Ga naar inhoud
MAP

Opgaan in het nachtlandschap van Friesland

Donkerte en Verlichting

In verband met corona maatregelen kan de informatie op deze site onjuist zijn. 

Dat Friesland de mooiste vergezichten heeft, is bekend. Ons geen-kilometer-is-hetzelfde-landschap leent zich er uitstekend voor. We hebben hier de minste lichtvervuiling in Nederland en in de twee Dark Sky Parken (donkerte-gebieden) in Friesland, zie je de mooiste kunstwerken aan het hemellandschap. Bij een heldere nacht kun je zelfs de nevel van de Melkweg zien.

Krijg je maar geen genoeg van zinnenprikkelend moois? Overdag siert landschapskunst onze horizon, met hoekige kwelders, reusachtige beelden en abstracte installaties. Het landschap inspireert kunstenaars en biedt zelfs een beetje verlichting. Ook ’s nachts. 

Donkerte

Terwijl de zon wegzakt in de horizon, stilte over het land kruipt en de wind zich neerlegt, ontstaat er boven je een hele nieuwe wereld. Sla je blik omhoog en zie duizenden sterren de nevelige Melkweg vormen. Zie je? Ook ‘s nachts is Friesland prachtig.

Als provincie met de minste lichtvervuiling van Nederland mag een bezoek aan één van de twee Dark Sky Parken niet ontbreken. Een Dark Sky Park is een gebied waar het zo donker is, dat je duizenden sterren kunt tellen en bij helder weer zelfs de nevel van de Melkweg ziet hangen. Wereldwijd zijn er 41 gebieden gekenmerkt als Dark Sky Park, waaronder Death Valley en de Grand Canyon. Bij ons vind je ze in Lauwersmeer en op Terschelling!   

Verlies jezelf in het donker en laat je verlichten door de nacht.

 

Sterren spotten in Friesland doe je hier

Dark Sky Park Terschelling

Dark Sky Park Terschelling

Beleef het nachtelijke luchtruim, vergaap je aan de Melkweg en tel sterren tot je niet meer kunt. Hier vind je één van de weinige officiële Dark Sky Parken van ons land. Geen felle stadsverlichting en luchtvervuiling, maar het pure pikkedonker en de sterrenhemel.

Beleef de Alde Feanen bij nacht

Beleef de Alde Feanen bij nacht

Ga nachtvaren in Nationaal Park de Alde Feanen: start in de schemer en vaar tot in het holst van de nacht (van 5 april tot 11 oktober 2021).

Koninklijke Eise Eisinga Planetarium

Koninklijke Eise Eisinga Planetarium

Elon Musk, Richard Branson en ook onze eigen André Kuipers zijn allemaal bekende ruimteliefhebbers. We begrijpen dat een enkele reis outer space niet voor iedereen haalbaar is. Dus hou beide voeten op de grond en beleef een ander soort ruimte: wij hebben de plekjes die jou het gevoel geven dat de Melkweg aan je voeten ligt op een rijtje gezet. Pak je fiets, auto of spaceshuttle en zet koers richting Friesland, want wij hebben Eise Eisinga en zijn Planetarium. Je spacesuit mag je thuislaten, hoeft niet natuurlijk. 

Dark Sky Park Lauwersmeer

Dark Sky Park Lauwersmeer

Beleef het nachtelijke luchtruim, vergaap je aan de Melkweg en tel sterren tot je niet meer kunt. Hier vind je één van de weinige officiële Dark Sky Parken van ons land. Geen felle stadsverlichting en luchtvervuiling, maar het pure pikkedonker en de sterrenhemel.

Volle maan wandelingen

Volle maan wandelingen

Zet je zintuigen op scherp tijdens een wandeling bij volle maan in het Drents-Friese Wold. Een onvergetelijke ervaring!

Sterren spotten

Sterren spotten

Ook in Gaasterland kun je nog goed sterren spotten! Ga naar het uitkijkpunt van het Oudemirdumersklif (52°50'12.12"N 5°31'58.60"O), het Mirnserklif (52°51'02.56"N 5°28'49.49"O) of strijk neer in de Wyldemerk (52°52'02.32"N 5°31'30.69"O).

Excursie “Nachtleven”

Excursie “Nachtleven”

Een heel bijzondere excursie in Driezum over “Nachtleven”. Tijdens de tocht over Rinsma State leert u alles over vleermuizen. 

Starbarn

Starbarn

De Starbarn is een ontwerp voor een nieuw gebouw in het buitengebied van Zwarte Haan, bedoeld als publiek toegankelijke observatiepost voor sterren kijken.

Wanneer is het volle maan?

Wanneer is het volle maan?

Of kans op veel vallende sterren? Lees het allemaal in de Hemelkalender 2021

Nachtmuziek

Nachtmuziek

Beleef het donker optimaal met deze dromerige deuntjes voor de eenzame avonden, relaxte nachten en mooie momenten. Deze artiesten zingen letterlijk de sterren van de hemel met nummers als 'Rewrite the Stars', 'Dark Times' en 'Saturday Nights'.

Vogelparadijs Lauwersmeer

Vogelparadijs Lauwersmeer

De plek om in het voor- en najaar alle trekvogels te spotten. Het Lauwersmeer is vaak het tussenstation voor de jaarlijkse tocht van overwinterings- naar broedgebieden en weer terug.

Op landrover safari in het Lauwersmeergebied

Op landrover safari in het Lauwersmeergebied

Door ongerepte natuur, rauwe wildernis en in contact met bijzondere flora en fauna op de voormalige zeebodem door het Lauwersmeergebied.

Landschapskunst

Landschapskunst Gemaakt door NBTC voor themajaar 2021. ^WH

Kwelders als een Mondriaan, dijken in de vorm van vrouwelijk naakt, kleurrijke installaties of juist levensgrote portretten in het land. Verspreid door Friesland vind je landschapskunst om even bij stil te staan. Soms gaat het over de strijd tegen water, over de geschiedenis van het gebied of de toekomst van het land. En soms is het gewoon mooi, en biedt het, net als de vele kerken in de provincie, rust en verlichting. Sense of Place is het grootste landschapskunstproject van Friesland en maakt de natuur, het landschap en de cultuurhistorie van het UNESCO Werelderfgoed Waddengebied zichtbaar. Fiets erlangs, vaar ernaartoe, wandel eromheen. De projecten hebben respect voor de natuur en vertellen het verhaal van het landschap. Ze geven de plek daarmee extra aantrekkingskracht en betekenis: a Sense of Place. 

   

Slapen onder de sterrenhemel

 • it Dreamlân ecolodge

 • vuurtoren van Harlingen

 • Landal Esonstad

 • Hotel WeidumerHout

 • Natuurlijk Kollumeroord

Verlichting

Voel verlichting in het landschap

De stilte van je gedachten gaat hand in hand met de stilte van het landschap. Vraag het een wandelaar of nog beter een pelgrim. Haal diep adem, zoek de stilte op en vind de lichtpuntjes in rumoerige tijden verscholen. Friesland kent de grootste kerkdichtheid van Noord-Europa, ieder dorp heeft er minsten ééntje. Stap in de voetsporen van St Odulphus, Bonifatius, St Jacob of Boeddha en ontdek ons verlichte landschap.

Trek je wandelschoenen aan of pak de fiets!

Laat je verlichten tijdens een van de unieke routes door Friesland

Boeddhistisch centrum

Boeddhistisch centrum

Je verwacht het niet, maar midden in het Friese land, in Hantum, tussen kp. 29 en 79 staat een Tibetaans-Boeddhistische tempel, een stoepa. Volgens de overlevering moet hij de regio geluk brengen en zelfs de wereldvrede dichterbij brengen.

Stoeparoute

Stoeparoute

De gelukstempel is een mooi contrast met de wijdse vergezichten over de Waddenzee en het land met de dijken waar de route je verder doorheen leidt.

Wandelroute St. Odulphuspad

Wandelroute St. Odulphuspad

Ontdek deze unieke pelgrimswandelroute van 260 kilometer door Zuidwest-Friesland opgedeeld in 15 trajecten met ieder een eigen thema die je meenemen in de kerkelijke geschiedenis en verassende historische feiten.

Reformatiestad Franeker (fietsroute)

Reformatiestad Franeker (fietsroute)

Met deze fietsroute door het Friesland van de reformatie ziet u de historische binnenstad van Franeker, het monument van Menno Simons en enkele Doopsgezinde kerkjes, of hun oude locatie.

Bonifatius kapel

Bonifatius kapel

Als zichtbaar herdenkingsteken aan de plaats waar Bonifatius stierf staat naast de Bonifatiusbron een 2,50 meter hoog Bonifatiusbeeld. Bij de bron als doel van pelgrimage is een kapel gebouwd van kloosterstenen en is een Processiepark met kruiswegstaties aangelegd. 

Champing: overnachten in een kerk

Maak je beleving compleet en ga eens voor een compleet andere overnachtingsbeleving: overnacht in een kerk!

 • Kerkje midden in de natuur

 • Kerk Ievers

 • Het rode kapelletje

 • De kraak van dam

 • Pieter Stuyvesantkerk

 • Kerkje van Koudum

 • Kerk van Oosterwolde

 • Kerk van Schettens

 • Het Westerkerkje

Ontdek de andere Friese landschappen

Duinen en dijken, bossen en stranden, meren en moerassen. Nergens anders vind je zoveel verschillende landschappen per vierkante kilometer als in Friesland. Ga op ontdekkingstocht en laat je verassen door één van de andere landschappen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen van Friesland.nl


Menselijke validatie is mislukt

Lees hier hoe wij omgaan met je gegevens