De Martinikerk Easterein
Easterein
De Martinikerk is een in de 14e eeuw gebouwde kerk, gelegen op een omgrachte ophoging. Er is in het midden van de 11e eeuw een tufstenen voorganger gebouwd. De kerkzaal is te huur. Men kan ook een rondleiding reserveren.
Neem alvast een kijkje
De Martinikerk is een eenbeukige kerk met vijfzijdig gesloten koor, aangebouwde tweelaags sacristie en een ongelede toren met stompe, ingesnoerde spits. De mogelijk rond 1300 gebouwde sacristie staat tegen de waarschijnlijk 14e eeuwse kerk, waarin muurdelen van een midden 12e eeuwse voorganger zijn opgenomen. De toren werd in 1688 hersteld.
Kerk en toren zijn in de 19e eeuw, waarschijnlijk 1862, grotendeels ommetseld. De kerk kreeg extra steunberen aan de zuidzijde en de toren een neo-classicistische ingangsomlijsting.
In de toren hangen een door Steven Butendiic gegoten klok (1468) en een klok van Jacob Noteman (1645).
Het interieur wordt gedekt door een 16e eeuws houten gewelf, dat in het koor nog zichtbaar is. In 1862 heeft met in het schip onder dat houten gewelf een houten tongewelf aangebracht met gestucte trekbalken, muurstijlen en omtimmerde korbelen.
Tot het kerkinventaris behoren verder een door Hagart(?) vervaardige grafzerk, overhuifde herenbanken (17e eeuw) en een wit geverfde preekstijl (19e eeuw).
De kerk bezit een zeldzaam doksaal, gemaakt in 1554 door een zekere Hein H(agart)? Het als natuursteen beschilderde, maar in eikenhout uitgevoerde (d)oksaal is drie rondboogopeningen breed en bestaat uit een door composiete zuilen gedragen overdekte galerij of zangerstribune. Deze eveneens met drie rondboogopeningen uitgevoerde galerij heeft een balustrade en kolommen met bewerkte panelen.
De onderbouw wordt gedekt door houten stergewelven, de galerij door kleine netgewelven. De decoratie bestaat uit bijbelteksten, bijbelse scenes, kariatiden en Perzen (of Altanten) en ornamenten in uitbundige vroeg-maniëristische stijl.
Hardorff bouwde het orgel in 1870. In 1920 werd het orgel gerestaureerd en gewijzigd door Bakker & Timmenga: De Trompet 8′ en de Trombone 8′ werden vernieuwd. Het register Carillon werd vervangen door een Aeoline 8.
Herstelwerkzaamheden vonden in 1940 plaats door Van Dam. Bij de laatste restauratie van 1985-1987 door Bakker & Timmenga werden de tongwerken uit 1920 weer vervangen door nieuwe, en de Aeoline door een nieuwe Carillon 2 st.
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je De Martinikerk Easterein
De Martinikerk EastereinTsjerkebuorren 2
8734 Easterein Plan je route
vanaf jouw locatie
Routes in de buurt
Bekijk alles-
Fietsroute langs trekvaarten in Friesland
Fietsroute langs trekvaarten in Friesland(48.0 km)Tjerkwerd
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Hervormde Kerk Oudwoude
Hervormde Kerk OudwoudeDeze kerk is gebouwd met materiaal van haar voorgangster. Kenmerkend gotisch zijn de eenmaal versneden steunberen met daartussen grote spitsboogvenste...
Oudwoude -
Kapelle van Haskerdijken
Kapelle van HaskerdijkenDe kapelle van Haskerdijken is een oud kerkje dat er al eeuwen staat. Vroeger was het een kapel dat bij een klooster hoorde, vandaar dat het nu nog steeds De Kapelle wordt genoemd.
Haskerdijken -
Hervormde Kerk Duurswoude
Hervormde Kerk DuurswoudeDe Sint-Janskerk staat afgelegen in het voormalige dorp Duurswoude. Het gebouw is in de vijftiende eeuw gebouwd van oudere kloostermoppen, dus er moet...
Wijnjewoude -
Sint-Agathakerk
Sint-AgathakerkDe Sint-Agathakerk in Oudega Smallingerland is al in de 12e eeuw gebouwd en is daarmee één van de oudste kerken van Friesland. Er zijn bijzondere kenmerken te zien.
Oudega -
Kerk Elahuizen
Kerk ElahuizenDe in Waterstaatstijl gebouwde kerk van Elahuizen werd in 1864 ingewijd.
Elahuizen -
De Doopsgezinde Vermaning Leeuwarden
De Doopsgezinde Vermaning LeeuwardenDe doopsgezinde kerk staat op het Menno Simonsplein. Menno Simons was een Nederlandse voormalig rooms-katholiek priester en leidinggevende kerkhervormer.
Leeuwarden -
Mariakerk Oentsjerk
Mariakerk OentsjerkDeze oude kerk is van rode kloostermoppen gebouwd. Interessant zijn de sporen in het metselwerk. Zo is er zowel aan de noord- als zuidkant een grote r...
Oentsjerk -
Mariakerk Boer
Mariakerk BoerDe gepleisterde eenbeukige kerk uit de twaalfde eeuw was oorspronkelijk gewijd aan Maria. Het ingangsportaal uit 1664 is heel bijzonder: het is gesierd met twee leeuwen en een vaas, afkomstig van de afgebroken stins Elgersmastate.
Boer -
Hervormde Kerk Niawier
Hervormde Kerk NiawierDeze kerk is in 1678 gebouwd met rode moppen van haar voorgangster. De westelijke frontgevel is jonger, waarschijnlijk uit 1817. Dat kun je goed zien...
Niawier -
Sint Vituskerk
Sint VituskerkDeze forse, mooi gelegen kerk is al rond 1100 gebouwd. Ze ligt in een drievoudige boomzoom en is zowel van binnen als buiten de moeite waard.De tufste...
Stiens