Waslijnen van Sloten
Sloten
Sloten houdt zijn bleekjes in ere. De 'Bleekweide’ was vroeger het centrale grasperk waarop pas gewassen linnen lag te drogen en bleken in de zon. Alleen ligt de was nu niet uitgespreid op het gras, maar hangt het gewoon aan de waslijn.
Sloten houdt zijn bleekjes in ere. De 'Bleekweide’ was vroeger het centrale grasperk waarop pas gewassen linnen lag te drogen en bleken in de zon. Na het wassen was het linnen vaak nog gelig van kleur en was ook de geur van het gebruik er niet uit. Maar men had ontdekt dat het linnen lichter van tint werd en frisser ging ruiken door het op een grasveld uit te spreiden en daar te laten drogen. Onder invloed van de zon werden vrije zuurstofatomen gevormd, die zich binden aan het vuil, wat hetzelfde effect geeft als bleken met waterstofperoxide. Hierdoor kreeg het linnen een frisse geur en een blanke kleur. Vandaar het woord "bleken".
Tot in de 20e eeuw werden er nog bleekweiden gebruikt in de textielindustrie. Ook thuis legden veel mensen hun was nog op de bleek te drogen. Sloten houdt zijn herinnering aan zijn bleekjes langs de vestinggracht in ere. Alleen ligt de was nu niet uitgespreid op het gras, maar hangt het gewoon aan de waslijn. En dat staat niet alleen heel gezellig, maar is ook nog eens praktisch. Sloten is zo compact gebouwd, alleen aan de randen is voldoende ruimte, zon en wind te vinden om de was te laten drogen en bleken. Een heel gezellig gezicht.
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Waslijnen van Sloten
Bolwerk Noordzijde8556 XA Sloten Plan je route
vanaf jouw locatie
Routes in de buurt
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Kunstwerk Twee Kaatsers in het perk
Kunstwerk Twee Kaatsers in het perkHet kunstwerk op een rotonde. Twee kaatsers in het perk.
Franeker -
Reitdiepsluis
ReitdiepsluisDe Reitdiepsluis met sluismeesterswoning is eveneens een rijksmonument. In 1877 werd het Reitdiep tussen Zoutkamp en de Nittershoek afgesloten met een provinciale dijk met daarin de provinciale sluis.
Zoutkamp -
De Bogt fen Guné
De Bogt fen GunéHet oudste café van Nederland, waarvan de historie teruggaat tot 1593. De naam Bogt van Guné wordt voor het eerst vermeld in een stuk uit 1686. De herberg stond dichtbij de in 1585 gestichte Universiteit van Franeker en werd door studenten druk bezocht.
Franeker -
Yeb Hettinga Museum
Yeb Hettinga MuseumHet Yeb Hettinga Museum is gevestigd in de oude school van Firdgum. Naast het museum is een oorspronkelijke terpwoning nagebouwd, een zodenhuis zoals die aan het begin van de jaartelling op deze plek moet hebben gestaan.
Firdgum -
Klokkenstoel Snikzwaag
Klokkenstoel SnikzwaagOp de begraafplaats van Snikzwaag staat een houten klokkenstoel met helmdak en een klok van L. Haverkamp uit 1787. De kerk van het dorp werd in de 19e eeuw afgebroken. De eerste vermelding van de klokkenstoel is van 1896.
Snikzwaag -
Unema State
Unema StateOoit waren er vier states in Blije: Aebinga, Unema, Scheltema en Monsma. De oorsprong van de bekendste, Unema State, gaat terug tot de 14e eeuw of eerder.
Blije -
Klokkenstoel Mirns
Klokkenstoel MirnsOp de begraafplaats in Mirns staat een klokkenstoel met schilddak. In 1943 ging de oude klokkenstoel verloren door een neerstortende Amerikaanse bommenwerper. De vliegtuigbemanning kwam hierbij om het leven. In 1953 werd een nieuwe klokkenstoel gebouwd.
Mirns -
De Tobbedanser
De TobbedanserHarlingers worden naast Ouwe Seunen ook Tobbedansers genoemd. Deze naam verwijst naar de werkzaamheden van de Hugenoten, die naar Nederland waren gevlucht om te ontkomen aan godsdienstvervolging in Frankrijk in de 16e eeuw.
Harlingen -
Roptastate
RoptastateDe Ropta State een monumentale boerderij met herenhuis en prachtig aangelegde tuin.
Wijnaldum -
Lytsewierrum (Lutkewierum)
Lytsewierrum (Lutkewierum)Bezoek het terpdorpje Lytsewierrum. Gelegen aan het eind van een doodlopende weg. Het dorp heeft een beschermd dorpsgezicht.
Lytsewierrum