Ga naar inhoud
Favorieten 0

Friesland als pionier in buitenwerken

Als het aan Meet in Friesland en Buitenbomen ligt werken mensen straks geen 8 uur per dag meer binnen. Maar worden naar buiten gaan en bewegen een integraal onderdeel van de (Friese) werkcultuur. Friesland wil hierin een koploperspositie innemen. Want het is al lang bekend: hoe meer frisse buitenlucht, hoe beter het is voor de mens. Voor bedrijven die werken aan duurzame inzetbaarheid van hun personeel is dit een geweldige (buiten)kans. De provincie Friesland is de buitenwerkplek bij uitstek: er is ruimte, er is nog ongerepte natuur en het buitenleven zit de Friezen in het bloed. Friesland werkt aan projecten om het buitenwerken te stimuleren en te faciliteren en om zoveel mogelijk zones en plekken te creëren waar mensen in de beste condities leven, zowel thuis als op het werk. Deze zones worden ook wel bloeizones genoemd.

Trek écht de natuur in en ga vergaderen op de hei

Het is inspirerend om vergaderingen en events te houden in de natuur want het haalt mensen even uit de dagelijkse werksfeer. Toch worden brainstorms en presentaties vaak in dichte vergaderzalen gehouden, en dat kan anders. Friesland wil met de vele mogelijkheden die de provincie biedt en gaat bieden, bedrijven aanmoedigen om écht de hei op te gaan en te vergaderen in het groen. Meet in Friesland gaat hiervoor zoveel mogelijk zakelijke locaties stimuleren om het buitenwerken actief aan te bieden aan bedrijven die de hei op willen.

Ontspannen en blij aan het werk in het mooie Friese landschap

Er zijn onnoemelijk veel onderzoeken die aantonen dat de natuur en de buitenlucht gezond zijn voor de mens. Gek eigenlijk, dat wij daar tijdens werkuren niet van profiteren. Bedrijven die het buiten werken omarmen zien dat de natuur zorgt voor meer plezier op het werk. Het groen ontstrest en inspireert. Het natuurlijke licht zorgt, zelfs op bewolkte dagen, voor een betere nachtrust, dus meer energie. Meet in Friesland heeft in samenwerking met Bernard Maarsingh, psycholoog en initiatiefnemer van de Bloeizone Fryslan, een pilot onderzoek gedaan onder mensen die het buitenwerken hebben ervaren. Hieruit bleek dat buitenwerken fysiek intensiever werd beleefd doordat er meer werd bewogen. Zo had men eerder de neiging om te lopen tijdens een telefoongesprek. De zintuigen werden geprikkeld wat meer alertheid en creativiteit heeft opgeleverd. De deelnemers gaven verder aan dat ze de afwisseling tussen werken op kantoor, thuis en buiten plezierig vonden. Wel moesten ze wennen aan de verandering. De deelnemers gaven allen aan dat ze manieren wilden ontdekken om vaker buiten te werken. Een deelnemer was positief verrast dat ze zo gefocust kon blijven werken. Een andere zei: “Normaal kijk ik alleen maar vooruit, nu word ik in het moment getrokken door een vlinder die bij me komt zitten.” En dat is precies wat Friesland voor ogen heeft met het initiatief: een butterfly effect creëren, letterlijk en figuurlijk.

De start van een nieuwe manier van werken

Meet in Friesland, de zakelijke campagne van destinatie management organisatie Visit Friesland, heeft het startsein gegeven voor buiten werken in Friesland. Hiermee wil de organisatie bijdragen aan de hoge kwaliteit van leven die Friezen dagelijks ervaren en een positieve impact creëren voor ondernemers en de omgeving. Het is het begin van een nieuwe manier van werken die voor iedereen enorme gezondheidsvoordelen biedt. Meet in Friesland is klaar om bedrijven te helpen om buitenwerken op te zetten met een programma op maat. Dit doen zij samen met het bedrijf Buitenbomen. Buitenbomen activeert het buitenwerken binnen bedrijven. Dit doen ze door te faciliteren in buitenwerk tools en plekken. Én door medewerkers het bewustzijn en de vaardigheden te geven deze praktisch te gebruiken in hun werkdag.

In principe kun je natuurlijk overal buiten werken. Een aantal tips om naar buiten te gaan te integreren in je werkdag:

  1. Denk aan een staand (mobiel) bureau, een accu om je laptop en mobiel op te laden, een zonneklep voor je scherm en een whiteboard voor aan een boom.
  2. Wandel tijdens je kennismakingsgesprek of meeting. Naast de ‘Walk-Inn’ en de ‘weeting’ zijn er tal van werkvormen die prima buiten kunnen.
  3. Met een pentahouse in je ‘kantoortuin' creëer je een moderne werkplek. Je werkt beschut tegen wind en regen toch in een buitenomgeving.
  4. Spaar je telefoontjes op, pak je oortjes en pleeg je gesprekken tijdens een blokje om. Tip: vraag degene met wie je belt om de belangrijkste afspraken op de mail te zetten.
  5. Zorg voor voldoende schaduw en stel je laptopscherm in op hoog contrast op een zonnige dag.
  6. Leg een aantal elektriciteitspunten aan in de tuin, of gebruik een speciale powerbank.

Buitenwerken in Friesland

Het is inspirerend om vergaderingen en events te houden op afgelegen natuurlocaties want het haalt mensen even uit de dagelijkse werksfeer. Een reden dat bedrijven regelmatig hei-dagen of hei-sessies organiseren. Ga écht die hei op en vergader tussen de bomen en velden. Trek het Fryske landschap in en ontdek wat rust, ruimte en eigenzinnigheid met je team doet.

Lees meer