Ga naar inhoud
MAP

Ga op in het nachtlandschap van Friesland

Donkerte & verlichting

Dat Friesland de mooiste vergezichten heeft, is bekend. Ons geen-kilometer-is-hetzelfde-landschap leent zich er uitstekend voor. We hebben hier de minste lichtvervuiling in Nederland en in de twee Dark Sky Parken (donkerte-gebieden) in Friesland, zie je de mooiste kunstwerken aan het hemellandschap. Bij een heldere nacht kun je zelfs de nevel van de Melkweg zien.

In verband met coronamaatregelen kan de informatie op deze site onjuist zijn. 

Verlies jezelf in het donker en laat je verlichten door de nacht


Als provincie met de minste lichtvervuiling van Nederland mag een bezoek aan één van de twee Dark Sky Parken niet ontbreken. Een Dark Sky Park is een gebied waar het zo donker is, dat je duizenden sterren kunt tellen en bij helder weer zelfs de nevel van de Melkweg ziet hangen. Wereldwijd zijn er 41 gebieden gekenmerkt als Dark Sky Park, waaronder Death Valley en de Grand Canyon. Bij ons vind je ze in Lauwersmeer en op Terschelling!   

 

Sterren spotten in Friesland doe je hier

Slapen onder de sterrenhemel

Voel verlichting in het landschap

De stilte van je gedachten gaat hand in hand met de stilte van het landschap. Vraag het een wandelaar of nog beter een pelgrim. Haal diep adem, zoek de stilte op en vind de lichtpuntjes in rumoerige tijden verscholen. Friesland kent de grootste kerkdichtheid van Noord-Europa, ieder dorp heeft er minsten ééntje. Stap in de voetsporen van St Odulphus, Bonifatius, St Jacob of Boeddha en ontdek ons verlichte landschap.

Laat je verlichten tijdens een van de unieke routes door Friesland

Ga voor champing: overnachten in een kerk

Ontdek de andere Friese landschappen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen van Friesland.nl


Menselijke validatie is mislukt

Lees hier hoe wij omgaan met je gegevens