Ga naar inhoud
Favorieten 0

Terugkijken op het Frysk Toerisme Kongres van 2023 in Thialf

Videoterugblik

Videoterugblik

We hebben het FTK samengevat in een video.

Bekijk de video hier

Hichtepunten

Hichtepunten

De hoogtepunten op een rij

Bekijk ze hier

Standhouders

Standhouders

Welke standhouders waren er aanwezig? Je vindt ze hier.

Bekijk de standhouders

Ook dit jaar heeft Merk Fryslân het Frysk Toerisme Kongres georganiseerd en met zo’n 200 bezoekers was het congres een groot succes. Duurzaamheid en circulariteit stonden deze editie centraal.   

Het evenement was in hét schaatshart van de provincie: Thialf in Heerenveen. Wie wilde, kon eerst een uurtje gaan schaatsen om lekker op te friesen voordat de middag van start ging. Vanaf 12.00 uur konden de schaatsers weer opwarmen met een heerlijke lunch en ook de niet-schaatsende gasten konden hun FTK-middag starten met een volle maag. Voor alle gasten stonden luxe belegde broodjes, crèmige pompoensoep en salades klaar.

Bekijk de videoterugblik

De hichtepunten van FTK2023

Opening

Tijdens de officiële opening spraken gedeputeerde Avine Fokkens en Merk Fryslân directeur Martin Cnossen over het belang van de gastvrijheidssector voor de provincie. De belangrijkste boodschap daarbij was dat toerisme niet alleen goed is voor de economie, maar ook om voorzieningen op peil te houden, mooie samenwerkingen te realiseren en goed voor de natuur te zorgen. Avine Fokkens ging zelfs nog een stap verder: ‘Er zou een minister voor toerisme en recreatie moeten komen, want dit is een belangrijke sector die veel werkgelegenheid én vrijetijdsmogelijkheden biedt.’ Erik de Swart, programmaleider bij het Fries Sociaal Planbureau, ondersteunde het verhaal met feiten en cijfers uit de basismonitor. Dit platform maakt inzichtelijk wat er precies gebeurt in de sector en welke resultaten er concreet bereikt worden. 

De opening werd afgesloten met een spectaculaire en exclusieve preview van musical De Tocht, die 1 oktober in première gaat in het speciaal hiervoor gebouwde Friso Theater in Leeuwarden.

Verdiepingssessies

Hierna waren er verdiepingssessies bij te wonen over de basismonitor, buitenwerken en Impacd Boats. De basismonitor is een systeem om de toegevoegde waarde van de toeristische sector aan de brede welvaart te meten. Tijdens de sessie over buitenwerken is ons verteld over de positieve effecten op je vitaliteit. Als laatste heeft Impacd Boats ons verteld over hun duurzame en circulaire 3d geprinte boten.

Inspiratieplein

De middag konden de bezoekers naar wens invullen. Er was naast de verdiepingssessies ook de mogelijkheid om te netwerken en te inspireren op het inspiratieplein. Met 24 standhouders was er overal wat nieuws te leren over duurzaamheid, innovatie en circulariteit. Ook was Brouwerij Dockum aanwezig met hun bijzondere, nieuwe en duurzame wei-drankje. Wei was voorheen een simpel afvalproduct en nu cruciaal onderdeel van de smaakbeleving. Tenslotte konden de bezoekers nog een nieuwe LinkedIn-foto laten maken door fotograaf Mijke Bos.

Keynote speaker: Jan Rotmans

Keynote speaker was hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans. Hij hield een prikkelend verhaal over duurzaamheid en circulariteit. Alleen onderzoeken en signaleren is niet genoeg, stelt hij. Rotmans motiveert en activeert aanwezigen om zelf aan de slag te gaan en niet alles in grote protocollen te zien. Als iedereen een kleine stap zet, dan maken we met z’n allen een groot verschil. Een van z’n belangrijkste tips voor ondernemers was om vooral te investeren in circulariteit en daar proactief in te zijn. Bedrijven moeten wendbaar zijn om te overleven in een snel veranderende toekomst.

Download de presentatie (PDF)

Alle standhouders op een rij

Gastvrij Fryslân 2028

Organisaties

Weromsjen op