Voormalig klooster Tribus Montibus
Trimunt
Net over de Groningse grens stichtten de Benedictinessen in 1208 een vrouwenklooster.
Net over de Groningse grens stichtten de Benedictinessen in 1208 een vrouwenklooster.
De naam van het klooster werd Tribus Montibus, omdat het hier leek alsof er drie bergen uit het veen oprezen.
Het klooster stond op arme heidegrond en had te kampen met rondtrekkende plunderende troepen. De nonnen wilden zich niet aansluiten bij grotere kloosters, Tribus Montibus liep uiteindelijk leeg en werd in 1604 ontbonden.
Het gehucht heet nu Trimunt, je ziet niets meer van het voormalige klooster. In een bocht van de Kloosterweg staat nu een boerderij, hier moet ook een put met geneeskrachtig water hebben gestaan. Om deze reden is het nog lang een bedevaartsoord voor pelgrims geweest.
In de kloostertijd liep er een pad van Trimunt naar de dorpskerk van Marum: het Witte Nonnenpad.
Dit punt is onderdeel van het Bonifatius Kloosterpad, etappe 5.
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Voormalig klooster Tribus Montibus
Kloosterweg9363 VJ Trimunt Plan je route
vanaf jouw locatie
Routes in de buurt
-
Drachten-De Wilp | Bonifatius Kloosterpad: etappe 5
Drachten-De Wilp | Bonifatius Kloosterpad: etappe 5(26.6 km)Drachten
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Beeld Horstlaan
Beeld HorstlaanOp de Horstlaan in Elsloo is een beeld van Hein Mader te vinden.
Elsloo -
Klooster-Lidlum (Kleaster-Lidlum)
Klooster-Lidlum (Kleaster-Lidlum)Klooster-Lidlum is misschien wel het kleinste terpdorp in de gemeente Waadhoeke. Het wordt ook wel een buurtschap genoemd omdat het geen kern heeft. De naam vermoed al dat er hier een klooster heeft gestaan.
Klooster-Lidlum -
6. Stationsplein
6. StationspleinHet station van Harlingen wordt in gebruik genomen op 14 oktober 1863. De eerste spoorlijn door Friesland is heel belangrijk voor de ontsluiting van de haven van Harlingen en de aansluiting op het Europese treinnetwerk.
Harlingen -
Openbare Lagere School
Openbare Lagere SchoolVan Appelscha is bekend dat er op Terwisscha wellicht een kerkschooltje is geweest op gezag van het kerkbestuur van de Trefkerk. Meer zekerheid is er...
Appelscha -
Sloten (Sleat)
Sloten (Sleat)Sloten is een mini Elfstedenstadje in de Zuidwesthoek van Friesland dat zo in een prentenboek kan worden opgenomen.
Sloten -
Weperbult aan de Helomaweg
Weperbult aan de HelomawegVoor u ligt een heuvel, in deze omgeving een bult genoemd: De Weperbult. Het is de voormalige vuilstort. Jarenlang werd hier van heinde en ver de vuil...
Fochteloo -
4. Franekerpoort
4. FranekerpoortDe Franekerpoort, gebouwd in 1608, is eeuwenlang het visitekaartje van de stad. Omdat verreweg het meeste verkeer over land via deze poort de stad binnenkomt is het een poort die allure moet hebben.
Harlingen -
De Helling
De HellingDe Helling, de werf aan de Syl, kent al een lange geschiedenis van scheepsbouwactiviteiten. In 1858 komt de werf in handen van de familie Visser. De schepen en palingaken werden toen hier gebouwd en onderhouden.
Heeg -
Kamp Oranje
Kamp OranjeKamp Oranje <br /> 500 meter verderop ligt het kamp Ybenheer. De keuze van de plek had te maken met het naast de deur liggen van voldoende arbeidsmoge...
Fochteloo -
Oosterbierum (Easterbierrum)
Oosterbierum (Easterbierrum)Oosterbierum, gelegen aan de Waddenzee, is een klein dorp met ongeveer 500 inwoners. Vanaf de dijk hebt u een prachtig uitzicht over de landerijen en de zee. Bij helder weer ziet u zelfs de eilanden Vlieland en Terschelling liggen.
Oosterbierum