De Helling
Heeg
De Helling, de werf aan de Syl, kent al een lange geschiedenis van scheepsbouwactiviteiten. In 1858 komt de werf in handen van de familie Visser. De schepen en palingaken werden toen hier gebouwd en onderhouden.
Neem alvast een kijkje
De Helling, de werf aan de Syl, kent al een lange geschiedenis van scheepsbouwactiviteiten. In 1858 komt de werf in handen van de familie Visser. De schepen en palingaken werden toen hier gebouwd en onderhouden.
Het huis is uit 1699, maar waarschijnlijk was toen al 100 jaar de helling op die plek gevestigd. In 1858 kocht familie Visser, bekend van de Palinghandel op Londen, de werf. Het ging om “een scheepstimmerwerf met timmerschuur, riethok en twee hellingen benevens een huizinge met erve en twee bleeken”.
Vanuit de woning van de Vissers’ familie ‘Siet u Self’ aan de overkant, kon men letterlijk een ‘oogje in het zeil’ houden.
Op de werf vond onderhoud plaats aan hun schepen. Deskundigheid staat daarbij voorop. Schade moest snel worden hersteld van deze grote zeegaande palingaken. Ook worden er verschillende schepen en palingaken gebouwd. Door de jaren heen vonden er uitbreidingen en overnames plaats.
Tegenwoordig ligt hier de replica Palingaak Korneliske Ykes II aangemeerd.
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Oude rechthuis
Oude rechthuisDit winkelpand herinnert aan de tijd dat er in Kollum nog recht werd gesproken. In 1609 werd het aangekocht door de gemeente, en sindsdien had het verschillende functies. Het ‘Oude Rechthuis’ had in 1797 een belangrijke rol tijdens het Kollumer Oproer.
KollumRoute POI
Route POI
-
Eksteurswoningen
EksteurswoningenEen woning met een licht elitaire uitstraling ten opzichte van de armoedige woonsteden van turfgravers en boerenlandarbeiders. Deze woning haalde het niet bij de herenhuizen uit die tijd.
AppelschaRoute POI
Route POI
-
Ielpôle
IelpôleDe Ielpôle was de plek in Workum waar de paling werd opgeslagen. De vaart stond toen nog in open verbinding met de Dolte. De palingaken werden hier geladen en vertrokken naar Londen. De Ielpôle vind je in de bocht van de trekvaart richting de Brewardyk.
WorkumRoute POI
Route POI
-
Oosterwolde (Easterwâlde)
Oosterwolde (Easterwâlde)Oosterwolde is een oud dorp in het zuidoosten van Friesland, met de Drentse karaktertrekken van een brinkdorp.
OosterwoldeRoute POI
Route POI
-
Beetsterzwaag (Beetstersweach)
Beetsterzwaag (Beetstersweach)Er zijn verschillende monumentale panden en bijbehorende tuinen in de Hoofdstraat van dit adellijke dorp te vinden.
BeetsterzwaagRoute POI
Route POI
-
Dokkum (Dokkum)
Dokkum (Dokkum)Dokkum is de meest noordelijk gelegen Elfstedenstad, ze ontstond nadat deze plek een bedevaartsoord werd na de moord op Bonifatius in 754.
DokkumRoute POI
Route POI
-
4. Franekerpoort
4. FranekerpoortDe Franekerpoort, gebouwd in 1608, is eeuwenlang het visitekaartje van de stad. Omdat verreweg het meeste verkeer over land via deze poort de stad binnenkomt is het een poort die allure moet hebben.
HarlingenVVV Informatiezuil, Route POI
VVV Informatiezuil
-
Oostermeer (Eastermar)
Oostermeer (Eastermar)Eastermar is te vinden in het noordoosten van Friesland, prachtig gelegen dankzij het Bergumermeer aan de noordzijde en De Leijen aan de zuidzijde van het dorp.
EastermarRoute POI
Route POI
-
(Voormalig) Gereformeerde Kerk Appelscha
(Voormalig) Gereformeerde Kerk AppelschaU kijkt over het paneel en over de vaart naar de apotheek. Links daarvan staat nu een modern kantoorpand. Maar daar stond eertijds het eerste Gereform...
AppelschaRoute POI
Route POI
-
Voormalige Meester Lok school
Voormalige Meester Lok schoolDe Meester Lokschool werd op 1 oktober 1930 in gebruik genomen, nadat er door de bevolking van ‘Appelscha-Derde Wijk’ (zoals Ravenswoud destijds werd...
RavenswoudRoute POI
Route POI
Routes langs deze locatie
-
Fietsroute langs de historie van de palinghandel
Fietsroute langs de historie van de palinghandel(35,0 km)HeegRecreatief, E-bike
Recreatief
-
Rondje Fluezen-Luts | Vaarroute
Rondje Fluezen-Luts | Vaarroute(33,7 km)WoudsendMotorboot, Sloep
Motorboot