Ga naar inhoud
Favorieten 0

Ga op in het duurzame landschap van Friesland

Het vruchtbare landschap in Friesland staat soms létterlijk bol van de geschiedenis. De vele terpen leverden vruchtbare grond en uit de klei kwamen de lekkerste knollen, bonen en aardappelen. Op dat landschap moeten we goed passen, zodat het nu en later bijdraagt aan een gezond en groen Friesland. En daar wordt hard aan gewerkt. Hoe jij je helemaal kan onderdompelen in het duurzame landschap, ontdek je hieronder!

 

Duurzaam landschap

Dat Friezen ‘wijs zijn’ met hun landschap, bewijzen ook de Nationaal Parken. Friesland telt er maar liefst vier, en allemaal hebben ze een geheel eigen karakter. Van het rauwe Waddengebied in het noorden, tot de bosrijke vlaktes in het oosten. Extra bijzonder; naast de Nationaal Parken vind je in Friesland ook de enige twee Dark Sky Parken van ons land. Daar is het zo donker dat je op heldere nachten de nevel van de Melkweg ziet. 

Buy and eat local

Ik zie een landschap van slikvelden, zomerpolders en kwelders dat instant rust geeft

Roots Magazine

Weidevogels

Duurzaam overnachten

Wie dacht dat je duurzaamheid alleen met je ogen open kunt beleven, heeft het mis. We hebben zat ondernemers die inzien dat ook onze accommodaties duurzaam moeten zijn. Kende je bijvoorbeeld deze slaapplekken al? Lekker even helemaal weg, opgaan in de natuur op een duurzame locatie!

Claudy Jongstra: People, alsjeblieft, wakker worden

Jongstra is wereldwijd bekend om haar monumentale kunstwerken en architectonische installaties, waarvan de organische oppervlakken en genuanceerde tinten haar meesterlijke innovaties in de eeuwenoude techniek van het maken van wolvilt weerspiegelen. In 2001 vestigde Claudy haar alterlier in Friesland. Haar doel: Van een mono culturele productie naar een meer diverse, inclusieve en ecologisch model.

Lees het interview

Bron van energie

Wind, zon, water… We hebben er zat van en juist daarom is Friesland koploper op het gebied van energiewinning. Dat bewijzen we bijvoorbeeld met de WaterCampus Leeuwarden, waarmee de stad zich ontwikkelde tot European Capital of Water Technology. Op de campus komen innovatie, onderzoek en kennis samen. De internationale samenwerking leidt tot kennis, talent en ondernemerschap, waarmee de WaterCampus bijdraagt aan oplossingen voor de wereldwijde waterproblematiek. Er zijn tal van initiatieven maar we lichten er hier een paar voor je uit als je meer wil weten over duurzame energiewinning en toepassing in Friesland.

De Nieuwe Afsluitdijk

De Afsluitdijk was een staaltje bouwkundig vernuft toen die in 1932 opende. Een dijk van een dijk dus, die al bijna 90 jaar zijn werk doet. Dat zou je duurzaam kunnen noemen. Maar ook een dijk moet met zijn tijd meegaan. De Nieuwe Afsluitdijk zet vooruitstrevende duurzame projecten op gebied van energiewinning in. Energie opwekken uit het verschil tussen zout en zoet water bijvoorbeeld. En onderwatervliegers die gebruik maken van het tij.

Lees meer

    

Ontdek de andere Friese landschappen

Duinen en dijken, bossen en stranden, meren en moerassen. Nergens anders vind je zoveel verschillende landschappen per vierkante kilometer als in Friesland. Ga op ontdekkingstocht en laat je verassen door één van de andere landschappen!