Brits ereveld Harlingen
Harlingen
Als antwoord op de luchtaanvallen op onder meer Londen gaf de Britse regering de opdracht om Duitse steden en industriegebieden te bombarderen. Op hun bombardementsvluchten naar Duitsland gebruikten de geallieerden het IJsselmeer als aanvliegroute.
Neem alvast een kijkje
Als antwoord op de luchtaanvallen op onder meer Londen gaf de Britse regering de opdracht om Duitse steden en industriegebieden te bombarderen. Op hun bombardementsvluchten naar Duitsland gebruikten de geallieerden het IJsselmeer als aanvliegroute.
Helemaal veilig was de route over het IJsselmeer nu ook weer niet; de Duitsers stuurden jachtvliegtuigen af op de Geallieerde eskaders. Bij de luchtgevechten die daarop volgden raakten soms Geallieerde en Duitse vliegtuigen zo zwaar beschadigd dat zij in het IJsselmeer of de Noordoostpolder neerstortten.
Soms wisten bemanningsleden zich met parachutes te redden. Anderen kwamen bij de crash om het leven. Vaak werden de lichamen door vissers geborgen. Soms spoelden bemanningsleden ergens langs de IJsselmeerkust aan zonder dat ze konden worden geïdentificeerd. De gesneuvelden werden dan op lokale kerkhoven in een naamloos graf ter aarde besteld.
Op de Algemene Begraafplaats van Harlingen is een militaire begraafplaats te vinden met 67 Oorlogsgraven waarvan de meesten vliegers zijn. Er zijn 22 graven van niet-geïdentificeerde slachtoffers.
Deze locatie is onder andere onderdeel van de fietsroute ‘Meidagen 1940’ in het kader van het thema Strijd om de Wadden.
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Keermuur Willemshaven - Gedichtenroute
Keermuur Willemshaven - GedichtenrouteTussen Gerrits Dykstra (1821-1914) zijn honderden gedichten en liedteksten bevindt zich ook – in de bundel Frîske sang (1874) - zijn lofzang op de beroemde Friese admiraal Tjerk Hiddes de Vries (1622-1666), die zijn thuisbasis in Harlingen had.
HarlingenBezienswaardigheden, Kunst en Cultuur
Bezienswaardigheden
-
UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee bij Zurich
UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee bij ZurichAchter je ligt het kleine Zurich beschut aan de voet van de zeedijk, vóór je zie je Nederlands grootste UNESCO Werelderfgoed, de Waddenzee. Twee keer per etmaal klotst het water hier tegen de dijk en twee keer per etmaal trekt het zich ver terug.
ZurichBezienswaardigheden, Natuurgebied
Bezienswaardigheden
-
Klokkenstoel Skarl
Klokkenstoel SkarlOp een verhoogd rond kerkhof (natuurlijke terp) staat een houten klokkenstoel uit 1898 met metalen helmdak en één klok. Een eerdere versie van deze klokkenstoel was mogelijk uitgevoerd met een zadeldak.
HemelumKlokkenstoel, Bezienswaardigheden
Klokkenstoel
-
Vogelkijkhut voor niet-bestaande vogels
Vogelkijkhut voor niet-bestaande vogelsEen bijzondere vogelkijkhut kun je dit wel noemen. Te vinden aan het Voetpad in natuurgebied Rottige Meenthe.
SpangaUitzichtpunt, Bezienswaardigheden
Uitzichtpunt
-
Huize Boschoord
Huize BoschoordLandhuis uit 1871 van Jonkheer van Eysinga met achter het huis de Vegelinbossen waar je prachtig kunt wandelen.
Sint NicolaasgaBezienswaardigheden
Bezienswaardigheden
-
Dark Sky Park Lauwersmeer
Dark Sky Park LauwersmeerWandelen in het donker is een speciale ervaring. En donker is het in het Nationaal Park Lauwersmeer! Laat je ogen wennen aan de duisternis.
LauwersmeerBezienswaardigheid, Bezienswaardigheden
Bezienswaardigheid
-
Elfstedenbruggetje Bartlehiem
Elfstedenbruggetje BartlehiemBartlehiem heeft geen stadsrechten, het is zelfs geen dorp, maar toch is dit gehucht is een wereldberoemde plaats aan de Elfstedenroute.
WânswertBezienswaardigheid, Monument, Brug, Bezienswaardigheden
Bezienswaardigheid
-
Dijktempel
DijktempelEen heerlijke plek om te landen; dit mooie kunstwerk van Ids Willemsma. Het wordt de Dijktempel genoemd, maar klopt dat wel?
MarrumBezienswaardigheid, Monument, Bezienswaardigheden, Dijk
Bezienswaardigheid
-
Het Scheepswrak van Wierum
Het Scheepswrak van WierumHet licht schijnt er altijd bijzonder en... wanneer heb jij een wrak van zo dichtbij gezien?
NesBezienswaardigheid, Bezienswaardigheden
Bezienswaardigheid
-
Drijvende pier Harlinger strand
Drijvende pier Harlinger strandAltijd al eens over zee willen lopen? Aan de vloedlijn bij het Harlinger strand ligt in de zomermaanden een drijvende pier (ook wel ‘ponton’ genoemd) van wel 200 meter lang en 3 meter breed.
HarlingenBezienswaardigheden
Bezienswaardigheden