Ga naar inhoud
MAP

Wij doen mee met de SDG Action Days! Jij toch ook?

Wat zijn SDG's?

Wat zijn SDG's?

Voluit staat dit voor Sustainable Development Goals. In totaal zijn er 17 doelen door de VN opgesteld om van de wereld een betere plek te maken.

Bekijk de SDG's hier

Data en programma

Data en programma

De online inspiratiesessie zijn op 27, 28 september en 3, 4 oktober én gratis toegankelijk voor iedereen die actief en betrokken is bij toerisme en recreatie in Friesland en het waddengebied.

Bekijk het programma per dag

Direct aanmelden

Direct aanmelden

Ben je er al uit? Meld je hier direct aan.

Hier aanmelden

Agenda De Doorlopers

Elke online sessie is gratis toegankelijk voor iedereen die actief en betrokken is bij toerisme en recreatie in Friesland en het waddengebied. Het is van 12.00 tot 13.00 uur en is te volgen via een link die je na aanmelding ontvangt.

Dinsdag 27 september

Op weg naar klimaatneutraal toerisme; het tekenen van de Glasgow Declaration om een bijdrage te leveren aan de klimaatdoelstellingen is één ding, daadwerkelijk een bijdrage leveren is de volgende stap. Vanuit het NBTC is een voorzet gemaakt hoe de toeristische sector gezamenlijk een bijdrage levert aan het verminderen van CO2 uitstoot.

Sprekers: Ewout Versloot van het NBTC en Max Eisenbart van Spark the movement

SDG’s: 7 duurzame en betaalbare energie – 9 innovatie en duurzame infrastructuur - 12 duurzame consumptie en productie – 13 klimaatverandering aanpakken

Kijk hier de video terug

Woensdag 28 september

In Fryslân woon je fijn, in een groene omgeving waar rust en ruimte altijd vlakbij zijn. Hier leef, werk en recreëer je in een mienskip die voor je klaarstaat. Fryslân is een mooie, duurzame en eigenzinnige provincie, met genoeg werk voor haar (toekomstige) inwoners. Kortom, Fryslân maakt gelukkig. Hoe zorgen we ervoor dat we dat ook in de toekomst vasthouden en versterken? Wat is de rol van de gastvrijheidssector hierin? 

Spreker: Klaas Sietse Spoelstra | directeur van Nij sicht bureau voor strategische verandering en o.a. initiatiefnemer van het Ministerie van de Toekomst. En Ingrid van de Vegte | directeur-bestuurder van het Fries Sociaal Planbureau.
 
SDG’s: 3 gezondheid en welzijn – 4 goed onderwijs – 6 schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen – 8 fatsoenlijke banen en economische groei – 10 minder ongelijkheid – 11 veilige en duurzame steden

Kijk hier de video terug

Maandag 3 oktober

Meer biodiversiteit! Dat is iets wat bijna iedereen wel wil. Wat betekent dit? En hoe realiseer je dit? Lodewijk Hoekstra heeft jarenlange ervaring als tuinman en is als ambassadeur van NL Greenlabel een echte kenner op dit gebied. Hij deelt zijn eigen kennis en ervaring om daadwerkelijk meer biodiversiteit te krijgen. Hoe klein of groot het oppervlak ook is.

Sprekers: Lodewijk Hoekstra van NL Greenlabel. En Hanneke Schmeink van Vereniging Circulair Friesland.

SDG’s: 12 duurzame consumptie en productie - 13 klimaatverandering aanpakken – 15 herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit

Meld je aan

Dinsdag 4 oktober

Samenwerken binnen de sector toerisme en recreatie is heel vanzelfsprekend. Vooral in Friesland. Samenwerken vanuit toerisme met andere sectoren, zoals landbouw of onderwijs, gebeurt ook steeds vaker. Zijn we in staat om de verbinding te leggen met andere sectoren om de wereld nog een beetje mooier te maken? Simone van Wad van Waarde is aan het pionieren met een eigen vlasveld, het is tijd om afscheid te nemen van niet-afbreekbare wegwerpproducten van plastic. Het alternatief is gemaakt van waardevolle en natuurvriendelijke materialen zoals linnen (gemaakt van regionaal vlas) en recyclebaar natuurlijk plastic. Gerard Voskuilen van ROC Friese Poort is ambassadeur van Dutch Cuisine en laat zijn leerling-koks zien hoe je meer toekomstgericht kan koken. Hoe komen deze initiatieven samen met toerisme?

Sprekers: Simone Larabi van Wad van Waarde. En Gerard Voskuilen van ROC Friese Poort.

SDG’s: 4 goed onderwijs – 8 fatsoenlijke banen en economische groei – 10 minder ongelijkheid – 12 duurzame consumptie en productie  

Meld je aan

Kom zelf in actie

Sluit je aan bij één van onderstaande activiteiten en kom gelijk in actie. Deze activiteiten worden georganiseerd door diverse ondernemers en organisaties in ons mooie gebied. We blijven het aanbod constant aanvullen.

Speel Global Goals Go op de Dag van de duurzaamheid

Speel Global Goals Go op de Dag van de duurzaamheid

Ga mee op ontdekkingsreis en maak kennis met de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN. Op de Dag van de duurzaamheid, maandag 10 oktober, kan je aansluiten in Leeuwarden om het spel Global Goals Go te spelen. Een route waarin je met groepjes Leeuwarden door gaat om opdrachten uit te voeren rondom de duurzame ontwikkelingsdoelen. Het team van Merk Fryslan doet ook mee. 

Zeiltocht met Doe eens wad

Zeiltocht met Doe eens wad

Zin om met de handen uit de mouwen samen iets te doen aan de plastic soep? Vaar dan mee met een Doe Eens Wad-tocht naar Het Rif. Door de stroming van de zee komt hier veel afval terecht: van stofzuigerslangen en visnetten, tot schoenen en zelfs brokstukken van een vliegtuig. Bij Lauwersoog gaan we met de Raaf, een echte vissermanschouw. Vanaf daar zeilen we met de stroom mee naar deze unieke plek, verkennen de plaat en nemen zo veel mogelijk mee van wat de zee voor onze voeten heeft gelegd.

Jutsafari op Terschelling

Jutsafari op Terschelling

Ga mee op Jut Safari! Help de kust schoon te maken en beleef de wildernis van het eiland Terschelling. Je rijdt in een fluisterstil elektrisch terreinvoertuig over onverharde paden. Via de duinen en de bossen ga je naar een afgelegen strand om afval te jutten. Natuurgidsen begeleiden deze avontuurlijke reis. Ontdek het wildlife van Terschelling en jut mee voor een schone kust. Deze activiteit is onderdeel van het project jut, een initiatief van de Waddenvereniging.

Hoe jij kan bijdragen aan een betere wereld in 2030?

Hoe jij kan bijdragen aan een betere wereld in 2030?

Om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) te halen, moeten we op elkaar kunnen rekenen. Iedereen heeft een schakel in handen om de wereld in 2030 duurzamer en eerlijker te maken. Met deze wegwijzer bieden we voor elke doelgroep handvatten om mee aan de slag te gaan.

Food Waste Challenge

Food Waste Challenge

De Nederlandse horeca verspilt jaarlijks ruim 51 miljoen kilo voedsel. Dat is niet alleen veel voedsel, maar ook veel geld dat weggegooid wordt! Door deel te nemen aan de Food Waste Challenge kunt u met hulp van een online programma ontdekken hoeveel u in acht weken tijd kunt besparen door minder te verspillen. Het resultaat ziet u in kilo’s, CO2 en Euro’s.

Skjin Wetter 2022

Skjin Wetter 2022

doe mee met de grote schoonmaakactie in Friese gemeentes.

Verduurzamen bedrijven

Verduurzamen bedrijven

Voor ondernemers in de gastvrijheidssector zijn er verschillende trajecten om ondersteuning te krijgen bij het verduurzamen van locaties. Ontdek hier welke mogelijkheden er zijn.

Houd de pagina in de gaten!

We blijven namelijk het aanbod aanvullen, zodat jij ook mee kan doen! Heb jij ook goede ideeën die aansluiten bij dit aanbod? Laat het ons weten via het contactformulier.

... en meld je aan voor de inspiratiesessie(s)!

... en meld je aan voor de inspiratiesessie(s)!

Laat je inspireren door één van onze gratis online inspiratiesessie op 27 en 28 september en op 3 en 4 oktober. Met wisselende onderwerpen en sprekers over thema's binnen duurzaamheid. Het programma vind je hier.

Samenwerking voor de online inspiratiesessies

De kennissessies in het kader van de SDG Action Days zijn in samenwerking met Vereniging Circulair Friesland tot stand gekomen.