Ga naar inhoud
Favorieten 0

Buiten, kinderen, spelen

Hotze & Janny van Dijk | Ilmer (10), Fieve (8) en Maes Willem (1) in Noordoost Friesland

Hotze heeft een eigen bedrijf en is projectbegeleider & constructeur. Janny past op de kleinkinderen en zorgt er voor dat thuis alles reilt en zeilt. Het is er altijd een komen en gaan van vrienden, mensen uit de buurt, kinderen en hun kleinkinderen. Het is nooit stil in huize Van Dijk. Om af en toe de boel de boel te laten vliegen Hotze en Janny er ook graag even uit om een lekker stuk te gaan fietsen of uit te waaien bij de zeedijk. Het liefst komen ze dan bij ’t Skoar, en de kleinkinderen gaan dan ook graag mee.

Scroll door naar beneden voor tips en handige linkjes.

Kinderen

Mijn ouders hadden een slagerij en waren veel aan het werk. Als jongste en enige meisje van het gezin, vermaakte ik me met mijn vriendinnetjes uren hier op ’t skoar. Vroeger zwommen we hier in de zomer. Heel vroeger stond er zelfs een badhotel. Daar is helaas niets meer van terug te vinden.

Spelen

"Met onze eigen kinderen kwamen we hier vroeger ook graag. Het is hier lekker rustig. En van de dijk rollen, daar kon en kan nog steeds geen glijbaan tegenop. En nu genieten wij er weer zo van om hier met onze kleinkinderen te zijn. Voor de kinderen is het ook leuk om met de verrekijker van Pake te ontdekken wat er op zee gebeurt. Te kijken naar de vogels en schapen, schelpjes zoeken, wandelen over het Wad en langs de dijk.

Het kost niets maar het zijn onbetaalbare momenten. We nemen altijd een gevulde picknickmand mee want het spelen maakt hongerig. Of we rijden erna even door om in Paesens een kopje koffie te drinken bij Yke Muoi. Bij Paesens is het overigens ook prachtig en geniet je net zo van het wad als bij ’t Skoar. Het is er alleen net vaak wat drukker.

Ik ben dol op mijn kleinkinderen en vind het heerlijk om hier met hun te zijn

Cultuur?

Als het weer iets minder is, nemen we ze af en toe mee naar een museum. Naar bijvoorbeelde de Sûkerei. Het is mooi om te zien hoe verwonderd de kinderen zijn, wanneer ze zelf zien hoe de mensen in die tijd leefden. Naar een stadje, wandelen en gebouwen bekijken daar hebben de oudste jongens ook wel wat mee. Helemaal leuk als ze iets kunnen beklimmen. In Dokkum is de molen op de woensdagen open om te bezichtigen en te beklimmen!

Kidsproof tips van Hotze en Janny

rust en ruimte

 • Spelen langs de Zeedijk bij Moddergat of 't Skoar in Ternaard
 • Een veldboeket plukken, theedrinken en het blotevoetenpad lopen bij Pluktuin Vreedebest
 • Slecht weer? De speelhal van Landal Esonstad is een uitkomst
 • Toen onze kinderen nog klein waren woonden we in Rinsumageest en speelden de kid al graag in deze grote speeltuin. Even bijkomen tijdens een fietstocht? Er staan ook een aantal picknicktafels.
 • Park Vijversburg in Tytsjerk, prachtig wandelpark en bos om je te vermaken.
 • Stania State in Oentsjerk. Een fijn bos, waar je met de kinderen kunt wandelen, lunchen en overnachten.
 • Een rondje bolwerken in Dokkum. Over de oude stadswallen, langs de molens. Op 1 van de bolwerken is een speeltuintje.

cultuur

 • De Sûkerei. Het leven, wonen en werken in de Noordelijke Friese Wouden rond het jaar 1900 staan centraal. Op het museumterrein zijn een oude cichoreidrogerij (entree), drie woudhuisjes en een oude poldermolen gereconstrueerd.
 • Museum Dokkum midden in het historische centrum met onder andere het leven van Bonifatius. Ook voor de kinderen is er genoeg te ontdekken.
 • In het beschermde dorpsgezicht van Moddergat vind je museum 't Fiskershúske. In dit bijzondere openluchtmuseum worden de herinneringen aan de verdwenen kustvisserij en de visserscultuur levend gehouden. Na een bezoek aan dit museum kun je uitwaaien op de dijk.

slapen en eten

 • Booking Dokkum. Unieke verblijfsaccommodaties middenin Dokkum. De meesten zijn geschikt voor gezinnen.
 • Camping Lanterfanter. Op dit mooie terrein bij natuurgebied Kollumeroord kun je leuke accommodaties huren waaronder een tipitent, boomhut of huifkar.
 • It Dreamlân. Tijd doorbrengen met vrienden, kinderen of geliefden midden in de natuur, dat kan op It Dreamlân.
 • Om de Dobben in Burgum. Fijn restaurant met aandacht voor kinderen. Een natuurlijke speeltuin, waar kinderen kunnen spelen of bij de geitjes kijken.
 • De Omleiding. Hier is het leuk vertoeven met kleine en grote kinderen. Buiten kunnen de kinderen lekker spelen op het boerenerf bij de konijnen, kippen, varkens en paarden.
 • In Dokkum zijn meerdere restaurants waar je lekker kunt eten. Onze favoriet en die van de kinderen is Bar Zelle.
 • De Voormalige Noorman. Heerlijk om te lunchen, koffiedrinken, borrelen of dineren met uitzicht op zee.

Alle tips van de familie van Dijk op de kaart

Lees alle kidsproof blogs