Ga naar inhoud
Favorieten 0

Grote Kerk Allingawier

Allingawier

Op de terp in de dorpskern van Allingawier stond al voor het jaar 1000 een kapel en later een tufstenen kerk. In 1634 verrees er een bakstenen zaalkerk met zadeldaktoren. Rond 1785 is hij tot het huidige formaat ingekort en voorzien van een nieuw koor.

Op de terp in de dorpskern van Allingawier stond al voor het jaar 1000 een kapel en later een tufstenen kerk. In 1634 verrees er een bakstenen zaalkerk met zadeldaktoren. Hij oogt eenvoudig en onopgesmukt, maar goed van verhoudingen. Rond 1785 is hij tot het huidige formaat ingekort en voorzien van een nieuw koor.

De twintig meter hoge toren wordt van onder naar boven in twee sprongetjes steeds iets smaller. Bovenin hangt een klok uit 1599 die meeverhuisde uit de vorige kerk. Onderin de toren ontdek je een charmante gedenksteen die herinnert aan het leggen van de eerste steen door Jelle Tjercks Broersma. Het vensterpatroon aan de zuidkant van het schip, waar ook de toegangsdeur zit, is opvallend onregelmatig. Wandelend rond de kerk kom je erachter dat de noordgevel het moet stellen met slechts een enkel venster.

Van het interieur is weleens gezegd dat het ‘de eerlijkheid toont van een dorp dat het nooit breed heeft gehad’. Alles straalt eenvoud uit. Door de beperkte lichttoetreding is het bij donker weer wat somber. De kerkbanken zijn van 1545 en het doophek is van 1635. Een orgel is nergens te vinden. Op de plek waar je het zou verwachten, is een schijnfront aangebracht met een rij van vijftien namaak-orgelpijpen. Erachter gaat een simpel harmonium schuil. Sinds 1984 is de kerk in gebruik als cultureel centrum en voor trouwdiensten. Hij is tevens onderdeel van het dorpsmuseum Aldfaers Erf.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Grote Kerk Allingawier

Kerkbuurt 23
8758 LE Allingawier
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten