Ga naar inhoud
MAP

Ga op in het nachtlandschap van Friesland

Donkerte & verlichting

Dat Friesland de mooiste vergezichten heeft, is bekend. Ons geen-kilometer-is-hetzelfde-landschap leent zich er uitstekend voor. We hebben hier de minste lichtvervuiling in Nederland en in de twee Dark Sky Parken (donkerte-gebieden) in Friesland, zie je de mooiste kunstwerken aan het hemellandschap. Bij een heldere nacht kun je zelfs de nevel van de Melkweg zien.

In verband met coronamaatregelen kan de informatie op deze site onjuist zijn. 

seeing stars

De sterren bewonderen in jouw eigen straat. Het klinkt als een sprookje, maar Franeker maakte dit mogelijk door de lichten uit te schakelen in het project Seeing Stars. Iedereen zou het recht moeten hebben om de sterren te zien. Geniet je mee?

Meer over dit project
Seeing Stars (2)
  • Seeing Stars (2)

Sterren spotten in Friesland doe je hier

Slapen onder de sterrenhemel

Voel verlichting in het landschap

De stilte van je gedachten gaat hand in hand met de stilte van het landschap. Vraag het een wandelaar of nog beter een pelgrim. Haal diep adem, zoek de stilte op en vind de lichtpuntjes in rumoerige tijden verscholen. Friesland kent de grootste kerkdichtheid van Noord-Europa, ieder dorp heeft er minsten ééntje. Stap in de voetsporen van St Odulphus, Bonifatius, St Jacob of Boeddha en ontdek ons verlichte landschap.

Laat je verlichten tijdens een van de unieke routes door Friesland

Ga voor champing: overnachten in een kerk

Ontdek de andere Friese landschappen