Sint-Benedictuskerk
Damwoude
De Sint-Benedictuskerk werd eind 12e eeuw gebouwd en in de 13e eeuw werd de toren toegevoegd. De kerk beschikt over vier bijzondere beschilderde schilden uit 1599, een vrijwel gaaf bewaard Hinsz-orgel en mooi gerestaureerde rouwborden.
Het dorp Damwoude bestond vroeger uit drie dorpen, die pas in 1971 allemaal zijn samengevoegd. Hierdoor beschikt het dorp nu over twee stokoude (oorspronkelijk romaanse) kerken, deze Sint-Benedictuskerk en de verderop gelegen Sint-Bonifatiuskerk.
De Sint-Benedictuskerk werd eind 12e eeuw gebouwd en in de 13e eeuw werd de toren toegevoegd. De kerk beschikt over vier bijzondere beschilderde schilden uit 1599, een vrijwel gaaf bewaard Hinsz-orgel en mooi gerestaureerde rouwborden.
Deze kerk was een belangrijke schakel in het laatmiddeleeuwse pelgrimspad en is vandaag de dag een rijksmonument.
De Sint-Benedictuskerk ligt direct aan de eerste etappe van pelgrimsroute 'Bonifatius Kloosterpad'.
- Afstand tot jouw locatie:
Routes in de buurt
Bekijk alles-
Dokkum - St. Benedictuskerk - Klooster Claercamp | Bonifatius Kloosterpad: rondje 5
Dokkum - St. Benedictuskerk - Klooster Claercamp | Bonifatius Kloosterpad: rondje 5(30.5 km)Dokkum -
Damwâld – Kollum | Streekpad Noardlike Fryske Wâlden: etappe 4
Damwâld – Kollum | Streekpad Noardlike Fryske Wâlden: etappe 4(18.5 km)Damwâld -
Wouterswoude - Oenkerk | Elfstedenpad: etappe 14
Wouterswoude - Oenkerk | Elfstedenpad: etappe 14(18.4 km)Wouterswoude -
Dokkum-Feanwâlden | Bonifatius Kloosterpad: etappe 1
Dokkum-Feanwâlden | Bonifatius Kloosterpad: etappe 1(17.4 km)Dokkum
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Sint-Agathakerk
Sint-AgathakerkDe Sint-Agathakerk in Oudega Smallingerland is al in de 12e eeuw gebouwd en is daarmee één van de oudste kerken van Friesland. Er zijn bijzondere kenmerken te zien.
Oudega -
Lytsewierrum (Lutkewierum)
Lytsewierrum (Lutkewierum)Bezoek het terpdorpje Lytsewierrum. Gelegen aan het eind van een doodlopende weg. Het dorp heeft een beschermd dorpsgezicht.
Lytsewierrum -
Johannes de Doperkerk Parrega
Johannes de Doperkerk ParregaAls een lang bebouwingslint strekt het dorp Parrega zich uit langs de Workumer Trekvaart. Op een terpachtige plek, halverwege dit lint, ligt de Johannes de Doperkerk, omringd door een kerkhof.
Parrega -
Sint Joriskerk Dedgum
Sint Joriskerk DedgumDe oude kerk in het kleine terpdorp Dedgum werd in 1889 gesloopt en nog datzelfde jaar zag de nieuwe het licht, een eenvoudige kerk met een ranke toren. Voor een uitzicht dat reikt tot aan het IJsselmeer mag je de toren beklimmen.
Dedgum -
Sint-Nicolaaskerk Midlum
Sint-Nicolaaskerk MidlumDeze kerk is zo vaak verbouwd dat moeilijk te geloven is dat ze uit 1200 dateert. De toren met ingesnoerde spits is jonger, maar wel middeleeuws. Hij...
Midlum -
Sint-Pauluskerk
Sint-PauluskerkDeze zaalkerk is gebouwd op een zandrug. Zowel kerk als toren zijn diverse keren verbouwd, wat zorgt voor boeiende contrasten. De muren van de kerk zi...
Aldtsjerk -
Kerk Oudwoude
Kerk OudwoudeAl bij het betreden van het verhoogde kerkhof tref je een rijksmonument: het neoclassicistische toegangshek anno 1857. Van achter een grote treurbeuk...
Ouwsterhaule -
Kerk op de Hoogte
Kerk op de HoogteDeze historische kerk in Wolvega werd in 1646 gebouwd op een plek waar eerst een oudere kerk stond. Dit rijksmonument werd gebouwd op een terp, in volksmond “de Kerk op de Hoogte'' genoemd.
Wolvega -
Hervormde Kerk Morra
Hervormde Kerk MorraMiddenin het schilderachtige, gave terpdorp Morra staat deze dertiende-eeuwse kerk. De toren en de westgevel zichtbaar zijn jonger: ‘ANNO 1843’. De ne...
Morra -
Nicolaaskerk Schalsum
Nicolaaskerk SchalsumDe kleurstelling van deze kerk is verrassend. Hij staat aan het Jabikspaad en is een stempelpost.
Schalsum