Kuinderschans
Kuinre
Vroeger lag het Overijsselse Kuinre aan het water van de Zuiderzee, al in de twaalfde eeuw werd hier een burcht gebouwd. De Kuinderschans kwam er in 1581 om Friesland te beschermen tegen het Spaanse leger.
Vroeger lag het Overijsselse Kuinre aan het water van de Zuiderzee, en dat maakte dat er in deze plaats al in de twaalfde eeuw een burcht werd gebouwd, als steunpunt voor de bisschop van Utrecht.
De Kuinderschans werd in 1581 gebouwd, als onderdeel van de Friese Waterlinie. Deze waterlinie werd aangelegd tijdens de Tachtigjarige Oorlog in opdracht van stadhouder Willem Lodewijk, om de Friese hoofdstad te beschermen tegen de Spanjaarden.
De functie van de Kuinderschans was om passage over de Zuiderzeedijk of een aanval vanaf de Zuiderzee te blokkeren. Een eeuw later werd de schans door het leger van Bernhard von Galen, bisschop van Münster, veroverd.
Van de schans is niets meer te zien: op het terrein van de voormalige Kuinderschans is na de opgraving een woningwijk gerealiseerd, een ander deel van de grond heeft een agrarische bestemming.
Ten noorden van de Kuinderschans lag - op de tweede linie - de Slijkenburgerschans, ook daar heb je enige verbeeldingskracht nodig om terug te gaan naar de tijd van Willem Lodewijk.
Deze schans is gelegen aan de fietsroute Friese Waterlinie III.
- Afstand tot jouw locatie:
Routes in de buurt
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
De Friese Waterlinie
De Friese WaterlinieIn Oldeberkoop maak je kennis met de schansen van de Friese waterlinie: versterkingen in het landschap die kort na 1580 werden opgeworpen om de vijand te keren met behulp van water.
Oldeberkoop -
Slijkenburgerschans
SlijkenburgerschansVan de Slijkenburgerschans is helaas niets meer te zien. In 1993 is er een monument en een kanon in de berm bij een boerderij geplaatst, ter nagedachtenis aan de schansentijd.
Slijkenburg -
Zwartendijksterschans
ZwartendijksterschansDe Zwartendijksterschans is misschien wel de best bewaarde schans van de Friese Waterlinie. Net als vele andere verdedigingswerken werd deze schans tijdens de Tachtigjarige oorlog gebruikt om de Spanjaarden tegen te houden.
Een-West -
Schans Frieschepalen
Schans FrieschepalenTijdens de Tachtigjarige oorlog werden er in 1593 door stadhouder Willem Lodewijk drie schansen in Zuidoost Friesland opgeworpen. Eén daarvan is die van Frieschepalen.
Frieschepalen -
Bekhofschans
BekhofschansOp een schilderachtige plek ten zuiden van het dorp Oldeberkoop - aan rivier de Linde - is de Bekhofschans te vinden. Een verdedigingswerk dat onderdeel was van de Friese waterlinie.
Oldeberkoop -
Schoterschans
SchoterschansDe voormalige Schoterschans - ook wel de Tjongerschans genoemd - werd in 1580 gebouwd op de fundering van het verlaten klooster in Oudeschoot.
Oudeschoot -
Slachtedijk
SlachtedijkDe voormalige zee kering slingert vanaf de Waddenkust bij Easterbierum naar Raerd. Deze eeuwenoude dijk is 42 kilometer lang. Eeuwenlang beschermde de Slachte een flink deel van Noordwest-Fryslân tegen het zeewater van de Middelzee.
Wommels -
De Hege Wier
De Hege WierDe Hege Wier is een stinswier aan de Ottemaleane met uitzicht op het dorp Sexbierum. In Friesland zijn er nog maar enkele voorbeelden van zo'n hege wier of stinswier te vinden.
Sexbierum -
Breebergschans
BreebergschansDe Breebergschans maakte honderden jaren geleden deel uit van de Friese Waterlinie. Helaas is er nu niets meer te zien van de schans.
Waskemeer -
Steenbakkerij Oostrum
Steenbakkerij OostrumEen 1873 ongerichte stoom-steenfabriek, één van de vroegste goed werkende ringovens in Nederland. Met behulp van een stoommachine werden hier gladde rode strengpersstenen geproduceerd.
Oostrum