Liuwedaem
Gaastmeer
Vanuit de Lieuwedaem werd vanaf begin 1900 paling verhandeld. Wijk bij Klein Gaastmeer iets van de palingroute af en loop langs het water waar de handel plaatsvond.
Neem alvast een kijkje
Vanuit de Lieuwedaem werd vanaf begin 1900 paling verhandeld.
Wijk bij Klein Gaastmeer iets van de palingroute af en loop langs het water waar de handel plaatsvond.
Begin 1900 haalt de firma Lankhorst uit Heeg de palinghandel uit Workum weer terug naar Gaastmeer. Hier is immers het stromende water van de Wijde Sloot. Dit is goed om de paling in leven te houden. Bij de Liuwedaem komen ijshokken en een schuur. Voor de wal liggen een aantal leggers, de palingaken en de overgenomen stoomboot De Palinghandel. De levende paling wordt door Lankhorst verzonden in kistjes met bovenop een kistje ijs. Lankhorst gaat door met handel op Londen tot de Tweede oorlog.
Tot 1958 is er binnenlandse handel in paling en zoetwatervis vanaf de Liuwedaem in Gaastmeer.
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Woning in traditionele stijl
Woning in traditionele stijlIn het eerste deel van de 20e eeuw, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog, heerste in Appelscha en wijde omgeving nog grote woningarmoede onder de veen...
AppelschaRoute POI
Route POI
-
Ielpôle
IelpôleDe Ielpôle was de plek in Workum waar de paling werd opgeslagen. De vaart stond toen nog in open verbinding met de Dolte. De palingaken werden hier geladen en vertrokken naar Londen. De Ielpôle vind je in de bocht van de trekvaart richting de Brewardyk.
WorkumRoute POI
Route POI
-
Oranjewoud (Oranjewâld)
Oranjewoud (Oranjewâld)Statige landhuizen en stijlvolle lanen herinneren aan de tijd dat de Oranje Nassaus in dit dorp verbleven.
OranjewoudRoute POI
Route POI
-
Streek De Lege Geaen (De Lage Landen)
Streek De Lege Geaen (De Lage Landen)De Streek De Lege Geaen is een ingepolderd gebied van de mondeling van de voormalige Middelzee die dwars door Friesland liep. De streek bestaande uit verschillende terpdorpjes net boven Sneek.
SibrandabuorrenTerp, Route POI
Terp
-
Voormalig woon-werkhuis ir. Abe Bonnema
Voormalig woon-werkhuis ir. Abe BonnemaEen van de vele locaties in Hurdegaryp met een historisch verhaal
HurdegarypRoute POI
Route POI
-
8. Nieuwe Willemshaven
8. Nieuwe WillemshavenHarlingen was in de 18e en 19e eeuw dé haven-, handels- en industriestad van de provincie Fryslân.
HarlingenVVV Informatiezuil, Route POI
VVV Informatiezuil
-
Beetsterzwaag (Beetstersweach)
Beetsterzwaag (Beetstersweach)Er zijn verschillende monumentale panden en bijbehorende tuinen in de Hoofdstraat van dit adellijke dorp te vinden.
BeetsterzwaagRoute POI
Route POI
-
Menaldum (Menaam)
Menaldum (Menaam)Mooi centraal gelegen terp dorp. Uitstekend bereikbaar met openbaar vervoer maar ook per boot. Gelegen aan de Kleiroute. Ook per fiets de moeite waard. Volg de cultuur historische fietsroute en ontdek niet alleen Menaam maar ook andere dorpen in de buurt.
MenaamHistorische buitenplaats, Route POI
Historische buitenplaats
-
Oosterkerk | Kollum
Oosterkerk | KollumEen kerkgebouw gebouwd in de Amsterdamse Stijl naar een ontwerp van architect Egbert Reitsma.
KollumRoute POI
Route POI
-
Kamp Oranje
Kamp OranjeKamp Oranje <br /> 500 meter verderop ligt het kamp Ybenheer. De keuze van de plek had te maken met het naast de deur liggen van voldoende arbeidsmoge...
FochtelooRoute POI
Route POI
Routes langs deze locatie
-
Fietsroute langs de historie van de palinghandel
Fietsroute langs de historie van de palinghandel(35,0 km)HeegRecreatief, E-bike
Recreatief