RA naar 54 - 57 - 79 - 78 - 72 - 75.

Lees minder

Dit ga je zien

Startpunt: 9246 Olterterp
Eindpunt: Lippenhuizen