Ga naar inhoud
Favorieten 0

Het Blokhuis

Stavoren

Na 1525, maakte Friesland deel uit van het rijk van keizer Karel V. Om de Friezen in bedwang te houden liet Karel V een groot blokhuis bij de Staverse haven bouwen. Dit heeft er tot circa 1580 gestaan.

Na 1525, maakte Friesland deel uit van het rijk van keizer Karel V. Om de Friezen in bedwang te houden liet Karel V een groot blokhuis bij de Staverse haven bouwen. Een blokhuis is een oude naam voor een militair verdedigingswerk met een strategische plek om de toegang te bewaken, in dit geval de haven van Stavoren. Dit heeft er tot circa 1580 gestaan. Hierna werd het gedeeltelijk afgebroken en verder in de stadswallen opgenomen. Bij opgravingen in 1996 zijn stukken van de muren en torens en veel kanonskogels gevonden. Nu is op deze plek op de oude fundamenten de verbeelding van het vestingwerk gebouwd.

Er is gekozen voor een kunstwerk van moderne materialen, zoals: cortenstaal, beton en glas. De originele funderingen worden plaatselijk voor het publiek zichtbaar gemaakt en voorzien van vitrines waarin permanent historische Staverse voorwerpen worden geëtaleerd. Lees hier meer over Het Blokhuis.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Het Blokhuis

Havenweg
8715 EM Stavoren
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten