Ga naar inhoud
Favorieten 0

Met je camera op pad in de Friese wildernis

Nergens anders in Nederland vind je zoveel verschillende landschappen als in Friesland. Trek de Friese wildernis in met deze tien tips, geïnspireerd door onze volgers. Langs smalle paden tussen de rietkragen of de weidse vergezichten van onze weilanden. Of je nu natuurfotograaf, trotse ouder of selfieroyalty bent, op deze locaties leg je mooie herinneringen vast. Ga eens op safari in Friesland. 

Bijzondere plekken die je niet mag missen

nationaal park lauwersmeer

Wandel door een natuurgebied dat op de bodem van een voormalige zee ligt. Het leukste is om de Koninkpaarden te spotten die ervoor zorgen dat de Kollumerplaat een ruige vlakte blijft. Dat doe je het beste door alle schitterende uitkijktorens te bezoeken. Vanaf de parkeerplaats aan de kwelderweg bereik je deze vogelkijkhut ‘De Baak’. Het is de moeite waard om wat langer te blijven hangen, want met een lange sluitertijd maak je toffe nachtbeelden.

Foto: @marcelrfotografie

Nationaal Park de Alde Feanen

Dit is echt een plek waar je bijzondere dieren kunt vastleggen. Lukt het jou om ‘the big five’ van de Alde Feanen te spotten? Een ree die zijn kop door een rietkraag steekt of een zeearend die zijn vleugels volledig spreidt. Ga lekker vroeg een ‘Rondje Earnewâld’ suppen of schrijf je in voor een excursie van It Fryske Gea. Er zijn volop mogelijkheden voor wetterwille. Dat is Fries voor waterpret.

Foto: @eefjes7_8

De Deelen

Het hoogtepunt van dit natuurgebied is het drijvende vlonderpad. Vanaf wandelparkeerplaats De Deelen volg je de rode route over een avontuurlijk pad, waar je zeker je laarzen voor aan kan trekken. Droge voeten houden op een plek waar water en moerasbosjes hun gang mogen gaan is niet eenvoudig. Daarom zijn er waar het echt te nat wordt, steigers, bruggetjes en dus vlonderpaden aangelegd.

Foto: @lisafenker

Fochteloërveen

Aan de rand van dit veenmoeras staat één van de tofste uitkijktorens van Nederland. ‘De Zeven’ heeft, zoals de naam al doet vermoeden, de vorm van een zeven. Bovenin word je getrakteerd op een penthouse-achtige view en krijgt het veen vooral met laaghangende mist een mysterieus karakter. Vanaf de parkeerplaats aan de Meester Lokstraat in Ravenswoud loop je in iets meer dan een kilometer naar de toren.

Foto: @uitstapjesmetsuus

Bakkeveen

In de bossen van Bakkeveen staat een oude beuk. Wild kronkelt de boom over een eeuwen oud wallichaam. Vanaf Boerderij De Slotplaats wandel je naar de boom om zijn grillige lijnen te bewonderen. De Boerderij verdient zelf ook wel een plaatje. Het is een mooi exemplaar met nostalgische luiken. Vanaf de parkeerplaats bij de Slotplaats loopt ook een geel gemarkeerde route van 1,2 kilometer, die geschikt is voor mensen met een rolstoel, rollator of buggy.

Foto: @alexdehaan.photography

beetsterzwaag

Treed in adellijke voetsporen en bezoek de bossen van Beetsterzwaag. De statige lanen en landhuizen vormen een fraai contrast met het watertje in het Wallebosk: een publiekslieveling. Hier waan je je even in de ongerepte bossen van Zweden. Het Wallebosk is een relatief onontdekt stukje van de Beetsterzwaags bossen. Toch weten wandelaars dit vlonderpad goed te vinden. Vanaf het centrum van Beetsterzwaag loop je langs de grote speeltuin aan It Merkelân zo het bos in.

Foto: @buiten.leven

nationaal park drents-friese wold

In dit Nationale Park van ruim 6000 hectare geniet je grenzeloos van de natuur. Staatsbosbeheer organiseert vanuit het buitencentrum diverse excursies die prachtige beelden opleveren. Moeten we één hoogtepunt kiezen van het Drents-Friese Wold, dan is dat vrij letterlijk de Bosbergtoren in Appelscha. Voor € 2,50 kun je de toren op om te genieten van het indrukwekkende vergezicht.

Foto: @beninbeeld

Noardlike Fryske Wâlden

Overal in dit nationale landschap vind je bomenrijen tussen de weilanden. De houtwallen en elzensingels geven het agrarische landschap niet alleen een knus uiterlijk, ze dragen ook bij aan de biodiversiteit. Voor een uitzicht over dit coulisselandschap en het Bergumermeer parkeer je bij de Centrale aan de Koemarwei.

Foto: @ontdekjeplekje_nl

Ben je nog niet uitgelezen? - Meer blogs over natuur in Fryslân