Geert Knolweg
Joure
Geert Knol, geboren op 17 november 1911, was een Jouster marechaussee die een aanzienlijke rol speelde in het Friese verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Neem alvast een kijkje
Geert Knol, geboren op 17 november 1911, was een Jouster marechaussee die een aanzienlijke rol speelde in het Friese verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Geert Knol heeft voor de Friese illegaliteit veel betekend. Na een incident waarbij een transport in brand werd gestoken, kreeg Knol de opdracht om het voorval te onderzoeken. Ondanks zijn inspanningen slaagde hij er niet in om iemand te arresteren. Helaas vertrouwde een 'foute' arts Knol niet en verraade hem. Op 28 augustus 1944 werd Geert Knol gearresteerd door de beruchte Sicherheitsdienst (S.D.) op het politiebureau in Joure. Na gemarteld te zijn, werd hij op 9 september 1945 in Ten Boer, Groningen, door de Duitsers geëxecuteerd.
- Afstand tot jouw locatie:
Routes in de buurt
Bekijk alles-
Herdenkingsroute rondom Joure | Fietsroute
Herdenkingsroute rondom Joure | Fietsroute(17.6 km)Joure -
Fietsroute Langweer - Joure - Sint Nicolaasga
Fietsroute Langweer - Joure - Sint Nicolaasga(21.6 km)Langweer
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
It Flinkeboskje - Vakantiewoning het Voorhuis
It Flinkeboskje - Vakantiewoning het VoorhuisHemelumDirect boekbaar
-
Pingjum in puin
Pingjum in puin
Afgezien van een aantal spannende eerste oorlogsdagen in mei 1940 komt Pingjum rustig de bezetting door. In de aprildagen van 1945 verandert die situatie dramatisch. De terugtrekkende Duitse Wehrmacht vecht tegen het oprukkende Canadese leger met Pingjum als strijdtoneel...
Als in het voorjaar van 1945 duidelijk wordt dat de Duitse bezetter aan de verliezende hand is, vluchten veel leden van de Duitse Wehrmacht, landwachters en NSB’ers naar het westen. In Friesland begint op 12 april, vanaf oostelijke zijde een ‚grote trek‘ over de Afsluitdijk. Drie dagen later nestelt zich een groep Duitse scherpschutters in Pingjum. Ze moeten de Afsluitdijk met terugtrekkende Duitse troepen verdedigen tegen de oprukkende Canadese.
Witmarsum wordt op 16 april door de Canadezen bevrijd. In het nabijgelegen Pingjum weigeren de Duitse soldaten te capituleren. Daarop openen de Canadezen het vuur en leggen gedurende een nacht en een dag een tapijt aan mortiersplintergranaten over Pingjum. Het merendeel van de bevolking vlucht naar het naburige Arum dat reeds bevrijd is.
Wanneer de Duitsers een tweede ultimatum voor overgave negeren, volgt nog een aanval waarbij het dorp nagenoeg met de grond gelijkgemaakt wordt. Pas op 17 april rond half tien ‘s avonds arriveren de eerste groepen van de Queens Own Riffles of Canada en daarmee is het totaal gehavende Pingjum bevrijd.
Pingjum