Ga naar inhoud
MAP

Pontjesroute De 8 van Grou - Beleef De Alde Feanen

2 uur 44 minuten (41,0 km)

  • Download GPX
    Download hier een .gpx bestand van de route, dit kun je inladen op je GPS apparaat, navigatiesysteem of app.

Geniet van een prachtige tocht op de fiets én over het water door het Nationaal Park De Alde Feanen. Met deze route word je maar liefst vijf keer met een pontje naar een volgend uniek gebied gebracht.

De route start en eindigt in Grou bij de pont Gastvrij Grou. Vaar met de pont naar de overkant en fiets v…

Geniet van een prachtige tocht op de fiets én over het water door het Nationaal Park De Alde Feanen. Met deze route word je maar liefst vijf keer met een pontje naar een volgend uniek gebied gebracht.

De route start en eindigt in Grou bij de pont Gastvrij Grou. Vaar met de pont naar de overkant en fiets vervolgens door naar de pont De Burd om te worden overgezet naar het gelijknamige eiland. Aan het eind van het eiland kom je uit bij de pont De Snoekcbears. Na de overtocht fiets je naar De Hooidamsbrug om vervolgens langs het water naar Earnewâld te fietsen. In Earnewâld steek je bij het bezoekerscentrum van het Nationaal Park over met de pont Hin & Wer. Na een bezoek aan Earnewâld fiets je langs de Langesleat op naar Zonnepont De Oerhaal, ook wel de ‘dropjespont’ genoemd. Deze pont brengt je over het Prinses Margrietkanaal naar Warten.  Vanuit Warten kun je fiets via Wergea terug naar Grou. Heb je de puf eruit, dan kun je eventueel ook kiezen voor een iets kortere route direct naar Grou (via knooppunt 32 naar 31).

Let op: de pontjes varen vanaf april t/m september. Check de vaartijden op www.de8vangrou.nl

Vergeet je verrekijker niet, want onderweg is veel te zien.  Even uitrusten? Dat kan volop op het terras bij de horeca of bij een van de picknickbanken onderweg. Veel fietsplezier.

Dit ga je zien

30
1

Museum Hert fan Fryslân

Stationsweg 1
9001ED Grou
Museum Hert fan Fryslân
2

Toeristisch informatie punt Grou

Halbertsma's Plein 12
9001 AH Grou
Toeristisch informatie punt Grou
3

Commandopost Grou

Commandopost Grou
Burstumerdyk 1
9001 ZC Grou
Commandopost Grou
4

Molen de Burd/Bird

9001ZT Grou
Molen de Burd/Bird
06 14
5

Romsicht

Bezoekerscentrum Alde Feanen
Koaidyk 8 a
9264 TP Earnewâld
Romsicht
Romsicht
16
6

Pettebosk

Pettebosk
Naast Koaidyk 5
9264 TT Earnewâld
Pettebosk
7

Bezoekerscentrum Nationaal Park De Alde Feanen

Koaidyk 8 a
9264 TP Earnewâld
Bezoekerscentrum Nationaal Park De Alde Feanen
8

Museum It Kokelhûs fan Jan en Sjut

It Fliet 14 -
9264 TD Earnewâld
Museum It Kokelhûs fan Jan en Sjut
9

Beeld schaatsers 'Marathonriders'

Op het water, tegenover de haven 18
9264 TM Earnewâld
Beeld schaatsers 'Marathonriders'
38
10

Toeristenbureau Earnewâld

P. Miedemaweg 9 .
9264 TJ Earnewâld
Toeristenbureau Earnewâld
11

Skûtsjemuseum Earnewâld

De Stripe 12
9264TX Earnewâld
Skûtsjemuseum Earnewâld
12

Galerie Koopmans

De Stripe 14
9264 TW Earnewâld
Galerie Koopmans
35 33
13

Museum Warten

Museum Warten
Hellingpad 3
9003 LM Warten
Museum Warten
32 96
14

Roordastate

Ald Slotwei 1
9005 NK Warga
Roordastate
97 01 85 31
30

Beschrijving

30

De route start en eindigt in Grou bij de pont Gastvrij Grou. Vaar met de pont naar de overkant en fiets vervolgens door naar de pont De Burd om te worden overgezet naar het gelijknamige eiland.

Eiland De Burd

Sinds 1959 is deze veerverbinding naar het eiland De Burd in gebruik. Het eiland is zeker een bezoek waard!   Sinds 2006 maakt het deel uit van het Nationaal Park De Alde Feanen

Geniet op het eiland De Burd vooral van het weidse uitzicht, het cultuurhistorisch landschap, bijzondere planten, talrijke vogels en drie schitterend gerestaureerde poldermolens. Het slotenpatroon op een groot deel van het eiland bestaat al sinds de 15e eeuw.

Neem vooral een verrekijker meer en kijk goed om je heen, want de kans is groot dat je een groepje reeën ziet.

Aan het eind van het eiland kom je uit bij de pont De Snoekcbears.

Na de overtocht fiets je naar De Hooidamsbrug om vervolgens langs het water naar Earnewâld te fietsen.

Onderweg naar Earnewâld word je uitgenodigd om de uitkijktoren Romsicht te beklimmen met een schitterend uitzicht als beloning.

Earnewâld ligt in het hart van het Nationaal Park De Alde Feanen en kent een rijke historie. Vroeger was het voornamelijk een dorp van vissers, schippers, boeren en rietsnijders. Tegenwoordig is het dorp erg geliefd bij watersporters. De prinsen van Oranje kwamen vroeger vaak in dit watersportdorp. Vandaar dat je de naam Princenhof op veel plekken nog tegenkomt.

In Earnewâld steek je bij het bezoekerscentrum van het Nationaal Park over met de pont Hin & Wer.

Ontdek Earnewâld en breng een bezoek aan de musea. Geniet aan de waterkant of op een terras van de gezellige sfeer. 

Ooievaars tref je overal aan in De Alde Feanen. Net buiten Earnewâld vind je het ooievaarsstation Eibertshiem. Daar hoog op de palen zie je de ooievaars zitten op hun nest. 

Na een bezoek aan Earnewâld fiets je langs de Langesleat op naar Zonnepont De Oerhaal, ook wel de ‘dropjespont’ genoemd.

Deze pont brengt je over het Prinses Margrietkanaal naar Warten. 

Warten is één van de toegangspoorten tot het Nationaal Park De Alde Feanen en bekend bij veel watersporters. Jaarlijks passeren veel pleziervaartuigen het dorp. Breng een bezoek aan het museum Warten in het vroegere Earmhûs (armenhuis) en de oude Friese greidboerderij. Je vindt er meerdere watersportbedrijven en er is een grote jachthaven, welke ook de thuishaven is van zonnepont De Oerhaal. 

Vanuit Warten kun je fiets via  Wergea terug naar Grou. Heb je de puf eruit, dan kun je eventueel ook kiezen voor een iets kortere route direct naar Grou (via knooppunt 32 naar 31).

Wergea is gelegen aan een eeuwenoude vaarroute en heeft een rijke historie. Zo is de eerste coöperatieve zuivelfabriek van Nederland, de Frico, opgericht in Wergea. Verder is het dorp bekend geworden door de schrijfster Nynke van Hichtum van het boek ’Afke’s Tiental’. Het dorp nodigt uit tot een rondwandeling. Bijvoorbeeld langs de oude jachtwerf uit 1881 of één van de vele ateliers. In de zomer kun je heerlijk vertoeven op de terrassen aan het water.

Het brugwachtershuisje is tijdens het vaarseizoen ook het toeristisch informatie punt. Net buiten Wergea staat de Himpensermolen. Draaien de wieken, dan ben je welkom om de molen te bezichtigen.

30
30
06
14
16
38
35
33
32
96
97
01
85
31
30

Kenmerken

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws, tips en aanbiedingen van Friesland.nl


Menselijke validatie is mislukt

Lees hier hoe wij omgaan met je gegevens