Ga naar inhoud
Favorieten 0

Varen langs bijzonder mo(nu)ment Lancaster R5682

Earnewald

Ruim 75 jaar na de crash van Lancaster R5682 nemen wij je graag mee naar een bijzonder mo(nu)ment. Op 5 september 1942 stort de bommenwerper in de oever van de voormalige vuilstortplaats Ald Dwinger. Ter nagedachtenis aan het offer van de bemanning van...

Ruim 75 jaar na de crash van Lancaster R5682 nemen wij je graag mee naar een bijzonder mo(nu)ment. Op 5 september 1942 stort de bommenwerper in de oever van de voormalige vuilstortplaats Ald Dwinger. Ter nagedachtenis aan het offer van de bemanning van Lancaster R5682 en uit respect voor hun nabestaanden, gaf de provincie Fryslân opdracht aan de Friese architect Nynke Rixt Jukema om een monument te ontwerpen. De zwaluwhaven staat symbool voor ‘het leven’ dat teruggebracht wordt op de plaats waar zeven jonge mannen hun leven waagden voor onze vrijheid en is tijdens een rondvaart te bekijken. Tijdens de korte vaarexcursie varen wij met onze excursieboot de Blaustirns naar de crashlocatie. Onze gidsen vertellen je meer over het ‘inpakken’ van de vuilstortplaats, de berging van het vliegtuigwrak, de zwaluwhaven en het verhaal van de jonge vliegeniers in Lancaster R5682.

Waarom dit zo bijzonder is? In de nacht van vrijdag 4 op zaterdag 5 september 1942 stegen 251 vliegtuigen (waaronder 17 Lancasters) op van diverse basissen in Zuidwest Engeland. De Focke Wulf vliegtuigfabrieken in Bremen waren die nacht het doel van Bomber Command. Op deze vlucht gingen 12 Britse bommenwerpers verloren, waaronder de Lancaster R5682. Boven de Friese Waddeneilanden werd het vliegtuig voor de eerste keer geraakt door luchtafweergeschut, waarna ook nog een aanval volgde door een Duitse nachtjager, een Me 110 van de Fliegerhorst Leeuwarden. Uiteindelijk stortte het vliegtuig brandend neer. Deels in de Nauwe Saiter, deels op de vuilstortplaats van de gemeente Leeuwarden.

Krijg jij van dit soort verhalen kippevel? Beleef jij in gedachten al die laatste vlucht? Heb jij interesse in WOII? Vaar dan mee langs dit bijzondere monument.

Interesse? Meld je uiterlijk een dag van te voren aan (tot 15.00u) via onderstaand formulier. Bij vragen, bel 0511 - 53 96 18 (alleen tijdens kantooruren).

Wanneer:
4 mei
Prijsinformatie:
Vanaf € 4,- (voor kinderen)
Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Varen langs bijzonder mo(nu)ment Lancaster R5682

Koaidyk 8 a
9264 TP Earnewald
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten