Sint-Vituskerk Blauwhuis
Blauwhuis
De Sint-Vituskerk in Blauwhuis is de eerste Friese Cuyperskerk. De uitbundige weelde van deze driebeukige kruiskerk, met hoge voorstaande toren, is een heel ander verhaal dan de bescheiden eenvoud van de meeste Friese dorpskerken.
Neem alvast een kijkje
Bekijk alle 5 foto's
De neogotische katholieke kerkenbouw in Nederland nam in de tweede helft van de 19e eeuw een hoge vlucht. Belangrijke spil hierin was architect Pierre Cuypers die in het hele land maar liefst zo'n zeventig nieuwe kerken ontwierp. Van de zeven die er in Friesland verrezen, was de Sint Vitus in Blauwhuis, ingewijd in 1872, de eerste.
De uitbundige weelde van deze driebeukige kruiskerk, met hoge voorstaande toren, is een heel ander verhaal dan de bescheiden eenvoud van de meeste Friese dorpskerken. Meer dan alleen een onderdak voor de eredienst is de Sint Vitus de enscenering van een overrompelende totaalervaring. Het exterieur pronkt met een rijke verzameling architectonische elementen en versieringen. Je ontdekt omlijste portieken, roos- en lancetvensters, opklimmende steunberen, geprofileerde sierlijsten en nog heel veel meer. Alles opgemetseld in baksteen, met spaarzaam gebruik van natuursteen voor constructieve delen. De vele dakvlakken zijn afgedekt met leien.
Ook het interieur is zeer de moeite waard. Cuypers liet niets aan het toeval over en hield de hele inrichting, inclusief meubilair, beeldhouw- en schilderkunst, in eigen hand. Het schone metselwerk, in contrasterende kleuren, is overkluisd met hoge kruisribgewelven. In de houten tongewelven, boven de dwarskapellen, ontdek je sierlijk geschilderde plantmotieven. Bijzonder is ook de afwisseling van slanke kolommen en gemetselde pijlers. Dit zogenaamde alternerende stelsel, ontleend aan de romaanse architectuur, was een manier om de drie traveeën in het middenschip te verbinden met de zes traveeën in de zijbeuken.
- Elke maandag open
- Elke dinsdag open
- Elke woensdag open
- Elke donderdag open
- Elke vrijdag open
- Elke zaterdag open
- Elke zondag open
- Voor informatie over rondleidingen kunt u telefonisch contact opnemen met de koster via 0515 53 20 25
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Sint-Vituskerk Blauwhuis
St. VituskerkVitusdyk 29
8615 LN Blauwhuis Plan je route
vanaf jouw locatie
Routes in de buurt
Bekijk alles-
Van stad naar stad: Bolsward - IJlst - Sneek | Fietsrondje
Van stad naar stad: Bolsward - IJlst - Sneek | Fietsrondje(31.4 km)Bolsward -
Fietsroute langs trekvaarten in Friesland
Fietsroute langs trekvaarten in Friesland(48.0 km)Tjerkwerd -
E-chopper pontjesroute rondje Friese meren
E-chopper pontjesroute rondje Friese meren(64.9 km)Makkum -
Volg de kerktorens van Súdwest Fryslân (kort)
Volg de kerktorens van Súdwest Fryslân (kort)(40.1 km)Makkum -
Volg de kerktorens van Súdwest Fryslân (lang)
Volg de kerktorens van Súdwest Fryslân (lang)(60.8 km)Makkum
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Sint Petruskerk Jouswier
Sint Petruskerk JouswierDe Hervormde kerk van Jouswier ligt op een terp in het prachtige uitgestrekte Noorden van Friesland. De kerk is gewijd aan Sint Petrus, de patroonheilige van de vissers, en dat past goed bij de vroegere ligging aan de Waddenzee.
Jouswier -
Schans Frieschepalen
Schans FrieschepalenTijdens de Tachtigjarige oorlog werden er in 1593 door stadhouder Willem Lodewijk drie schansen in Zuidoost Friesland opgeworpen. Eén daarvan is die van Frieschepalen.
Frieschepalen -
Verzetsmonument Makkum
Verzetsmonument MakkumBij het monument aan de kade in Makkum wordt de herinnering aan Tijmen en Aart van den Berg in ere gehouden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de twee broers een palingrokerij, die tevens diende als dekmantel voor hun verzetsdaden.
Makkum -
Windmotor de Veenhoop
Windmotor de VeenhoopDeze windmotor heeft iets unieks, het is namelijk gebouwd als een grote Amerikaanse windmotor. Deze windmotor met de naam, De Veenhoop werd in 1926 geplaatst door een handelsmaatschappij uit Rotterdam. Hij staat nu in het Friese dorp De Veenhoop.
Veenhoop -
St. Clemenskerk Ameland
St. Clemenskerk AmelandDe Rooms Katholieke St. Clemenskerk is te vinden in het dorpje Nes op Ameland.
Nes -
Standbeeld Grutte Pier
Standbeeld Grutte PierDe grootste volksheld uit de Friese geschiedenis moet wel Pier Gerlofs Donia (1480-1520) zijn, oftewel Grutte Pier. Als gewone boer uit Kimswerd speelde een belangrijke rol in de strijd voor een onafhankelijk Friesland.
Kimswerd -
Hermeskerk Uitwellingerga
Hermeskerk UitwellingergaDe Hermeskerk staat vlak aan het doorgaande vaarwater, genaamd It Ges, met daaromheen enkele huizen en boerderijen. Het is een rijksmonument en sinds 1983 eigendom van Stichting Alde Fryske Tsjerken.
Uitwellingerga -
Pingjumer Gulden Halsband
Pingjumer Gulden HalsbandDe Pingjumer Gulden Halsband is een binnendijk die het dorp Pingjum beschermde tegen het water van de Marne: een zeearm van de Waddenzee.
Witmarsum -
Doopsgezinde kerk Berlikum
Doopsgezinde kerk BerlikumDoopgezinde Vermaning, kerk uit 1841, verving een schuilkerk.
Berlikum -
Kerk Hegebeintum
Kerk HegebeintumDe terp van Hegebeintum is met 9 meter de hoogte terp van Nederland. Op de terp ligt een schilderachtig Romaans kerkje uit de 12e eeuw. Binnen hangt een rijke adellijke collectie rouwborden.
Hegebeintum