Terpensmole IJlst
IJlst
De Terpensmole heeft niet altijd vlakbij IJlst gestaan, en heette ook niet altijd zo. De oorsprong van de molen ligt in Grou, daarna Sneek en is uiteindelijk in IJlst terecht gekomen.
Neem alvast een kijkje
De Terpensmole heeft niet altijd vlakbij IJlst gestaan, en heette ook niet altijd zo. De oorsprong van de molen ligt in Grou, daarna Sneek en is uiteindelijk in IJlst terecht gekomen.
De 'Minne Finne', zoals deze in Grou heette, zou in eerste instatie verplaatst worden naar Sneek. Maar deze was in dusdanig slechte staat dat ze in de Friese stad de molen geheel nieuw hebben opgebouwd in de stijl van de Grouster molen. In 1982 was de bouw klaar en werd de molen feestelijk geopend, de molen had toen een zwarte ondertoren en oranje bovenhuis! Later is de molen helemaal groen geverfd, en in Sneek hebben ze de molen de naam 'Himmole' gegeven.
Omdat er dichtbij bomen geplant waren en de snelweg werd verbreed, werd de molen onbruikbaar en is in 2010 besloten deze te verplaatsen. Een jaar later kreeg de molen aan het schelpenpad tussen Sneek en IJlst een nieuw thuis, waar hij met behulp van vrijwilligers een polder bemaalt. De molen staat vlak bij de welbekende houtzaagmolen De Rat. Bij de verplaatsing is de naam veranderd in 'Terpensmole', naar een molen die vroeger op deze plaats had gestaan.
- Afstand tot jouw locatie:
Routes in de buurt
Bekijk alles-
Van stad naar stad: IJlst - Workum - Bolsward - Sneek | Fietsrondje
Van stad naar stad: IJlst - Workum - Bolsward - Sneek | Fietsrondje(51.0 km)IJlst -
Van stad naar stad: Bolsward - IJlst - Sneek | Fietsrondje
Van stad naar stad: Bolsward - IJlst - Sneek | Fietsrondje(31.4 km)Bolsward
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Hempenserpoldermolen
HempenserpoldermolenDe Hempenserpoldermolen is in 1863 tussen Leeuwarden en Wergea gebouwd als achtkante poldermolen, gedekt met riet.
Wergea -
Korenmolen de Hoop Sumar
Korenmolen de Hoop SumarDe korenmolen is iedere zaterdag geopend en te bezichtigen o.l.v. een vrijwillige molenaar. Tevens worden er graanproducten verkocht op de maalzolder.
Sumar -
Nieuwe Noordergemaal
Nieuwe NoordergemaalBij het natuurgebied de Petgatten, in De Veenhoop staat hier het nieuw Noordergemaal. Het gemaal uit 1973 verouderde en moest daarom worden vervangen. Het nieuwe gemaal heeft iets bijzonders, het is namelijk gebaseerd op een Friese kapschuur.
Veenhoop -
Ir. D.F. Woudagemaal
Ir. D.F. WoudagemaalUNESCO Werelderfgoed Woudagemaal, Magistrale beleving van stoom, architectuur en water. Het Woudagemaal in Lemmer is het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld.
Lemmer -
Korenmolen 'De Volharding'
Korenmolen 'De Volharding'Yme Kuiper kocht ooit in 1862 korenmolen 'De Volharding'. Verder was deze molen ooit een logeerplek van Domela.
Heerenveen -
Pankoekstermolen Witmarsum
Pankoekstermolen WitmarsumDe Pankoekstermolen uit 1900 is een allesbehalve standaard molen. Zo zijn er allerhande technische snufjes aan de molen toegevoegd die niet standaard zijn voor molens.
Witmarsum -
Poldermolen De Puollen
Poldermolen De PuollenHet Moundersplak. Een verdraait mooi rustpunt. Bedien jezelf in de koffiekamer van de Molenaar en geniet van het landelijke uitzicht. Bezoek molen De Puollen (als deze draait) en naastgelegen vogelhut.
Dronrijp -
Bed en Breakfast Marrum
Bed en Breakfast MarrumKleurrijk ingerichte B&B in Marrum. Tussen Dokkum en Leeuwarden. De ideale plek om de provincie te ontdekken.
Marrum -
Sudergemaal
SudergemaalHet Sudergemaal is een poldergemaal dat aan de Turfroute ligt. In 1924 werd het Sudergemaal gebouwd, als een van de eerste elektrische gemalen in Friesland. Het is nu onderdeel van Openluchtmuseum It Damshûs
Nij Beets