Ga naar inhoud
Favorieten 0

Buiten, water, samen

Arjan en Rixt Siersma | Jelle (16), Sef (14) en Mart (12) in Zuidwest Friesland

Water. Dat klinkt toch hemels. En dat is het ook. Ondanks dat de zon niet voluit schijnt en het af en toe regent, voel je je gelijk welkom in dit dorpje, waar een kleine ijskar onbemand op straat staat. Het dorpje telt niet meer dan een handvol straatjes met kleine huisjes en wilde bloemen.

Scroll door naar beneden voor tips en handige linkjes.

Water

Het uitstapje van Rixt en haar gezin start vanaf het terrein van de zeilschool de Morra van zwager Remco. Vroeger diende het als melkfabriek en die sfeer is er nog steeds. Lichte hallen met oude tegels dienen als opslag of ontmoetingsplaats voor al de surfers en zeilers. Haar zoons gingen er al vroeg op les. Het werd hen met de paplepel in gegoten. De jongens vinden het fantastisch om in hun vrije tijd en in het hoogseizoen over de wateren van Friesland te zeilen of te surfen. Zo kunnen ze hun energie kwijt.

Buiten

Het is al snel duidelijk dat het water en buitenleven een belangrijke rol spelen in hun leven. Jaren geleden verruilden zij Curaçao voor een oude boerderij in Hemelum. Het werd verbouwd tot een prachtig woonhuis en een vakantieverblijf. Het ademt die laidback sfeer uit van de Caribbean, met een hele eigen moderne stijl. Een inspirerende plek om te komen logeren. De boerderij aan de overkant is de Flinkefarm, je kunt er tijdens evenementen winkelen in hun vintagewinkel Sip & Clara, die Rixt samen met haar zus Claartje runt. Er zijn leuke streekmarkten en Vlooienmarken te bezoeken die regelmatig worden georganiseerd.

Ik ben blij dat we het water hebben. Dat zorgt ervoor dat we samen dingen blijven doen.

Samen

“We komen graag op dit plekje aan het Morra pand”, zegt Rixt. Je moet het wel weten, want het staat niet aangegeven. Er loop een heel smal wandelpad naar toe. De jongens nemen hun surfspullen mee op de fietskar, Arjan helpt met het optuigen en Rixt neemt koffie mee en wat lekkers voor een fijne picknick tussendoor. “Zo doen we het eigenlijk altijd”, zegt Rixt. Het is een rustige plek om vanaf daar het water te verkennen op de surfplank, of vanaf de sup. Ook heerlijk om een lekkere plons te nemen, juist met kleine kinderen.

Het is een mini-strandje en lekker lang ondiep. Af en toe komt er een wandelaar of fietser voorbij, maar verder zit je hier heerlijk rustig”, aldus Rixt. Na een dag op het water eten we graag, of halen we iets lekkers bij Ruth van de Dorpswinkel uit Workum. Haar taartentafels en hartige taarten zijn geweldig!

Sef (14) en Mart (12) zijn inmiddels al lang en breed op het water. “Kids heb ik eigenlijk niet meer”, lacht Rixt. Jelle (16) is nu al zeilinstructeur en zien we in de verte lesgeven. “Het zijn pubers! En die doen graag hun eigen ding, en vooral op hun eigen tempo…Ik ben blij dat we het water hebben. Dat zorgt ervoor dat we samen dingen blijven doen.”

Kidsproof tips van Arjan en Rixt

rust en ruimte

  • De Wyldemerk, waar zelfs een libellenreservaat is. Een heerlijke diverse plek, in een niet Hollands tafereel.
  • Bootje varen over de Luts vanaf Koudum met een bootje via de Kuilart.
  • Leuk voor klein en groot: speeltuin met blotevoetenpad in Oudemirdum.
  • Zwemmen, surfen, kanoën en suppen bij 't zwemplekje, te voet te bereiken vanaf Zeilschool de Morra.
  • Bezoek aan de vintagewinkel en/of streekmarkten van it Flinkeboskje in Hemelum.

cultuur

slapen en eten

Alle tips van de familie Siersma op de kaart

Lees alle kidsproof blogs