Crackstate
Heerenveen
De Crackstate is één van de mooist gebouwen van Heerenveen en werd in 1648 gebouwd in opdracht van grietman Johannes Crack.
De Crackstate is één van de mooist gebouwen van Heerenveen en werd in 1648 gebouwd in opdracht van grietman Johannes Crack. De state is opgetrokken in barokstijl doet een beetje Amsterdams aan, het werd namelijk ontworpen door Willem De Keyser uit de hoofdstad.
Tot 1833 fungeerde deze state als woonhuis van de familie Crack. Daarna kwam het gebouw in eigendom van het Rijk, zo werd er in 1890 een gevangenis bijgebouwd. Meer dan een eeuw diende het pand als gerechtsgebouw en gevangenis. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de state als gevangenis gebruikt door de Duitse bezetter. Wrede martelingen en fussilades vonden er plaats. Daarvoor is later een monument geplaatst.
Na de oorlog werd Crackstate eigendom van de gemeente, momenteel is dit het gemeentehuis van Heerenveen.
- Afstand tot jouw locatie:
Routes in de buurt
Bekijk alles-
Het Andere Friesland: Heerenveen- De Deelen - Oranjewoud
Het Andere Friesland: Heerenveen- De Deelen - Oranjewoud(50.5 km)Heerenveen -
Het Andere Friesland: Heerenveen-Mildam-Oranjewoud
Het Andere Friesland: Heerenveen-Mildam-Oranjewoud(22.8 km)Heerenveen -
Ontdek het mooie van Heerenveen en Wolvega
Ontdek het mooie van Heerenveen en Wolvega(45.3 km)Heerenveen -
Heerenveen-Wolvega | Bonifatius Kloosterpad: etappe 12
Heerenveen-Wolvega | Bonifatius Kloosterpad: etappe 12(24.7 km)Heerenveen -
Heerenveen - Aldeboarn | Koningspad XL: etappe 12
Heerenveen - Aldeboarn | Koningspad XL: etappe 12(21.7 km)Heerenveen
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Borstbeeld Eise Jeltes Eisinga
Borstbeeld Eise Jeltes EisingaIn Dronrijp, de geboorte stad van Eise Eisinga, staat een borstbeeld tegenover zijn geboortehuis. Hij heeft in Dronrijp op de lagere school gezten en is getrouwd in de Salviuskerk in Dronrijp.
Dronrijp -
B & B Kastleinshoeke
B & B KastleinshoekeOp een prachtige locatie aan de Oan 'e Ie 1 in Snakkerburen, op steenworp afstand van Leeuwarden, staat de oude Waterherberg De Sevenster.
Snakkerburen -
De Leiker
De LeikerBeeld De Leiker in het Friese dorp Rijperkerk (Ryptsjerk). In 1986 gemaakt door Frans Ram uit Hogebeintum. Het beeld symboliseert het werk van de 'leiker'; een baggeraar die 'klyn' (veen) baggerde van de bodems van de vaarten rondom Rijperkerk.
Ryptsjerk -
Standbeeld Lapkepoep en Friese boerin
Standbeeld Lapkepoep en Friese boerinHet standbeeld genaamd ‘Lapkepoep en Friese boerin’ op de Wijde Burgstraat is een geschenk van C&A. Duitse textielverkopers Clemens en August Brenninkmeijer (stichters van C&A) openden in 1841 hun allereerste winkel in Sneek.
Sneek -
Grote Kerk Allingawier
Grote Kerk AllingawierOp de terp in de dorpskern van Allingawier stond al voor het jaar 1000 een kapel en later een tufstenen kerk. In 1634 verrees er een bakstenen zaalkerk met zadeldaktoren. Rond 1785 is hij tot het huidige formaat ingekort en voorzien van een nieuw koor.
Allingawier -
Korenmolen 'De Volharding'
Korenmolen 'De Volharding'Yme Kuiper kocht ooit in 1862 korenmolen 'De Volharding'. Verder was deze molen ooit een logeerplek van Domela.
Heerenveen -
Simke Kloostermanhûs
Simke KloostermanhûsHet Simkehûs te Twijzel heeft tot 1938 gefungeerd als woonhuis van de vermaarde Friese schrijfster en dichteres Simke Kloosterman.
Twijzel -
Plaquette Blauwpoortsbrug
Plaquette BlauwpoortsbrugDe terugtrekkende Duitsers bliezen op 15 april 1945 de Blauwpoortsbrug op. De plaquette op de buitenmuur van het brugwachtershuisje herinnerd aan het opblazen van de brug.
Bolsward -
Monument van Tjerk Hiddes de Vries
Monument van Tjerk Hiddes de VriesHet monument op de Grote Bredeplaats, ter ere van Tjerk Hiddes de Vries, is in 1934 onthuld. Het gedenkteken van baksteen en hardsteen heeft de vorm van een scheepsboeg met in de punt het portret van De Vries.
Harlingen -
Dijktempel
DijktempelEen heerlijke plek om te landen; dit mooie kunstwerk van Ids Willemsma. Het wordt de Dijktempel genoemd, maar klopt dat wel?
Marrum