Kaatsveld het Sjûkelân
Franeker
Kaatsveld midden in het centrum van Franeker. Hier wordt de belangrijkste kaats partij van het jaar gekaatst, de PC. Bij de entree staan 2 grote torens als monument.
It Sjûkelân lijkt op de meeste dagen van het jaar op een gewoon grasveld midden in de stad Franeker. Niets is minder waar.
Voor de PC wordt dat gewone grasveld omgebouwd tot de grootste kaatsarena ter wereld. Tribunes worden gebouwd, lijnen gelegd en het veld geprepareerd. Op dinsdag in de namiddag is It Sjûkelân er klaar voor en proeven honderden liefhebbers alvast de sfeer.
De PC wordt al sinds 1856 op It Sjûkelân verkaatst. Dit heeft er zeker aan bijgedragen, dat op deze plaats in het jaar 2003 een monument, bestaande uit twee markante torens, kon verrijzen waarin en waardoor het fenomeen PC een vast en fysiek te aanschouwen symbool heeft gekregen.
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Kaatsveld het Sjûkelân
Kaatsveldwesterbolwerk
8801AB Franeker Plan je route
vanaf jouw locatie
Routes in de buurt
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Schans Frieschepalen
Schans FrieschepalenTijdens de Tachtigjarige oorlog werden er in 1593 door stadhouder Willem Lodewijk drie schansen in Zuidoost Friesland opgeworpen. Eén daarvan is die van Frieschepalen.
Frieschepalen -
Verzetsmonument Makkum
Verzetsmonument MakkumBij het monument aan de kade in Makkum wordt de herinnering aan Tijmen en Aart van den Berg in ere gehouden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de twee broers een palingrokerij, die tevens diende als dekmantel voor hun verzetsdaden.
Makkum -
Windmotor de Veenhoop
Windmotor de VeenhoopDeze windmotor heeft iets unieks, het is namelijk gebouwd als een grote Amerikaanse windmotor. Deze windmotor met de naam, De Veenhoop werd in 1926 geplaatst door een handelsmaatschappij uit Rotterdam. Hij staat nu in het Friese dorp De Veenhoop.
Veenhoop -
Standbeeld Grutte Pier
Standbeeld Grutte PierDe grootste volksheld uit de Friese geschiedenis moet wel Pier Gerlofs Donia (1480-1520) zijn, oftewel Grutte Pier. Als gewone boer uit Kimswerd speelde een belangrijke rol in de strijd voor een onafhankelijk Friesland.
Kimswerd -
Fryske Waedrinners
Fryske WaedrinnersDeze club is al in 1965 door een club waddengidsen opgericht. Ze nemen je mee naar diverse bestemmingen op het Wad. En laten je al het moois zien en beleven.
Holwerd -
Pingjumer Gulden Halsband
Pingjumer Gulden HalsbandDe Pingjumer Gulden Halsband is een binnendijk die het dorp Pingjum beschermde tegen het water van de Marne: een zeearm van de Waddenzee.
Witmarsum -
Blazerhaven
BlazerhavenNaast de zeesluis in Workum vind je aan de ene kant scheepstimmerwerf De Hoop en aan de andere kant de Blazerhaven. Deze is in 2008 gegraven en vormt samen met De Hoop een historisch maritiem complex rond de oude Zuiderzeesluis van Workum.
Workum -
Buitenexpositie Stads- en Schepenfries
Buitenexpositie Stads- en SchepenfriesWat zeker niet aan een wandelroute door IJlst mag ontbreken, is de permanente buitenexpositie Schepenfries. De artistieke kroon op de viering van 750 jaar stadsrechten voor IJlst en een project dat maar liefst drie jaar onderzoek en realisatie kostte.
IJlst -
Klokkenstoel Ypecolsga
Klokkenstoel YpecolsgaYpecolsga is een buurtschap bij Woudsend. De dubbele klokkenstoel in Ypecolsga werd in 1956 geheel vervangen. Onder het merkwaardige helmdak hangen 2 klokken uit 1664.
Ypecolsga