Ga naar inhoud
MAP

Opgaan in het nachtlandschap van Friesland

Donkerte en Verlichting

In verband met corona maatregelen kan de informatie op deze site onjuist zijn. 

Dat Friesland de mooiste vergezichten heeft, is bekend. Ons geen-kilometer-is-hetzelfde-landschap leent zich er uitstekend voor. We hebben hier de minste lichtvervuiling in Nederland en in de twee Dark Sky Parken (donkerte-gebieden) in Friesland, zie je de mooiste kunstwerken aan het hemellandschap. Bij een heldere nacht kun je zelfs de nevel van de Melkweg zien.

Krijg je maar geen genoeg van zinnenprikkelend moois? Overdag siert landschapskunst onze horizon, met hoekige kwelders, reusachtige beelden en abstracte installaties. Het landschap inspireert kunstenaars en biedt zelfs een beetje verlichting. Ook ’s nachts. 

Donkerte

Terwijl de zon wegzakt in de horizon, stilte over het land kruipt en de wind zich neerlegt, ontstaat er boven je een hele nieuwe wereld. Sla je blik omhoog en zie duizenden sterren de nevelige Melkweg vormen. Zie je? Ook ‘s nachts is Friesland prachtig.

Als provincie met de minste lichtvervuiling van Nederland mag een bezoek aan één van de twee Dark Sky Parken niet ontbreken. Een Dark Sky Park is een gebied waar het zo donker is, dat je duizenden sterren kunt tellen en bij helder weer zelfs de nevel van de Melkweg ziet hangen. Wereldwijd zijn er 41 gebieden gekenmerkt als Dark Sky Park, waaronder Death Valley en de Grand Canyon. Bij ons vind je ze in Lauwersmeer en op Terschelling!   

Verlies jezelf in het donker en laat je verlichten door de nacht.

 

Sterren spotten in Friesland doe je hier

Dark Sky Park Terschelling

Dark Sky Park Terschelling

Beleef het nachtelijke luchtruim, vergaap je aan de Melkweg en tel sterren tot je niet meer kunt. Hier vind je één van de weinige officiële Dark Sky Parken van ons land. Geen felle stadsverlichting en luchtvervuiling, maar het pure pikkedonker en de sterrenhemel.

Alle donkertebelevenissen op één kaart

Alle donkertebelevenissen op één kaart

Waar je de nacht het beste kan beleven en hoe? Dat ontdek je in onze donkertekaart!

Koninklijke Eise Eisinga Planetarium

Koninklijke Eise Eisinga Planetarium

Elon Musk, Richard Branson en ook onze eigen André Kuipers zijn allemaal bekende ruimteliefhebbers. We begrijpen dat een enkele reis outer space niet voor iedereen haalbaar is. Dus hou beide voeten op de grond en beleef een ander soort ruimte: wij hebben de plekjes die jou het gevoel geven dat de Melkweg aan je voeten ligt op een rijtje gezet. Pak je fiets, auto of spaceshuttle en zet koers richting Friesland, want wij hebben Eise Eisinga en zijn Planetarium. Je spacesuit mag je thuislaten, hoeft niet natuurlijk. 

Schemertocht door de Alde Feanen

Schemertocht door de Alde Feanen

Tijdens deze avondtocht ervaar je de stilte en schoonheid van nationaal park de Alde Feanen op een bijzonde manier.

Nacht van de vleermuis

Nacht van de vleermuis

De vleermuis is een mysterieus dier, en in de nacht komen ze allemaal in actie. Tijdens de nacht van de vleermuis op 28 augustus ga je samen met een boswachter en vleermuisexpert naar hen op zoek bij landgoed Oranjewoud.

Workshop nachtfotografie

Workshop nachtfotografie

 Heb jij altijd al willen leren hoe je de sterrenhemel en de Melkweg goed vastlegt via je lens? Dit is je kans! In augustus, september en oktober worden er zes unieke nachtfotografie workshops georganiseerd door Andre van der Meulen.

Volle maan wandelingen

Volle maan wandelingen

Beleef de nachtelijke stilte van Duurswouderheide tijdens deze vollemaanwandelinng over het grootste heidegebied van Friesland.

Dark Sky Park Lauwersmeer

Dark Sky Park Lauwersmeer

Beleef het nachtelijke luchtruim, vergaap je aan de Melkweg en tel sterren tot je niet meer kunt. Hier vind je één van de weinige officiële Dark Sky Parken van ons land. Geen felle stadsverlichting en luchtvervuiling, maar het pure pikkedonker en de sterrenhemel.

Vaartocht Dark Sky Park Lauwersmeer

Vaartocht Dark Sky Park Lauwersmeer

Ervaar en ontdek hoe vissers uit vroegere tijden de nachten doorbrachten tijdens deze vaartocht door het Lauwersmeer.

Sterren spotten

Sterren spotten

Ook in Gaasterland kun je nog goed sterren spotten! Ga naar het uitkijkpunt van het Oudemirdumersklif (52°50'12.12"N 5°31'58.60"O), het Mirnserklif (52°51'02.56"N 5°28'49.49"O) of strijk neer in de Wyldemerk (52°52'02.32"N 5°31'30.69"O).

Wanneer is het volle maan?

Wanneer is het volle maan?

Of kans op veel vallende sterren? Lees het allemaal in de Hemelkalender 2021

Starbarn

Starbarn

De Starbarn is een ontwerp voor een nieuw gebouw in het buitengebied van Zwarte Haan, bedoeld als publiek toegankelijke observatiepost voor sterren kijken.

Nachtmuziek

Nachtmuziek

Beleef het donker optimaal met deze dromerige deuntjes voor de eenzame avonden, relaxte nachten en mooie momenten. Deze artiesten zingen letterlijk de sterren van de hemel met nummers als 'Rewrite the Stars', 'Dark Times' en 'Saturday Nights'.

Nacht van de nacht

Nacht van de nacht

Ontdek hoe mooi de nacht is op 30 oktober tijdens de 'nacht van de nacht'! Tijdens de donkere uurtjes worden door de hele provincie verschillende activiteiten georganiseerd.

Slapen onder de sterrenhemel

Voel verlichting in het landschap

De stilte van je gedachten gaat hand in hand met de stilte van het landschap. Vraag het een wandelaar of nog beter een pelgrim. Haal diep adem, zoek de stilte op en vind de lichtpuntjes in rumoerige tijden verscholen. Friesland kent de grootste kerkdichtheid van Noord-Europa, ieder dorp heeft er minsten ééntje. Stap in de voetsporen van St Odulphus, Bonifatius, St Jacob of Boeddha en ontdek ons verlichte landschap.

Laat je verlichten tijdens een van de unieke routes door Friesland

Ga pelgrimeren

Ga pelgrimeren

Donkerte en verlichting gaan hand in hand. Stap in de voetsporen van St. Olduphus, Bonfatius, St. Jacob of Boeddha. Haal diep adem, zoek de stilte op en vind de verscholen lichtpuntjes tijdens de donkerste dagen van het jaar. Omarm de duisternis en vindt verlichting.

Boeddhistisch centrum

Boeddhistisch centrum

Je verwacht het niet, maar midden in het Friese land, in Hantum, tussen kp. 29 en 79 staat een Tibetaans-Boeddhistische tempel, een stoepa. Volgens de overlevering moet hij de regio geluk brengen en zelfs de wereldvrede dichterbij brengen.

Stoeparoute

Stoeparoute

De gelukstempel is een mooi contrast met de wijdse vergezichten over de Waddenzee en het land met de dijken waar de route je verder doorheen leidt.

Bonifatius kapel

Bonifatius kapel

Als zichtbaar herdenkingsteken aan de plaats waar Bonifatius stierf staat naast de Bonifatiusbron een 2,50 meter hoog Bonifatiusbeeld. Bij de bron als doel van pelgrimage is een kapel gebouwd van kloosterstenen en is een Processiepark met kruiswegstaties aangelegd. 

Reformatiestad Franeker (fietsroute)

Reformatiestad Franeker (fietsroute)

Met deze fietsroute door het Friesland van de reformatie ziet u de historische binnenstad van Franeker, het monument van Menno Simons en enkele Doopsgezinde kerkjes, of hun oude locatie.

Ga voor champing: overnachten in een kerk

Ontdek de andere Friese landschappen

Duinen en dijken, bossen en stranden, meren en moerassen. Nergens anders vind je zoveel verschillende landschappen per vierkante kilometer als in Friesland. Ga op ontdekkingstocht en laat je verassen door één van de andere landschappen!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen van Friesland.nl


Menselijke validatie is mislukt

Lees hier hoe wij omgaan met je gegevens