Standbeeld Grutte Pier
Kimswerd
De grootste volksheld uit de Friese geschiedenis moet wel Pier Gerlofs Donia (1480-1520) zijn, oftewel Grutte Pier. Als gewone boer uit Kimswerd speelde een belangrijke rol in de strijd voor een onafhankelijk Friesland.
De grootste volksheld uit de Friese geschiedenis moet wel Pier Gerlofs Donia (1480-1520) zijn, oftewel Grutte Pier. Als gewone boer uit Kimswerd speelde een belangrijke rol in de strijd voor een onafhankelijk Friesland.
Pier was aanvoerder van de bende ‘Arumer Zwarte Hoop’, met wie hij op een vloot op de Zuiderzee allereerst de strijd voerde tegen de Saksen en later tegen de Hollanders.
Na zijn overlijden in 1520 verscheen hij in vele Friese kronieken, legendes en verhalen als vrijheidsstrijder, die zijn slachtoffers het gezegde "Bûter, brea en griene tsiis, wat dat net sizze kin, is gjin oprjochte Fries" in het Fries zou hebben laten zeggen, om wie dat niet kon uitspreken te doden. Zo wist hij het verschil tussen de Friezen en de Hollanders.
In 1985 kreeg Grutte Pier een standbeeld in zijn geboorteplaats Kimswerd, uitgevoerd in Belgisch hardsteen naar ontwerp van Anne Wouddijk. In heel Friesland vind je nog meer plekken waar je Grutte Pier kunt 'beleven':
- In het Fries Museum ligt het zwaard van Grutte Pier. Met een lengte van 2,13 (bijna even groot als Grutte Pier zelf) en 6,6 kilo. In 2022 is er uitgebreid onderzoek gedaan of dit daadwerkelijk het zwaard van Grutte Pier was. Er is geconcludeerd dat het uit de tijd van Grutte Pier was en dat er mee is gevochten.
- In de Martinikerk in Sneek liggen de overblijfselen van deze Friese held
- In het stadshuis in Sneek ligt de helm
- In Bartlehiem vind je Bierbrouwerij Grutte Pier. Een heerlijk Fries streekproduct ontstaan aan de bar in Speciaalbier cafe de Markies in Leeuwarden
- In 2022 is er een film uitgekomen over de vrijheidsstrijder
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Standbeeld Grutte Pier
Standbeeld Grutte PierGreate Pierwei
8821 LV Kimswerd Plan je route
vanaf jouw locatie
Routes in de buurt
Bekijk alles-
Bolsward - Waddenzeedijk | Elfstedenpad: etappe 8
Bolsward - Waddenzeedijk | Elfstedenpad: etappe 8(20.6 km)Bolsward -
Museum fietsroute Bolsward-Wommels-Afsluitdijk
Museum fietsroute Bolsward-Wommels-Afsluitdijk(57.4 km)Bolsward
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Beeld Hein Mader Bûterheideveld
Beeld Hein Mader BûterheideveldHet beeld van Hein Mader, wat op een Google Maps icoontje lijkt, stond drie jaar op de Brink in Makkinga. In 2020 is het beeld verplaatst naar de huid...
Makkinga -
De Ald Toer
De Ald ToerDe kerktoren doet terugdenken aan de voormalige locatie van het dorp Easterwierrum.
Easterwierrum -
Hemelplatform Achter de Zwarten
Hemelplatform Achter de ZwartenGa zelf op pad en bezoek de hemelplatforms. Jouw podium voor een optimale sterrenshow.
Lauwersoog -
Dam Jaarsmahûs
Dam JaarsmahûsDol op verhalen? Dan moet je zeker "op bezoek bij" Dam Jaarsma. Hij verzamelde bijna 16.000 sagen en legenden. En ga ook vooral Sagen jagen rond Eastermar!
Eastermar -
Zwerfkei Rottum
Zwerfkei RottumIn Zuidwest Friesland, bij Rottum, ligt de grootste zwerfkei van Friesland. Tijdens de Saale-ijstijd 200.000 jaar geleden is de steen met het ijs meegevoerd vanuit het gebied Uppland in Zweden.
Rottum -
Klokkenstoel Indijk
Klokkenstoel IndijkIndijk is een buurtschap bij Woudsend. Indijk kende een aan Sint Nicolaas gewijde kerk. Omstreeks 1720 was daarvan nog slechts de ruïne met klokkenstoel over.
Indijk -
Piloten duiken onder in It Heidenskip
Piloten duiken onder in It HeidenskipOp 8 maart 1944 raakte een Amerikaanse Liberator bommenwerper zwaar beschadigd door Duitse luchtafweer op de terugweg van een raid op Berlijn. Hierdoor moest het toestel noodgedwongen in de buurt van Earnewâld een noodlanding maken.
It Heidenskip -
Keermuur Willemshaven - Gedichtenroute
Keermuur Willemshaven - GedichtenrouteTussen Gerrits Dykstra (1821-1914) zijn honderden gedichten en liedteksten bevindt zich ook – in de bundel Frîske sang (1874) - zijn lofzang op de beroemde Friese admiraal Tjerk Hiddes de Vries (1622-1666), die zijn thuisbasis in Harlingen had.
Harlingen -
De Spirie
De SpirieDe Spirie is één van de grootste werken van de Oostenrijkse kunstenaar Hein Mader. De Spirie staat op de ovonde bij de Boerenstreek in Appelscha en wo...
Appelscha -
11fountains Hindeloopen
11fountains HindeloopenInspiratiebron voor de fontein van Hindeloopen is de levensboom op het stadswapen, met het hert en de hinde die hem omringen.
Hindeloopen