Ga naar inhoud
Favorieten 0

Frysk Toerisme Kongres 2022 van Merk Fryslân

Op Valentijnsdag 2022 ging het online Frysk Toerisme Kongres van start. In een talkshowsetting onder leiding van dagvoorzitter Marijke Roskam met Roger Davids aan haar zijde bloeide de liefde voor Fryslân opnieuw op. Verschillende sectoren gaven elkaar het ja-woord of moesten nog even onderhandelen over de bruidsschat. Het belangrijkste was dat we gezamenlijk naar een gezonde toekomst keken voor toerisme in Fryslân! Hieronder vind je een samenvatting van het congres.

Bekijk de livestream terug

 

Fryske evenementenagenda 2022

Samen met gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder keken we naar de evenementen op de Fryske evenementenagenda 2022. Dit is een initiatief van de Provincie Friesland, Toerisme Alliantie Friesland (TAF) en Merk Fryslân. De agenda biedt een overzicht voor de makers, kunstenaars, ondernemers en natuurlijk onze bezoekers: toeristen. Avine gaf aan hoe belangrijk is het om het aanbod goed zichtbaar te maken. En daarmee doen we een oproep aan makers en ondernemers om evenementen aan te melden via friesland.nl/ondernemers.

Download hier de PDF

De gasten waren niemand minder dan...

Het Frysk Toerisme Kongres stond in teken van de verbinding tussen toerisme en andere sectoren. We spraken verschillende gasten over dit onderwerp.

Tafelgasten voor kunst en cultuur

Daan Roosegaarde

Met kunstenaar Daan Roosegaarde werd teruggekeken op het project Seeing Stars dat in Franeker plaatvond. Hier nam hij de video op die lichtvervuiling zichtbaar maakt en hoe eenvoudig deze vervuiling tegen te gaan is. Gewoon het licht uit doen. Wat bracht project teweeg en wat voor moois heeft Daan nog meer in gedachten? Het belangrijkste was zijn oproep aan Friesland om het lef te hebben de schoonheid die Friesland bezit meer te tonen!

 

 

Sjoerd Bootsma en Mark Hospers

Mark Hospers bekend van Explore the North en Sjoerd Bootsma van Arcadia spraken over de ontwikkelingen die de afgelopen 10-15 jaar op cultuurgebied plaatsgevonden. Sjoerd Bootsma gaf daarbij een toelichting op Arcadia, de 100 dagen durende kunst en cultuur manifestatie die start op 6 mei. We kunnen stellen dat Friesland werkt, door zich als Europese culturele hotspot te profileren, met toonaangevende programma’s. Vanuit grootse verbeelding en met de hele mienskip!

De video's van Paradys, Bosk en de Tall Ship Races Harlingen gaven ons al een 1e impressie van het indrukwekkende programma.

 

Tafelgast voor sport en beweging

Anne Jochum de Vries

Anne Jochum de Vries is de directeur van Sport Fryslân. Hij zag de afgelopen tijd een verschuiving van sporten in verenigingsverband naar individueel sporten. Dat we in beweging blijven staat als een paal boven water. Dit biedt kansen voor toerisme om een verbinding aan te gaan alleen moeten deze kansen ook gepakt worden. Hij gaf een voorzetje: Laat bestaande grote sportevenementen een rol spelen. Die zijn er het hele jaar rond.

 

 

Daar hadden we meteen een antwoord op met de volgende aankondiging:

 

 

Eén van de hoogtepunten van de middag was de bekendmaking van het hoofdsponsorschap voor de Visit Friesland Elfstedenrace. Deze werd gereden op 3 tot en met 6 maart 2022 en was een samenwerking tussen Bloeizone Fryslân en Merk Fryslân.

 

 

Tafelgasten voor natuur en landbouw

Jean-Paul de Rek

Jean-Paul de Rek nam namens Staatsbosbeheer plaats aan tafel. Hij sprak over Natuerlik Fryslân 2050; een wensbeeld voor de natuur dat met verschillende partijen uit de sector tot stand kwam, gaat over hoe het landschap er volgens hun in 2050 uit zou kunnen zien. Dit bood hij aan als uitnodiging naar andere sectoren om met elkaar keuzes in te maken.

 

 

Jan Bruinsma

In het gesprek met Jan Bruinsma van biologisch tuin en akkerbedrijf Bruinsma Bio kwamen we erachter dat er meer uit te halen valt om toerisme met landbouw te combineren. Steeds vaker komen er fietsers langs die oprecht geïnteresseerd zijn in het verhaal waar hun voedsel nou eigenlijk precies gemaakt wordt. Er zijn een paar fietsroutes langs streekboeren, maar er kan veel meer natuurlijk.

 

 

Annette van Ruitenburg

Annette van Ruitenburg nam ons mee in het project Waddenvoedsel wat als doel heeft om in de komende vijf jaar aanbod te genereren voor de groene toerist. Je kan dan denken aan toeristen die geïnteresseerd zijn in lokale cultuur, duurzaamheid, beweging en natuur en dat maar al te graag combineren met gezond en lekker eten.

 

 

Bosk: Ontdek de wandelende bomen

 

Muziek en entertainment

Nynke Laverman

Niemand minder dan Nynke Laverman bracht de muzikale intermezzo's tussen de verschillende programmaonderdelen. Maar liefst drie schitterende nummers van haar album Plant zong ze voor ons: Your AncestorGravity Rules en Sabearelân. Voor haar album onderzoekt ze de ontspoorde relatie tussen mens en aarde. In het najaar van 2022 start Plant opnieuw een tournee langs de theaters. En op 27 en 28 mei is de voorstelling al te beleven tijdens podiumkunstenfestival PAFFF van Arcadia in stadsschouwburg De Harmonie. 

Alle ideeën op tafel

Als uitsmijter van het Frysk Toerisme Kongres stonden we nog even stil bij alle mogelijke crossovers die ter sprake kwamen. Duidelijk was dat er heel veel kansen zijn en dat we ook nog voor uitdagingen staan. De interactie met een selectie bezoekers van het kongres, bracht hulpvragen, ideeën en mooie voorbeelden.