Ga naar inhoud
Favorieten 0

Kletterdei: een ode aan de 11fountains

De grootste beeldentuin van Europa gaat weer aan

Zondag 19 maart 2023 mogen de 11fountains weer kletteren. Tijdens Leeuwarden-Fryslân 2018, culturele hoofdstad van Europa, verrijkten elf internationaal gerenommeerde kunstenaars de elf Friese cultuurhistorische steden met unieke waterwerken. Het kunstproject 11fountains, zien we nu al als cultureel erfgoed van Friesland. Elk jaar op Kletterdei (Klaterdag) worden de fonteinen aangezet voor een nieuw seizoen waarin mist, ijs, stoom en zeewater de creaties sieren. Dit jaar bestaan de 11fountains 5 jaar! 

Kletterdei 2023 in Franeker 

Met in elk van de Friese steden een fontein kan het kunstproject 11fountains met recht de naam van grootste beeldentuin van Europa dragen. Het jaarlijks aanzetten van de fonteinen is een feestelijk moment en vindt dit jaar plaats bij fontein De Oortwolk in Franeker. Laat je inspireren door interessante lezingen in de Martinikerk aan de Breedeplaats. Wees welkom bij de officiële feestelijke opening van de 11fountains en kom cultuur proeven op het cultuurplein. Daarnaast organiseren we gave kinderworkshops die in het teken staan van De Oortwolk fontein. Kletterdei is voor iedereen én gratis toegankelijk. Ontdek hier het programma. 

11fountains viert 5 jaar kletterende kunst 

Dit jaar bestaan de fonteinen vijf jaar en dat vieren we. We blazen de kaarsjes uit en proosten met klotsende glazen op het klaterende water. In 2018 kregen elf sculpturen van internationale kunstenaars hun levensgrote vorm in de Friese steden. We staan het hele jaar stil bij het eerste lustrum van de grootste beeldentuin van Europa. Als je ze nog niet allemaal gezien hebt, dan is 2023 hét jaar om dat te doen. Elf internationaal gerenommeerde kunstenaars sierden in 2018 de elf Friese steden met elk een eigen fontein. Nieuw cultureel erfgoed die de pijn verzacht van een steeds kleinere kans op de meest epische schaatsrace ter wereld, de Alvestêdentocht. Inmiddels vormen de fonteinen een nieuwe elfstedenroute die duizenden mensen rijden, fietsen, varen en wandelen. De 'tocht der tochten' die vroeger over ijs ging, voert je nu langs 11 kunstwerken, ontworpen door 11 internationale kunstenaars. Elk van hen liet zich inspireren door de geschiedenis van de betreffende stad. De fonteinen staan nu al 5 jaar in het hart van 11 steden met ieder hun eigen gezicht. Een hart waarin het water, de bron van al wat leeft, spuit, klettert, nevelt, bevriest en dooit als het leven zelf. 

11fountains oranjekoeken 

Vanaf 19 maart zijn er bij diverse bakkers in de Elfsteden weer 11fountains oranjekoeken verkrijgbaar. De 11fountains gaan dit jaar kletterend hun 5e jaar in en dat vier je met een echte Friese oranjekoek uit eigen stad! 

Wil je meer informatie over de 11fountains? Ga naar www.11fountains.nl