Ga naar inhoud
Favorieten 0

24 uur… opgaan in het Friese wadden- en nachtlandschap

Het Friese landschap kent vele aspecten. Het staat vooral bekend om haar waterlandschap en waddengebied, maar er is zoveel meer te ontdekken! Ontdek hoe jij in 24 uur volledig kunt opgaan in het veelzijdige Friese landschap.

10:00 uur | Ontwaken in Dokkum

We beginnen onze tocht in de meest noordelijke stad van Nederland, Dokkum. Een nuchter maar hip stadje, met een rijke historie waar je heerlijk kunt shoppen en loungen. Met de Waddenzee en het Lauwersmeergebied als natuurrijke achtertuin, het ideale startpunt 42 uur opgaan in het Friese landschap. Kom je van ver en wil je de nacht ervoor al overnachten in Dokkum? Bekijk hier alle accommodaties. 

Parkeer je auto hier en haal daarna een lekker koffie bij Koffiebar Knus. Daarna is het tijd om in de historie van Dokkum te duiken met een bijzondere stadswandeling door Dokkum van ongeveer 45 minuten.  

12:00 uur | Smullen bij Stadscafé Artisante

Voordat we verdergaan raden we je aan om even te lunchen bij Stadscafé Artisante of op één van de andere terrassen aan te schuiven voor een minibreak. Buik vol? Tijd om Dokkum te verlaten en het avontuur te vervolgen. Stap in de auto en rij 15 minuten verder door naar het noorden: de Nieuwe Zeedijk te Holwerd. 

13:15 uur | Sense of Place – Wachten op Hoog Water

Het grootste getijdengebied ter wereld vind je langs de Friese kust. Een uniek stuk natuur dat van grote invloed is op het leven van de Friezen en dat een ongekende hoeveelheid dieren huisvest. UNESCO heeft vanwege de unieke waarde van dit gebieden de Waddenzee de officiële Werelderfgoed status gegeven. Als je richting Holwerd rijdt en de weg volgt naar de veerbootterminal van Holwerd kom je onderweg twee grote dames tegen, een kunstwerk van Jan Ketelaar genaamd Wachten op Hoog Water. De twee van metaal gelaste, vrouwen van vijf meter hoog kijken uit over zee en gaan over de zoektocht naar balans en uitwisseling.  

14:30 uur | Op naar Nationaal Park Lauwersmeer

Uitgewaaid? Dan rijden we verder van de waddenkust door naar Nationaal Park Lauwersmeer. Een rit van ongeveer 30 minuten die je naar Paviljoen La Barca brengt. Het startpunt van je ontdekkingstocht door Nationaal Park Lauwersmeer. In vroegere tijden stroomden zoet en zout water in elkaar over in de Lauwerszee. Daar kwam in 1969 een einde aan. Angst voor overstromingen leidde toen tot de bouw van een dam. Op de vroegere zeebodem ontstond een prachtig nieuw landschap, een echt vogelparadijs. De natuur in het Lauwersmeer is zo bijzonder dat het gebied is aangewezen als Nationaal Park. Huur een kano om dit prachtige gebied te verkennen of kies voor één van de tochten over het land.   

18:00 uur | Tijd om bij te tanken bij

Sterrenhemel avonturen in Dark Sky Park Lauwersmeer

Een unieke ervaring in onze provincie zijn de Dark Sky Parken! Hier hebben we de minste lichtvervuiling van Nederland en zie je de mooiste kunstwerken aan het hemellandschap. Bij een heldere nacht kun je zelfs de nevel van de Melkweg zien. Bij een bezoek aan Nationaal Park Lauwersmeer hoort dus ook zeker een bezoek aan Dark Sky Park Lauwersmeer. Ontdek hier de mooiste plekken om van de hemel te genieten.

 

Boek een workshop nachtfotografie - AUG | SEPT | OKT

En, als je dit beleeft dan wil je dit natuurlijk ook vastleggen. Wil je leren hoe je dit met een professionele fotocamera doet? Volg dan de nachtfotografie workshop van Andre van der Meulen. Andre fotografeert al zo’n 10 jaar en zijn favoriete onderwerp om te fotograferen is de Melkweg.  

‘’Er komt veel bij kijken om een dergelijke foto te maken waarbij de Melkweg goed zichtbaar is en je de voorgrond ook interessant maakt. Hierdoor ben je voordat je gaat fotograferen van alles aan het uitzoeken. Daarnaast heb je nog een aantal factoren waar je rekening mee moet houden: weer, maanstand, tijdstip van het jaar en locatie. Dit alles maakt het voor mij uitdagend om te doen’’.  

Hoe je het nachtlandschap ook beleeft vanuit je tentje, je accommodatie of dat je er nog even speciaal op uittrekt het is het bij een heldere nacht meer dan waard!